PÅ VEI UT: Ifølge NRK går miljøvernminister Erik Solheim ut av regjeringen mot sin vilje.  (Foto: Scanpix)
PÅ VEI UT: Ifølge NRK går miljøvernminister Erik Solheim ut av regjeringen mot sin vilje. (Foto: Scanpix)

Solheim mener Lysbakken dolket ham i ryggen

Tidligere SV-statsråd Erik Solheim går langt i kritikken av Audun Lysbakken i ny bok.

I Solheims bok «Politikk er å ville» framgår det at han og avtroppende partileder Kristin Halvorsen bare uker før hadde reddet Lysbakken fra å gå politisk til grunne etter den mye omtalte bevilgningen til Jenteforsvaret, en forening med tett tilknytning til SV.

– Audun var sunket ned i den dypeste form for politisk kvikksand. Kristin og jeg trakk ham opp igjen. Uten vår støtte ville hans politiske karriere grunnstøtt der og da, skriver Solheim.

LES OGSÅ: TV 2s politiske redaktør: –Solheim gikk av på en pompøs og uverdig måte

SV-landsmøtet som skulle velge Lysbakken til Halvorsens etterfølger, var bare én uke unna.

Lysbakken trakk seg som barne- og likestillingsminister etter bevilgningsrotet, det hadde han blitt enig med Halvorsen og Solheim om. Han ble så valgt med stort flertall på landsmøtet 10. mars i fjor.

LES OGSÅ: – Solheim og Aasland ut av regjeringen

To uker senere troppet Lysbakken opp på Solheims kontor i Miljøverndepartementet og fortalte at det ikke lenger var plass til ham i regjering.

– For meg har politikk alltid handlet om lojalitet mellom mennesker. Carl I. Hagen sa mange ganger at den eneste han stolte på, var kona Eli. Alle andre var beredt til å dolke ham i ryggen. I politikken kunne man ikke ha venner. Jeg har alltid ment det var feil. Jeg skal fortsette å stole på mennesker, men jeg må kanskje bli bedre til å vurdere om folk har karakter, skriver Solheim. (©NTB)