SMIL, SANDBERG! Fremskrittspartiet har ikke hatt høyere oppslutning på TNS Gallups målinger for TV 2 siden september i fjor. (Foto: Stian Lysberg Solum)
SMIL, SANDBERG! Fremskrittspartiet har ikke hatt høyere oppslutning på TNS Gallups målinger for TV 2 siden september i fjor. (Foto: Stian Lysberg Solum)

Gallup-glede for Frp

Fremskrittspartiet gjør et byks oppover på TV 2s ferske gallup.

Fremskrittspartiet har ikke hatt høyere oppslutning på TNS Gallups målinger for TV 2 siden september i fjor. Med 17,9 prosent går partiet frem hele 4,8 prosentpoeng fra februar.

Fremgang etter refs

Fremgangen kommer bare halvannen uke etter at nestlederen i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, refset sitt eget parti og sa at de var blitt for utydelige.

– Det var vel en som sa at Frp nærmest virker som glattpolerte biljardkuler. Jeg tror vi må tørre å kalle en spade for en spade, sa Sandberg i et intervju med TV 2.

Bakgrunnstallene viser at tidligere Frp-velgere strømmer tilbake til partiet. Hele 78 prosent av Frp-velgerne fra 2009 sier at de vil stemme på partiet. Det er svært lenge siden tallene har vist at Frp-velgerne har vært mer lojale mot sitt eget parti.

– Jeg tror Frp har både biljardkuler og det motsatte, slik må det være. Vi må gjenspeile folket, om denne målingen kan brukes til noe for å finne det svaret vi leter etter, så er det rett og slett at vi må være mer på med politikk hele tiden alle sammen, sier Sandberg i en kommentar til målingen.

Sjekk hvordan Stortinget ville sett ut om det var valg i dag:

702074

Les også: Frp-nestleder med hard kritikk til eget parti

Legger lista for valget

Et valg i dag ville gitt Høyre og Fremskrittspartiet knappest mulig flertall med 85 mandater, mens de rødgrønne regjeringspartiene bare ville fått 67.

Men Men Per Sandberg er ikke tilfreds med 17,9 prosent. Han legger lista på 22,9 som partiet fikk ved forrige stortingsvalg.

– Som første nestleder i Fremskrittspartiet er jeg nødt til å tro at vi skal lykkes med det samme resultatet som i 2009. Det er ingenting som tyder på at vi ikke skal klare det, potensialet er der, sier Sandberg.

Les Kjetil Løsets blogg: Disse ville kommet inn på Stortinget

Nedtur for Høyre

Fremskrittspartiets vekst fører til at Høyre går like mye tilbake, med 4,8 prosentpoeng til 31,3 prosent fra rekordmålingen i februar.

– Det er nok ingen i Høyre som gråter over det tallet, sier nestleder Jan Tore Sanner til TV 2, og peker på at 31,8 prosent ville vært Høyres nest beste valgresultat i moderne tid.

Sjekk alle tallenefra målingen i partibarometeret

Mens bakgrunnstallene i februar viste at hver fjerde Frp-velger fra 2009 ville stemme Høyre, er det i dag bare hver sjette Frp-velger fra forrige valg som sier det samme.

– En ting som er helt sikkert er viss hver sjette Frp-velger fra 2009 fortsatt vil stemme Høyre så skal vi jobbe enda mer, for det tallet er fortsatt altfor høyt, sier Sandberg.

Høyre henter også noen færre velgere fra Arbeiderpartiet, samtidig som det denne gang er noen tidligere Høyrevelgere som nå sier de vil stemme Frp. Men det er fortsatt fire ganger ås mange tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme Høyre, som det er tidligere Høyre-velgere som går motsatt vei.

LES OGSÅ: Solheim mener Lysbakken dolket ham i ryggen

Lite løft for Ap

Til tross for at hovedkonkurrent Høyre ikke klarer å opprettholde nivået fra rekordmåneden februar, er det bare en liten fremgang å spore for Arbeiderpartiet.

Med 27,7 prosent (+ 1,6) ligger de fortsatt et godt stykke bak Høyres 31,3 prosent på marsmålingen.

Bakgrunnstallene viser at 63 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2009 sier de vil stemme på partiet i dag. Partiet mister færre velgere til Høyre, men velgertapet til hovedkonkurrenten er fortsatt ti ganger så høyt som tallet på tidligere Høyrevelgere som går motsatt vei.

Arbeiderpartiet går frem blant kvinner, men med den kraftige fremgangen for Frp, er Arbeiderpartiet nå bare tredje største parti blant menn.

Stein Kåre Kristiansen: – Sandbergs nødrop har hatt en effekt

702089

Alle over streken

Senterpartiet er størst av småpartiene med 5,4 prosent (- 0,6). Det ville gitt partiet 9 mandater på Stortinget, to færre enn de har i dag. Sju av ti velgere fra 2009 er lojale mot partiet.

Venstre er nest størst av de små med 4,8 prosent (+ 0,3), som ville gitt åtte mandater (+ 6). Venstres største problem er at hver fjerde velger sier de vil stemme Høyre.

Kristelig Folkeparti får 4,6 (- 0,4) som gir 8 mandater (- 2). KrF mister flest tidligere velgere til de andre partiene på ikke-sosialistisk side.

Sosialistisk Venstreparti får også 4,6 prosent (- 0,6), som gir 8 mandater (- 3). Under halvparten av SVs velgere fra 2009 vil stemme på partiet, som mister velgere til alle de andre partiene.

Rødt får 2,0 (- 0,4) og kaprer dermed et mandat i Oslo. Miljøpartiet De Grønne får 1,1 (+ 0,1) og andre partier og lister 0,6 prosent.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup med personlige telefonintervjuer av stemmeberettigede 959 personer i tidsrommet 25. februar - 1. mars. 75,6 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosentpoeng, størst for de største partiene.