KVINNEOPPRØR: Flere kvinner tilknyttet gruppen Profetens Ummah føler seg utnyttet.
KVINNEOPPRØR: Flere kvinner tilknyttet gruppen Profetens Ummah føler seg utnyttet.

«Noen av mennene i Profetens Ummah har et storforbruk av koner. De finner dem på Facebook»

– Vi blir behandlet verre enn dyr, sier enkelte kvinner i den ekstreme islamistiske gruppa Profetens Ummah.

Splid. Opprør og konflikt. Slik er situasjonen for gruppa Profetens Ummah. Nå er de ekstreme islamistenes organisasjon i full oppløsning. Etter lengre tid med intern uro har lederen Ubaydallah Hussain trukket seg. Det kunngjorde han på Facebook.

TV 2 vet at Nav-stønaden på 19.000 kronerhar vært en årsak til konflikt. Ikke alle har likt at lederen deres mottar økonomisk hjelp fra en stat han kaller vantro.

LES OGSÅ: Trekker seg som leder av Profetens Ummah

Profetens Ummah FB sladd
Profetens Ummah FB sladd

Kvinneopprør

Men en annen sentral årsak til splittelse er et kvinneopprør. TV 2 har snakket med flere av kvinnene i Profetens Ummah. Flere av dem ønsker å komme seg ut av miljøet, men de tør ikke å stå frem av frykt for represalier.

Profetens Ummah FB sladd
Profetens Ummah FB sladd

Enkelte av kvinnene i gruppa føler seg lurt og brukt etter at de inngikk ekteskap for så å bli dumpet etter kort tid. Kvinnene hevder noen av mennene i gruppa behandler kvinner verre en dyr.

En av dem sier følgende til TV 2:

«Noen av mennene har null respekt for kvinner. De behandler kvinner verre enn dyr. Mange av mennene i Profetens Ummah har et storforbruk av koner. De finner dem på Facebook. Jeg håper søstrene der ute holder seg langt unna dem. De kaller seg Profetens Ummah, men følger bare profeten der det gagner dem. Profeten behandlet kvinner med respekt og verdighet. Hvis man sammenligner brødrene fra Islamnet og guttene fra Profetens Ummah, så er guttene fra ummaen en stor vits uten mål og mening og kunnskap. De forfekter et bilde av islam som tiltrekker mange jenter, men når man først tuller seg inni det så er det ikke et snev av islam i det.»

Facebook Profetens Ummah
Facebook Profetens Ummah

Årsaken til kvinneopprøret er at flere føler seg brukt og lurt. De har giftet seg på muslimsk vis for så å bli dumpet etter bare noen uker.

Seksuelt motiverte ekteskap

Flere av ekteskapene inngås i det hemmelige for kun å tilfredsstille et seksuelt behov, får TV 2 opplyst. Det skjer på muslimsk vis, en såkalt nikah seremoni, med bare noen få vitner. Det har også vært inngått ekteskap uten at familiene til kvinnene vet om det.

TV 2 kjenner til at talsmannen i Profetens Ummah, Egzon Avdyli, er en av dem som har reagert sterkt på hvordan enkelte kvinner har blitt behandlet.

Ekteskap debatteres flittig på Facebookgruppen til Profetens Ummah. Se skjermdumper til høyre i artikkelen. Navnene er aliaser.

Shoaib Sultan fra Antirasistisk Senter kartlegger ekstreme miljøer i Norge. Han mener det er viktig å hjelpe de som føler seg utnyttet. Sultan etterlyser et eget program for de som vil komme seg ut av miljøet.

– Det de jakter etter er å tilfredsstille sitt eget seksuelle behov. Man har lang erfaring med exit-program for nynazist miljøer. Jeg tror noe av det samme må gjøres her. Man må ha et hjelpeapparat som står der og er klart for disse jentene og etter hvert for også gutter som vil ut av dette miljøet, sier Sultan.

SE OVERSIKT: Her er de mest ekstreme islamistene i Norge

Trenger hjelp

Han mener det er viktig å handle raskt når et slikt miljø rakner. Hvis ikke, vil det bare gjenoppstå i en annen form, ifølge Sultan.

– Man må hjelpe dem med å få et helt annet liv. Helt ny omgangskrets og her må moskeene spille en rolle, sier rådgiveren.

Den avgåtte lederen i Profetens Ummah vil ikke kommentere splittelsen eller de alvorlige anklagene fra enkelte av kvinnene i gruppa. Heller ikke talsmann Egzon Avdyli vil kommentere situasjonen i den islamistiske organisasjonen.