BUDSJETTER 2013: Per Joar Hansens Rosenborg har 195. mill. kroner i budsjett, mens Brian Deanes Sarpsborg har 32,5 mill. kroner i budsjettert omsetning for 2013.
BUDSJETTER 2013: Per Joar Hansens Rosenborg har 195. mill. kroner i budsjett, mens Brian Deanes Sarpsborg har 32,5 mill. kroner i budsjettert omsetning for 2013.

Tippeliga-klubbenes budsjetter 2013: – Økonomi skal ikke være avgjørende for at spillere kommer til oss

Nyopprykkede Sarpsborg 08 satser på å bite fra seg – til tross for at klubben har et av Tippeligaens minste budsjetter. Sjekk Tippeliga-klubbenes budsjetter her!

Sarpsborg 08 er tilbake i Tippeligaen, men blir av mange tippet som en «dumpekandidat» den kommende sesongen.

LES OGSÅ: Sjekk Tippeliga-klubbenes budsjetter i 2012 her

Men Sarpsborg slår likevel i bordet med et rekordhøyt budsjett i sitt comeback i Norges øverste serie og har planer om å overraske kommende sesong.

– Hos oss så bygger vi stein på stein når det gjelder økonomi. Det er viktig å ha kontroll på de pengene vi har, og ikke bruke penger vi ikke har, for å si det sånn.

Rekordbudsjett
– Vårt budsjett er på 32,5 millioner kroner for 2013. Vi hadde et lavere budsjett i fjor. Da lå vi på 27 millioner kroner. Sist vi var i Tippeligaen var budsjettet på 30 millioner kroner, og vi har en økning på 2,5 millioner siden vi var her sist. Totalbudsjettet på 32,5 millioner kroner er det høyeste vi har hatt i klubbens historie, opplyser daglig leder Richard Olsen til TV 2 Sporten.

Budsjettet på 32,5 millioner kroner er imidlertid nesten seks ganger mindre enn Rosenborg, som kan slå i bordet med 195 millioner kroner i budsjettert omsetning.

– Hos oss så bygger vi stein på stein når det gjelder økonomi. Det er viktig å ha kontroll på de pengene vi har, og ikke bruke penger vi ikke har, for å si det sånn. Hva de andre klubbene har i budsjett kjenner jeg ikke så godt til. Men det er store forskjeller på topplagene og de mindre klubbene i Norge, akkurat som det er i andre ligaer, forteller Olsen.

Han peker på at klubber som Rosenborg, Vålerenga, Molde og Brann sikrer seg solide ekstrainntekter på grunn av TV-avtalen.

– Trenden er jo at toppklubbene får mer av kaken i forhold til medieinntekter. Jo lenger ned på tabellen du kommer, jo mindre av disse inntektene får du, minner Sarpsborgs daglige leder om.

Brian Deane
Brian Deane

– Vi er dessuten en klubb som fokuserer på at spillerne skal ha andre ting å drive med ved siden av fotballen. Økonomien skal ikke være avgjørende for at spillere skal komme til oss.

– Bygger stein på stein
Richard Olsen understreker samtidig at et stort budsjett ikke nødvendigvis betyr automatisk suksess i Tippeligaen.

– Økonomi har jo en viss betydning. Men vi har begrensede midler når vi letter etter spillere. Vi leter etter spillere som har en lønn som passer i forhold til vårt ståsted, sier Olsen, før han fortsetter:

– Vi er dessuten en klubb som fokuserer på at spillerne skal ha andre ting å drive med ved siden av fotballen. Økonomien skal ikke være avgjørende for at spillere skal komme til oss. Når vi ikke kan konkurrere på ren økonomi med de store klubbene så vil vi legge til rette for at spillerne skal ha andre sysler ved siden av fotballen, forteller Olsen.

– En fotballspiller klarer ikke å fylle hele dagen med fotball, og da håper vi å kunne tiltrekke oss spillere med tanke på utdannelse og annet arbeid ved siden av, konstaterer han.

Selv om Sarpsborg har et av Tippeligaens minste budsjetter, er klubben klar til å bite fra seg i Tippeligaen.

– Vi har hatt en bra utvikling i forhold til i fjor. Spillerne som er her har tatt nye steg og trener Brian Deane har fått mer ut av spillerne. I tillegg har vi fått noen solide forsterkninger. Vi skal bite fra oss i Tippeligaen og jeg håper at vi kan overraske, oppsummerer Richard Olsen.

LES OGSÅ: Solskjær om Moldes rekordbudsjett: – Vi er nødt til å øke for å nærme oss de store klubbene

Molde 2012 (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB scanpix)
Molde 2012 (Foto: Ekornesvåg, Svein Ove/NTB scanpix)

– Vi regner med en generell inntektsøkning med unntak av publikumsinntekter som er mer eller mindre uendret sammenlignet med 2012

Rekordbudsjett for Molde
Det er for øvrig ikke bare Sarpsborg 08 som kan slå i bordet med et rekordhøyt budsjett.

Regjerende seriemester Molde presenterte i januar et budsjett på 99 millioner kroner. Det er det høyeste i klubbens 101-årige historie.

– I 2012 hadde vi en budsjettert omsetning på 90 millioner kroner. Budsjettert omsetning for 2013 er 99 millioner kroner, opplyser Ole Jakob Valla Strandhagen, som er økonomisjef (CFO) i Molde FK, i en e-post til TV 2 Sporten.

Han forklarer økningen på ni millioner kroner i det totale budsjettet slik:

– Vi regner med en generell inntektsøkning med unntak av publikumsinntekter som er mer eller mindre uendret sammenlignet med 2012, forteller Valla Strandhagen.

Rosenborg topper fremdeles «budsjettabellen» i Tippeligaen med 195 millioner kroner i budsjettert omsetning. Det er akkurat det samme som i 2012.

Brann følger på andreplass med 110 mill. kroner i budsjett, etterfulgt av Vålerenga (107 mill.), Molde (99. mill) og Viking (99. mill.)

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

TL_budsjett
TL_budsjett

Tippeliga-klubbenes budsjetter 2013:
Her er Tippeliga-klubbens budsjetter for 2013 - og endringer fra i fjor (klubbene tar forbehold om justeringer underveis i sesongen):

Klubb: Budsjettert omsetning (endringer fra i fjor i parantes)
1. Rosenborg 195 mill. kr (0)
2. Brann 110 mill. kr (0)
3. Vålerenga 107 mill. kr (-13 mill. kr)
4. Molde 99 mill. kr (+9 mill. kr)
5. Viking 99. mill. kr (+3 mill. kr)
6. Lillestrøm 90 mill. kr (0)
7. Aalesund 70 mill. kr (-3 mill. kr)
8. Tromsø 67 mill. kr (+4 mill. kr)
9. Strømsgodset 64 mill. kr (+9 mill. kr)
10. Start 60 mill. kr (nyopprykket)
11. FK Haugesund 57 mill. kr (+9 mill. kr)
12. Odd Grenland 57 mill. kr (-4 mill. kr)
13. Hønefoss 45 mill. kr (+1 mill. kr)
14. Sandnes Ulf 37 mill. kr (+ 2 mill. kr)
15. Sarpsborg 08 32,5 mill. kr (nyopprykket, + 2,5 fra forrige opphold i Tippeligaen)
16. Sogndal 29 mill. kr (0)

Sjekk Tippeliga-klubbenes budsjetter i 2012 her
LES OGSÅ: Sjekk TL-klubbenes tidligere budsjetter her

Kilder: Dagens Næringsliv, Norsk Toppfotball (NTF), klubbenes hjemmeside, representanter for klubbene.

*Tallene er avrundet til nærmeste hele million. Klubbene opplyser om at det kan bli mindre endringer før sesongstart og underveis i sesongen.