OPUS DEI: Den romersk-katolske organisasjonen Opus Dei har økt antall medlemmer etter Dan Browns «Da Vinci-koden». (Foto: TV 2-montasje)
OPUS DEI: Den romersk-katolske organisasjonen Opus Dei har økt antall medlemmer etter Dan Browns «Da Vinci-koden». (Foto: TV 2-montasje)

«Da Vinci-kode»-organisasjon opplever medlemsboom

Opus Dei, som blir beskyldt for å skaffe den katolske kirken mer makt, øker i antall medlemmer – i motsetning til den katolske kirken.

Tirsdag starter valget av ny pave, og blikket til alle verdens katolikker vil være rettet mot den spesielle pipen øverst på Det sixtinske kapell.

De blir det færre av. Mens den katolske kirken opplever en tilbakegang i medlemstallet i mange vestlige land, opplever den romersk-katolske organisasjonen Opus Dei virkelig vind i seilene.

Organisasjonen ble gjort kjent over hele verden gjennom boken «Da Vinci-koden» av Dan Brown. Den negative omtalen i bøkene har ført til en oppblomstring og vitalisering av den i mange land.

– Da Vinci-koden var faktisk første gangen vi hørte om dem, forteller det italienske ekteparet Pietro Cum og Valentina Russo til TV 2.

De er nå medlemmer av den myteomspunnede organisasjonen.

LES OGSÅ: Dette er pipen hele verden vil følge med på

– Har ingenting med boka å gjøre

Opus Dei har blitt beskyldt for å være organisert som en frimurerlosje, med hensikt å skaffe den katolske kirke den makt den hadde i middelalderen. I Da Vinci-koden er organisasjonen brukt som bakteppe i en større konspirasjon rundt Jesu død, og Opus Dei er skurkene.

NYE MEDLEMMER: Ekteparet Cum sier de hørte om Opus Dei for første gang i boka «Da Vinci-koden», men at beskrivelsen i den har lite med virkeligheten å gjøre. (Foto: Frode Hoff / TV 2)

Én av organisasjonens medlemmer bedriver selvpining i boka; gjennom piskeslag og en «cilis», et metallplagg han festet rundt låret for å oppleve smerte, som et tegn på anger og forsoning.

Men konspirasjonene og selvpiningen fra boka har ingenting med det virkelige Opus Dei å gjøre, forklarer ekteparet.

– Gjennom Opus Dei får livet en tredje og åndelig dimensjon, sier Pietro Cum.

Kontrasten fra skurkerollen i Da Vinci-koden til familien TV 2 møter i Romas beste strøk kunne ikke vært større

LES OGSÅ: Har du hørt om paven som ble gravid?

Se hele reportasjen her:

Avviser kritikk

Organisasjonens fulle navn er Prelaturet av Det Hellige Kors og Opus Dei, men er best kjent som Opus Dei. Organisasjonen ble grunnlagt i 1928 av Josemaria Escrivá, en spansk prest som senere ble gjort til helgen av pave Johannes Paul II.

Opus Dei har som målsetting å spre budskapet om at arbeidet og alle hverdagslige situasjoner er en mulighet til å møte Gud, tjene andre og forbedre samfunnet.

Organisasjonen har omkring 85.000 medlemmer fordelt på rundt 60 land. Hovedkontoret ligger i Roma.

BLIR STØRRE: Dette kartet viser hvor Opus Dei har innflytelse. (Foto: Wikipedia)

Av medlemmene er kun to prosent prester, mens resten er lekfolk hvor de fleste er gift.

Opus Dei er blitt beskyldt for å være en losje for de rike og vellykkede, noe talsmannen Juan Narbona avviser.

– Grunnleggeren vår sa at Opus Dei er for alle, enten du er professor, minister eller gatefeier, sier han.

LES OGSÅ: Disse kardinalene gir minst penger på paveoddsen

Liten tro på Opus Dei-pave

Gatefeierlivet er likevel langt fra det familien Cum lever – med Audi Q7 og leilighet i Romas beste strøk.

Valentina er pensjonert ballettdanser og er hjemme med familiens fire barn. Hun mener likevel kvinner spiller en viktig rolle i den katolske kirken, til tross for at alle ledende stillinger er forbeholdt menn.

IKKE BARE FOR RIKE: Opus Dei-talsmann Juan Narbona avviser at organisasjonen bare er for de rike og vellykkede. (Foto: Frode Hoff / TV 2)

Og at den neste paven er Opus Dei-medlem ser de to som helt usannsynlig:

– Kardinalene vil bli ledet av Den Hellige Ånd i valget av ny pave.

LES OGSÅ: Dette kan bli den neste paven

Opus Dei i Norge

Opus Dei har tidligere uttrykt ønske om å etablere seg i Norge, men har møtt en kald skulder av de norske biskopene i 1984. Og det samme av presterådet i Oslo katolske bispedømme i 2003.

Men til på tross av dette har en prest fra organisasjonen holdt retretter i Oslo katolske domkirke eller en nærliggende en gang i måneden siden 1984.

En av Norges største Opus Dei-forkjempere er Høyre-politiker, Janne Haaland Matlary. Hun har lenge arbeidet for at Opus Dei får etablere seg i landet. Men sier til tv2.no at hun ikke lenger har kontakt med organisasjonen.

– Nei, jeg vet ikke hva de planlegger i Norge – hvis noe i det hele tatt.

Den nye biskopen, Bernt Ivar Eidsvig, skal i hvert fall være mer positiv til at Opus Dei får etablere seg i landet enn sine forgjengere.