FARLIGE BIVIRKNINGER: Champix kom på markedet i 2006. I utlandet har røyksluttpillene fått mye medieomtale da stadig flere alvorlig bivirkninger har blitt innrapportert. Beth Jensen opplevde selvmordstanker. (Foto: TV 2)
FARLIGE BIVIRKNINGER: Champix kom på markedet i 2006. I utlandet har røyksluttpillene fått mye medieomtale da stadig flere alvorlig bivirkninger har blitt innrapportert. Beth Jensen opplevde selvmordstanker. (Foto: TV 2)

Selvmordstanker knyttes til bruk av røykesluttpille

Beth Jensen var selv farlig nær å ta sitt eget liv da hun brukte Champix. Nå advarer hun andre røykere mot pillene. – Disse tablettene er som å leke med livet, sier hun.

– Jeg er tilfreds med livet mitt. Jeg har et hjem og en sønn. Det å tenke på selvmord er virkelig ikke meg, sier alenemoren Beth Jensen.

For et halvt år siden fikk hun en resept av legen på røyksluttmedikamentet Champix. Etter kort tid merket hun en stor forandring.

– Jeg ble aggressiv og sint. Enda verre var det at jeg ble fryktelig deprimert. Jeg lå våken om natta. Alt føltes svart og jeg tok meg selv i å tenke at jeg ikke ønsket å leve mer. Da ble jeg fryktelig redd, sier Beth.

Hun viser oss brettet med pillene. Det er fortsatt mange igjen.

Se innslaget her:

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

702437

– For å være helt ærlig tror jeg at om jeg hadde fortsatt hele kuren ville jeg ikke vært her i dag, sier Beth.

Beth har tidligere slitt med en vinterdepresjon, men de symptomene var helt annerledes enn dem hun opplevde da hun tok Champix.

– Jeg har aldri vært så langt nede. Jeg våknet hver dag og følte at ingenting var verdt noe. Det er ikke normalt for meg. Jeg ville aldri følt sånn om det ikke var for pillene. For noe slikt har jeg aldri kjent før. Jeg våknet hver dag og følte at ingenting var verdt noe

Knyttes til selvmord

Champix kom på markedet i 2006. I utlandet har røykesluttpillene fått mye medieomtale da stadig flere alvorlig bivirkninger har blitt innrapportert.

Nye tall TV 2 har fått tilgang på fra Uppsala Monitoring Center som samler statistikk for Verdens helseorganisasjon, viser at det per 25 januar i år er innmeldt 683 selvmord, 4490 selvmordstanker og 2085 selvmordsforsøk hos personer mens de har gått på Champix. Flesteparten er registrert i USA, Canada og Storbritannia.

Også i Norge melder stadig flere fra om bivirkninger.

– Vi har nå mottatt 154 meldinger om bivirkninger. 52 av dem er psykiske bivirkninger som aggresjon, hallusinasjon, psykose, depresjon, angst, selvmordstanker, selvmordsforsøk og nå også nylig et selvmord, sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.

SELVMORDSTANSKER: ¿ Vi ønsker at folk melder fra for at vi skal få signaler om det er en sammenheng, sier sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk.  (Foto: TV 2)
SELVMORDSTANSKER: ¿ Vi ønsker at folk melder fra for at vi skal få signaler om det er en sammenheng, sier sier overlege Sigurd Hortemo ved Statens legemiddelverk. (Foto: TV 2)

Han forteller at selvmordet ble begått av en mann i femtiårene.

– Jeg kan ikke si mer enn dette. Vi tar bare imot meldingene og sender dem videre til det europeiske bivirkningsregisteret, sier Hortemo.

Han understreker også at de heller ikke kan slå fast med sikkerhet at bivirkningene skyldes medikamentet.

– Vi ønsker at folk melder fra for at vi skal få signaler om det der en sammenheng. På bakgrunn av å ha mottatt disse meldingene kan vi si at det sannsynlig er slik at Champix kan i sjeldne tilfeller gi alvorlig depresjon og selvmordstanker i forbindelse med røykslutt, sier Hortemo.

Benekter sammenheng

Det er legemiddelselskapet Pfizer som står bak Champix. På pakningsvedlegget opplyser selskapet selv om farene ved preparert. Listen over mulige bivirkninger er lang og mange av dem er alvorlige, deriblant depresjon og selvmordstanker. Produsenten nekter likevel for at bivirkningene har en sammenheng med pillene.

– Studier viser ikke at det er en sammenheng. Det vi vet er at røykslutt i seg selv kan føre til depresjon, sier Hjelvin.

– Kan dere slå fast at det er trygt å bruke medikamentet?

Disse tablettene er som å leke med sjelen og livet – Ingen medisiner er helt uten bivirkninger. Noen kan for eksempel være allergiske til fargestoffet i tablettene. Men relativt sett er den trygg ja, sier Hjelvin.

Han understreker at de tar de innrapporterte bivirkningene på alvor.

– Det ser kanskje voldsomt ut også når du leser om mulige bivirkninger på pakningsvedlegget. Men det betyr ikke at de skyldes preparatet, kun at de er opplevd av dem som har brukt det, og da må vi opplyse om det, sier Hjelvin.

Hva med dem som opplever å få slike alvorlige bivirkninger som selvmordstanker?

– De bør ta kontakt med legen sin, sier Hjelvin.

Tenk deg nøye om

Beth Jensen klarte å bli røykfri men Champix. Likevel angrer hun på at hun tok dem.

– Jeg skulle virkelig ønske jeg hadde klart det uten pillene. Jeg er skremt over hva de gjorde med meg og hva de kunne gjort om jeg tok hele kuren sier hun og ser bort på sin 14 år gamle sønn.

– Jeg har hørt om flere som har sluttet med pillene uten å få selvmordstanker, men likevel jeg ber alle om å tenke seg nøye om. For disse tablettene er som å leke med sjelen og livet, sier den tidligere røykeren.