Tiril Eckhoff og Tora Berger (Foto: Bendiksby, Terje)
Tiril Eckhoff og Tora Berger (Foto: Bendiksby, Terje)

Tora Berger mener denne ungjenta er hennes arvtaker: – Hun presterer bedre enn det jeg gjorde

Tiril Eckhoff tippes som mulig VM-gullvinner i 2016.

Holmenkollen (TV 2 Sporten): Tora Berger har vært helt suveren denne sesongen og kan være på vei mot tidenes beste skiskyttersesong.

Men den norske stjernen kommer ikke til å holde seg på topp i mange år fremover. Berger har nemlig bestemt at neste års OL-sesong blir hennes siste.

– Skal se Tiril vinne gull i 2016
31-åringen har likevel funnet en mulig arvtaker til dronningtronen i norsk skiskyting: 22 år gamle Tiril Eckhoff.

På spørsmål fra tv2.no om ikke Berger likevel blir å finne på landslaget i VM i Holmenkollen i 2016, svarer hun kjapt:

– Nei, da skal jeg sitte på tribunen og heie på Tiril og resten av de andre jentene når de tar gullmedaljene. Jeg er utrolig imponert over det Tiril har gjort her. Det er utrolig artig å se. Hun kan få toppresultater allerede neste sesong.

Eckhoff fikk sitt et lite gjennombrudd på hjemmebane i verdenscupen med en sterk sjetteplass på lørdagens jaktstart. På søndagens fellesstart gikk det ikke like bra, men ungjenta ble likevel nest best blant de norske med en 20. plass.

Fossum-jenta tar imot skryten fra Berger med et kjempestort glis.

– Wow. Sa hun virkelig det? Det var veldig koselig. Eh. Jeg ble helt paff jeg nå, sier Eckhoff til tv2.no.

Les også: Slik har du aldri sett skiskytterjentene før

– Har utrolig respekt for Tora
22-åringen har Berger som ett av sine forbilder og vil mer enn gjerne følge i hennes fotspor.

– Det er utrolig kult at hun har troen på meg. Jeg får bare jobbe knallhardt, så kanskje jeg kan nærme meg det Tora har gjort. Men det blir ikke enkelt. Hun er nemlig helt enestående. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig, egentlig. Spesielt det at hun nullstiller seg etter hver konkurranse. Jeg sliter med å nullstille etter bare én konkurranse, sier Eckhoff og smiler.

– Jeg har så utrolig mye respekt for Tora. Hun er helt suveren. Og det er mye vanskeligere å være så suveren i skiskyting, sammenlignet med for eksempel langrenn. Det er så mye mental styrke som spiller inn og du må være konsentrert hele veien. Men det klarer hun.

Les også: Berger gjorde rent bord i Kollen: – Dette hadde jeg aldri trodd

– Tiril ligger foran skjema
Selv om Eckhoff har store sko å fylle etter Berger, så har hun likevel et forsprang på sin landslagskollega.

– Tiril har prestert mye bedre enn det jeg gjorde i samme alder. Sånn sett ligger hun foran skjema. Da jeg var 22 år hadde jeg ikke gjort så mye stort, for å si det sånn, sier Berger og flirer.

For ordens skyld: Bergers første verdenscupseier kom i 2007. Da var hun 26 år. I tillegg tok hun VM-sølv i miksstafett som 25-åring.

Eckhoff erkjenner uansett at oppgaven å skulle følge etter Berger er formidabel.

– Nå fortsetter hun heldigvis en sesong til. På den tiden må jeg bare suge til meg all info og lærdom fra henne, sier hun.

Og Berger stiller opp.

– Det er bare for henne å spørre. Jeg skal forsøke så godt jeg kan å hjelpe de unge løperne og dele min kunnskap. Jeg vil helst at det kommer frem noen nye norske jenter på topp når jeg legger opp. Men idretten er i stadig utvikling. Det er ikke sikkert at det jeg holder på med nå er relevant om noen år, sier hun.

Les også: Berger hyller Bjørgen: – Vår råeste vintersportsutøver noensinne

Vil ha råskapen til Berger
Det er spesielt én egenskap Eckhoff kunne tenkt seg å kopiere fra Berger.

– Det er råskapen hennes. Spesielt på den siste skyteserien og den siste runden. Der er hun fantastisk. Hun er et konkurransemenneske deluxe og er helt vanvittig i konkurranser. Hun får det alltid til. Hvis jeg klarer å bli litt som det, så skal jeg være rimelig godt fornøyd, sier Eckhoff.

Berger påpeker likevel at lillesøsteren til tidligere landslagsløper Stian Eckhoff må bruke noen år på å nå toppen.

– Det tar tid å etablerere seg øverste nivå. Selv brukte jeg ti år på å stabilisere meg i toppsjiktet, sier Berger.

Det innser også Eckhoff selv.

– Ja, det tar nok noen år. Men samtidig så er det også mulig å gjøre det kjappere. Bare se på Tarjei Bø. Han klarte å nå toppen på bare to-tre år. Jeg får vel forsøke gjøre en mellomting mellom Tarjei og Tora. Kanskje det fungerer for meg? Spør Eckhoff med et smil.

Les også: Fourcade flytter til Norge: – Tror det vil gjøre meg enda bedre

– Tiril kan ta gull
TV 2s skiskytingsekspert Ole Kristian Stoltenberg tror Eckhoff fort kan bli et norsk gullhåp i 2016.

– Tiril er meget tøff og uredd som skiskytter. Hun har en holdning om at det får bare bære eller briste. Enten blir det gull eller så blir det 26. plass. Jeg liker den holdningen godt. Hvis hun gjør de riktige tingene i årene som kommer, så kan hun kjempe om gull i 2016, sier han til tv2.no.

– Da vil hun være i den riktige alderen for å være på topp som skiskytter også. Hun har mange gode kvaliteter allerede, men må bli mer stabil på standplass. Per nå ser jeg i grunn ingen av de norske jentene som er like stabile i skytingen som det Tora er og har vært i mange år, sier Stoltenberg.