NYT DET SÅ LENGE DET VARER: Premier League spillere lever et liv i tilsynelatende sus og dus, men så er karrieren slutt...
NYT DET SÅ LENGE DET VARER: Premier League spillere lever et liv i tilsynelatende sus og dus, men så er karrieren slutt...

Derfor går tre av fem Premier League-stjerner konkurs

– Mangler kompetanse og er henvist til mer eller mindre troverdige rådgivere, sier fotballsosiolog Arve Hjelseth.

Fotballspillere tjener godt over gjennomsnittet med penger mens de er aktive.

Etter at karrieren er over er det få, om noen, som klarer å opprettholde inntektene de hadde fra idretten.

Mange legger seg også til luksuriøse (u) vaner og om de ikke makter å endre disse kan det fort bli skjebnesvangert. En av tre spillere skiller seg også fra sine koner innen 12 måneder etter karriereslutt, noe som legger ekstra press på økonomien.

– Mangler innsikt og gode rådgivere
The Independent skriver at en undersøkelse gjort av XPro, en veldighetsorganisasjon for tidligere spillere, konkluderer med at tre av fem Premier League-spillere blir slått konkurs i løpet av de første fem årene etter at de legger opp.

De har mye penger, men samtidig lite innsikt i hvordan rikdom forvaltes – Dette høres sikkert utrolig og uforståelig ut for fansen, men det er slik det er, sier XPro-sjef Geoff Scott.

– Selv om spillerne får jobb innen media eller en annen bransje så er de ikke alltid bevisst på at de trenger å legge til siden penger for å betale skatt.

Sosiolog og førsteamanuensis ved fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse, Arve Hjelseth, tror det er akkurat her nøkkelen ligger.

– De har mye penger, men samtidig lite innsikt i hvordan rikdom forvaltes, sier Hjelseth til tv2.no.

Hjelseth har idretts- og fotballsosiologi som et av sine sterkeste kompetanseområder og har skrevet flere bøker om idrettens sosiologiske aspekter.

– Undersøkelser av Simon Kuper og Stefan Szymanski har vist at en stor andel av engelske fotballspillere rekrutteres fra arbeiderklassen, og det betyr at rikdommen for mange kommer veldig plutselig. De har sjelden foreldre eller andre bekjente fra ungdomstiden som kan være rådgivere, forklarer han.

Les også: Neymar kan gå personlig konkurs

Tror ikke på tallene

SPILLERFORENINGSSJEF: Gordon Taylor tror ikke på at 60 prosent av Premier League-spillere går konkurs etter karriereslutt. (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)
SPILLERFORENINGSSJEF: Gordon Taylor tror ikke på at 60 prosent av Premier League-spillere går konkurs etter karriereslutt. (Foto: Joe Giddens/Pa Photos)
Leder i den engelske spillerforeningen PFA, Gordon Taylor, tror ikke tallene er så ille som undersøkelsen fastslår.

Han anslår at det riktige tallet er mellom ti og 20 prosent.

– Alle spillerne har kommet til PFA for råd når ting har godt fryktelig galt, sier Taylor.

– Vi oppfordrer unge spillere til å spare for fremtiden – til de legger opp.

Blant ex-spillerne som har slått seg konkurs finner du navn som Keith Gillespie og Colin Hendry.

Førstnevnte som følge av ubetalt skatt, mens Hendry, som mange andre eks-spillere har slitt med gambling og avhengighetsproblematikk.

Les også: Ny tragedie for Hendry

Mange sliter med å takle overgangen i livsstil og å ikke lenger være i rampelyset.

– Å være vant til oppmerksomhet kan i seg selv være avhengighetsskapende. Vedvarende oppmerkshopet er en form for dop. Om journalister slutter å ringe, kan det for noen føles som et savn at man ikke blir sett like mye lenger. Det kan i overført betydning skape abstinenser, sier Hjelseth.

Vedvarende oppmerkshopet er en form for dop

Han tror imidlertid ikke det nødvendigvis øker sjansen for rusmisbruk i seg selv, men poengterer at deres anledning til å bli sett etter endt karriere ofte er på arenaer der det serves alkohol.

Det kan være en utfordring for de som er disponert for alkoholisme.

Les også: Paul Gascoigne til USA for avrusning

Må planlegges
Svært mange står jo også på bar bakke med tanke på kompetanse. Det er en grense for hvor mange som kan fortsette å jobbe i fotballen Taylor i PFA sier for få spillere har en planlagt strategi for hva de skal gjøre når de legger opp.

– Det handler om å spare og å være fornuftig og forsiktig. Man kan ikke forvente å ha den samme livsstilen. Ikke alle klarer å tilpasse seg, men utgangsstrategien er viktig.

Det at de fleste fotballspillere heller ikke har utdannelse eller noe annet enn fotballen å lene seg på skaper ytterligere problemer.

– Svært mange står jo også på bar bakke med tanke på kompetanse. Det er en grense for hvor mange som kan fortsette å jobbe i fotballen, supplementerer Arve Hjelseth.

GIKK KONKURS: Tidligere Blackburn-kjempe Colin Hendry (Foto: Daniel Hambury/Pa Photos)
GIKK KONKURS: Tidligere Blackburn-kjempe Colin Hendry (Foto: Daniel Hambury/Pa Photos)

Flyktige agenter
Agenter er der for spillerne under de gode tidene men er litt mer som sommerfugler når det kommer vanskelige tider Hvor heldige eller smarte utøverne er med hvilke rådgivere de knytter til seg kan også for stor effekt.

– Spillere som opplever plutselig rikdom er henvist til mer eller mindre troverdige rådgivere og agenter, kommenterer fotballsosiologen.

Agenter og rådgivere har heller ikke nødvendigvis spillernes beste i tankene, men tenker mest på kortsiktig profitt.

– Jeg må være forsiktig med tanke på hva jeg sier om agenter, men de er der for spillerne under de gode tidene men er litt mer som sommerfugler når det kommer vanskelige tider, sier Gordon Taylor.

Geoff Scott i XPro har også samme oppfatning av de som ofte forvalter pengene.

– De har ofte fått råd av feil personer. Uten at spillerne er klar over det så har de mistet tilgangen på pengene.

Norske eksempler
Også norske spillere har leflet med konkursspøkelset, som den fremdeles aktive John Arne Riise.

I 2007 ble han og firmaet hans slått konkurs etter et millionkrav fra et firma.

John Carew har også blitt begjært personlig konkurs. Det av franske myndigheter for manglende innbetaling av skatt.