SKUTT: Den unge jenta ble skutt i hodet av voksne menn fordi hun kjempet for jenters rett til skolegang.  (Foto: Reuters/Montasje:TV 2)
SKUTT: Den unge jenta ble skutt i hodet av voksne menn fordi hun kjempet for jenters rett til skolegang. (Foto: Reuters/Montasje:TV 2)

Malala Yousafzai (15) nominert til Nobels fredspris

Bloggeren og aktivisten Malala Yousafzai ble skutt i hodet av Taliban. Nå er hun blant de 259 nominerte til årets fredspris.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nobelkomiteen har fått inn 259 nominasjoner til årets fredspris. 50 av dem er for organisasjoner, melder AP.

Blant de nominerte er den 15 år gamle bloggeren og aktivisten Malala Yousafzai som ble skutt i hodet av Taliban og den amerikanske soldaten Bradley Manning som er anklaget for å ha lekket klassifisert materiale til WikiLeaks.

Nominerte fra hele verden

Nobelinstituttet holder alltid nominasjonene hemmelig, men de som har rett til å nominere velger noen ganger å annonsere hvem de har valgt.

– Årets nominerte er fra hele verden. Det er velkjente navn, velkjente presidenter og statsministere, men også mindre kjente navn som jobber med humanitære prosjekter og menneskerettigheter, sa Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad, som mandag annonserte antallet nominasjoner.

Han vedgår at fredsprisutdelingen de senere år gjerne har vært kontroversielle, men at dette har skapt oppmerksomhet rundt prisen.

LES OGSÅ: Brutalt angrepet av Taliban: Nå viser Malala (14) tegn til bedring

ANNONSERT MANDAG: Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad (t.v.) annonserte antall nominasjoner. Her sammen med komiteens leder, Thorbjørn Jagland. (Foto: Kyrre Lien / NTB Scanpix)

18 flere nominasjoner fra i fjor

Fjorårets pris gikk til Den europeiske union for å ha promotert fred og menneskerettigheter i Europa etter 2. verdenskrig. Noen mente imidlertid at det var galt å gi prisen til et EU som lider under finanskrise og som har skapt store problemer for mange på kontinentet.

Nominasjonsperioden for 2013 ble avsluttet den 1. februar. I fjor lå antallet nominasjoner på 241.

Vinnerne blir som regel annonsert i oktober og prisen blir alltid overrakt den 10. desember, for å markere Alfred Nobels død i 1869.