krangel (Foto: Colourbox)
krangel (Foto: Colourbox)
krangel (Foto: Colourbox)
krangel (Foto: Colourbox)
Eva Tryti samlivsekspert Grottenveien 1
Eva Tryti samlivsekspert Grottenveien 1

Slik redder du forholdet når du pusser opp

– Ikke legg ned sexlivet! Se alle tipsene for å overleve oppussingen her.

Det er en kjensgjerning at mange parforhold ryker eller at man krangler så bustene fyker når man pusser opp hjemme.

Men er man dømt til krangel og forholdshavari hvis man vil gjøre det litt fint hjemme, eller finnes det en løsning?

Samlivsekspert Eva Tryti mener det er mulig å komme igjennom oppussingen med samlivet i behold om man bare tar sine forholdsregler.

Lag en arbeidsplan

Det første tipset Tryti kommer med er så enkelt som å lage en arbeidsplan.

– Lag en realistisk arbeidsplan og fordel oppgavene. Ta også litt hensyn til hva dere liker å gjøre, og fordel etter det. Når man har gjort det så skal man legge til 10-20 prosent både når det gjelder tid og penger, sier Eva Tryti til tv2.no.

Hun mener også det er lurt å sette av litt ekstra penger slik at man har mulighet til å belønne seg selv underveis og etterpå.

Les også: Setter forholdet på prøve i nytt TV 2-program

Eierskap til prosjektet

Samlivseksperten mener også det er viktig at begge parter har eierskap til prosjektet som skal gjennomføres.

– Man må sørge for at begge har eierskap til prosjektet, og særlig den som har dratt dette lasset minst og kanskje har «dårligst» smak. Om vedkommende ikke har noen ideer om hvordan det skal være, så må man snakke sammen til vedkommende har tenkt noe om det og mener noe, slik at begge har et visst eierskap til prosjektet.

Eva Tryti samlivsekspert Grottenveien 1
Eva Tryti samlivsekspert Grottenveien 1

Ikke konkurrer med andre

Interiørblader selger veldig godt i Norge for tiden, og på nett florerer det av interiørblogger. Presset på hvor fint man skal ha det hjemme kan noen gang føles påtrengende. Det mener samlivseksperten man må ta et oppgjør med.

– Når dere legger lista, så ikke prøv å konkurrere om andre med å ha det finest. Tenk at dette skal være deres! Gå en runde og tenk funksjon og hygge, og ikke bare stil og at det skal bli fint. Kan man være i fred her? Kan barn leke her? Er det hyggelig til hverdags?

Les også: Dette kaoset skal bli fire fantastiske leiligheter

Pauser og ros

Underveis i prosjektet, og da særlig på store oppussingsprosjekter, mener Tryti det er viktig å ta både pauser og ikke minst, huske å rose hverandre.

– Underveis i prosjektet, og særlig om det tar lang tid, kan man slite på hverandre som par. Da gjelder det å legge inn nok pauser hvor man begge tar fri. Og så er det fryktelig viktig å gi hverandre ros. . Det er så fort gjort å bare se på det man ikke er ferdig med. Gi hverandre ros for alt dere har blitt ferdig med og som har blitt fint. Og skryt av fremskritt, sier Tryti entusiastisk.

Hun mener også at man bør være realistisk underveis og snakke sammen. Skal man justere listen litt? Man kan tenke at man kan jobbe mindre eller vurdere om man skal gjøre ting på en annen måte.

Start dagen med en kroppsklem

Samlivseksperten kan ikke få understreket nok, viktigheten av å huske at man er kjærester mens man pusser opp. Å starte dagen med en klem skal visstnok gjøre underverker.

– Når det er stressende og slitsomt, skal du starte dagen med en helkroppsklem, det har forskerne funnet ut at man blir veldig glad av. Da skal man bare stå helt stille og klemme hverandre lenge.

Ta en «timeout»

Mange foreldre bruker «timeout» som en metode å få barna til å oppføre seg. «Grottenveiens» samlivsekspert mener at dette også er noe voksne bør bruke på seg selv.

– Hvis det blir krangel og bråk underveis, og det kan det fort bli, så skal man ta en skikkelig «timeout». Da hender det at man må være alene først og gå hver til sitt og gjøre noe hver for seg, og så prøve å gjøre noe hyggelig sammen etterpå. Ta en skikkelig pause! Lyder rådet fra Tryti.

– Ikke legg ned sexlivet

Skal man pusse opp, er ikke kos og sex nødvendigvis det som blir prioritert. Men dét mener Tryti er viktig at man ikke glemmer underveis.

– Det som også kan være lurt, er å lage en liten kosekrok der man pusser opp, med pledd, madrass og puter og sånt. Da kan man kanskje sitte og drikke kakao eller noe annet, og man kan titte på alt det fine man har gjort, og ligge litt på armen og nyte synet av det. Eller kanskje ta en «kjappis», sier hun bestemt, men med et smil.

– Man er jo fortsatt kjærester, så det er så skummelt å glemme det underveis. Det får heller ta litt lengre tid eller lista kan legges litt lavere. Sex og kos kan ikke legges ned i mange måneder. Og det er en vanlig tabbe, så dette er viktig.

Belønninger underveis

Forstår vi eksperten rett, skal man også unne seg både pauser og hyggelige stunder underveis i oppussingen.

– Ha små belønninger underveis. Det kan være opp til hver enkelt hva man synes er belønnende, men det vil jo vanligvis være belønnende å gjøre noe som er avslappende, at man går på kino, eller at man får massasje eller gå en lang skitur, trener eller gjøre noe man synes er hyggelig. For eksempel bare å sitte på café og lese aviser kan være en idé.

Ikke la barna hjelpe til

Har du barn og ønsker at de skal få være med på oppussingen, så bør de være ganske gamle før det er greit i følge Eva Tryti. Har du små barn, bør de være et annet sted.

– Få hjelp til å passe barn, slik at man har lange arbeidsøkter hvor man ikke har barn til stede, for det er fryktelig tungvint å ha barn tråkkende rundt i oppussingsprosjekter. Og ideen om at de skal være med, den er ikke så god før de er ganske store. Generelt bør man pusse opp i et nokså barnefritt miljø.

Belønning til slutt

Har du kommet vel i havn med oppussingen bør du belønne deg selv etterpå lyder rådet fra samlivseksperten.

– Har man brukt alle rådene underveis, så burde man komme ut av det noenlunde greit. Men man er sliten. Da skal man i hvert fall ha en belønning. Man bør ta seg en ferie, og bruke de pengene man satte av i starten som man ikke har brukt opp, og så må man huske å skryte av hverandre og gratulere seg selv.

Og skulle stemningen allikevel være dårlig etter endt prosjekt, så får du gå til rådgivning om det er altfor ille. Er den bare litt dårlig, så ikke fortvil;

– Da får man heller ta en «timeout» og gjøre hyggelige ting alene eller sammen, og så vil det gå seg til etter hvert.

Konstruktiv krangel

Skulle dere allikevel etter å ha fulgt samlivsekspertens råd begynne å krangle, så er rådet for en god krangel som følger:

– Generelt så krangler man konstruktivt ved at man går ut av situasjonen hvis den blir for het og man begynner å bli irrasjonell. Da tar man en pause, og så prøver man å gå inn mer profesjonelt. Prøv å let etter kompromisser. Og hvis man faller utpå igjen, og blir irrasjonell og urimelig, så kan man prøve å gjengi det man tror at den andre prøver å si, det er et sånn gammelt triks, så ser man ofte at man misforstår hverandre når det koker som verst.

Se «Grottenveien 1, Rom for rom» på TV 2 torsdager kl 20.00.

Deltakerne følger du i «Grottenveien 1» på TV 2 hver tirsdag kl 20.00.