UP-sjefen: – Helt greit å sladde litt

Men mange har fått både bot og førerkortet beslaglagt for det.

På Hebbes isbane på Solevatnet i Nedre Eggedal kjøres det på isbane. Og for de av dere som ikke har prøvd det: Det anbefales!
På Hebbes isbane på Solevatnet i Nedre Eggedal kjøres det på isbane. Og for de av dere som ikke har prøvd det: Det anbefales!

I forrige uke hadde Side3 en reportasje fra iskjøring med BMW på Golsfjellet, der instruktørene oppfordret til å finne en øde parkeringsplass for å lære seg sin egen bil og sikkerhetssystemer å kjenne. Bare på den måten kan du finne ut hvordan bilen oppfører seg når ting først går galt.

– Det er definitivt en fordel å finne en forlatt parkeringsplass hvor man kan teste ut hvordan systemene fungerer, eller reise på en glattkjøringsbane, slik at du ikke får panikk når du virkelig har behov for dem, fortalte tidligere politimann Nils Messet.

LES OGSÅ: Plutselig gikk alt veldig galt

– Gir deg kraftig bot

Saken fikk en rekke personer til å reagere, både i kommentarfeltet og direkte tilbakemeldinger til oss. De mente at hvis politiet oppdaget noe slik, vil både førerkort og penger ryke.

«Og hva skjer hvis politiet ser deg spinne rundt på en parkeringsplass. Jo da ryker førerkortet», skriver en.

«Prøv å være så syndig å sladde rundt på en tom parkeringsplass på senhøstens første snøfall for å lære DIN bil å kjenne. Da kommer slemme onkel politi og gir deg en SAFTIG bot ...», skriver en annen.

Det finnes ingen lov som forbyr å prøve slikt på en parkeringsplass, men det finnes mange eksempler på at politiet har slått ned på personer som har fått bøter for å «fremprovosere skrens». Bladet Vesterålen hadde blant annet en sak dagen etter at vi publiserte vår reportasje, om en person i 20-årene som fikk bot for dette.

I 2011 meldte Vesterålen Online (VOL) at en annen person ble fratatt førerkortet etter «fremprovosert skrens».

LES OGSÅ: Vintertest: Slik trodde vi ikke en Golf skulle fungere

– Trene innenfor forsvarlige rammer

Men UP-sjef Runar Karlsen gir instruktørene som oppfordrer til egentrening full støtte.

UP-sjef Runar Karlsen sier at det ikke er noe galt i å teste ut både bilens kjøreegenskaper og dine kjøreferdigheter, så lenge det gjøres innenfor forsvarlige rammer. Foto: Morten Holm (Scanpix) UP-sjef Runar Karlsen sier at det ikke er noe galt i å teste ut både bilens kjøreegenskaper og dine kjøreferdigheter, så lenge det gjøres innenfor forsvarlige rammer.

– Dette kan være en god idé, for eksempel om en har fått nye dekk eller en ny bil. I utgangspunktet går det fint an å trene innenfor forsvarlige rammer, sier Karlsen til Side3.

– Det er ikke noe eget regelverk som legger hindringer for det. En kan for eksempel finne en litt øde parkeringsplass der man har god plass, slik at det ikke er noen fare.

Handler om sted og rammer

Karlsen forklarer at sladding og lignende kan slås ned på innenfor «grunnhensynet i trafikken», der det ikke skal være fare, og viser til veitrafikklovens «sekkeparagraf» 3.

LES OGSÅ: – Det er veldig lett å få bot

– Man skal ta hensyn for boområder og lignende, så det er ikke greit over alt, og dette har selvsagt ikke noe å gjøre med «burnout» og lignende. Vi slår ned på om man legger ned en stripe med gummi i torget, men det betyr ikke at en ikke kan ha litt egentrening, sier Karlsen.

– Finner man et egnet sted utenfor allfarvei, kjører forsvarlig, ikke bryter fartsgrensen og ikke utsetter andre for risiko, så kan man gjøre det. En kan selvsagt henvise til NAFs testbaner med kyndig veiledning, og det er nok det beste, men alle har ikke dette for hånden, eller det passer ikke alltid. Det kan være nye dekk, en ny bil man ikke kjenner. En kan gjøre det helt lovlig hvis man gjør det på en skikkelig måte, forteller UP-sjefen.

Hovedpoenget til Karlsen er at om du sladder utenfor nærbutikken, eller «tester» ut sladding i en sving, så er dette noe helt annet enn å gjøre ting innenfor forsvarlige rammer.

– Enkelte ting skal man heller ikke trene på, som høyhastighetskjøring og grensene for ruskjøring, men det instruktørene her snakker om er å teste kjøreegenskaper og ikke minst egne kjøreegenskaper. Bruk sunn fornuft, så går det bra!

Hva synes du om oppfordringen fra UP-sjefen? Bruk kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: Fire av ti kan ikke bremsereglene