47 ÅRS VENTETID ER OVER: Bjørn Wirkola mener det var på tide at en nordmann vant VM gull i normalbakke. (Foto: Kallestad, Gorm, © GOK)
47 ÅRS VENTETID ER OVER: Bjørn Wirkola mener det var på tide at en nordmann vant VM gull i normalbakke. (Foto: Kallestad, Gorm, © GOK)

Hopplegenden Wirkola om kaoset i Val di Fiemme: – Helt håpløst av arrangøren

Hopplegenden Bjørn Wirkola tror knapt at det er sant at Norge mistet sølvmedaljene på grunn av en regnefeil.

Val di Fiemme (TV 2 Sporten): Norge jublet lørdag kveld for det de trodde var sølv i lagkonkurransen i stor bakke i VM i Val di Fiemme.

LES OGSÅ: Juryskandale i Val di Fiemme: Norge fratatt sølvmedaljene

Men så startet det komplette kaoset i VM-byen.

– I all verden, det å miste sølvet på en regnefeil skjønner jeg ikke noe av. Det er noe av det rareste jeg har hørt om innen hoppsporten på lenge

Mistet sølvet
Juryen skal angivelig ha gitt Norge feil utgangspunkt gjennom store deler av rennet som følge av en regnefeil ved justering av avsatsene. Dermed mister Norge sølvmedaljene.

Hopplegenden Bjørn Wirkola, som ble verdensmester i stor bakke og normalbakke i VM på ski 1966 i Oslo og vant hoppuken tre ganger på rad på toppen av sin karriere, kan nesten ikke tro det er sant at Norge mistet hoppsølvet på grunn av en regnefeil.

– I all verden, det å miste sølvet på en regnefeil skjønner jeg ikke noe av. Det er noe av det rareste jeg har hørt om innen hoppsporten på lenge, sier Wirkola til TV 2 Sporten.

Bjørn Wirkola (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)
Bjørn Wirkola (Foto: Sigurdsøn, Bjørn/SCANPIX)

– En stor skuffelse for Norge
Han følger fremdeles hoppsporten tett og er svært skuffet over at arrangøren kan gjøre en slik feil.

– I min karriere opplevde jeg eller hørte aldri om noe slik som dette. Dette var en stor skuffelse for Norge, konstaterer han.

Wirkola tror imidlertid avgjørelsen blir stående, og at Norge ikke har muligheten til å komme gjennom med sine protester.

– Har juryen regnet feil, så greier nok ikke Norge å komme gjennom med noen protester. Er det snakk om regnfeil så er det jo riktig at Norge må flyttes ned sånn sett, konstaterer han.

BILDEBEVISET: Det norske laget fikk se hvilken avsats Anders Bardal satte utfor fra i den første omgangen. (Foto: Bendiksby, Terje)
BILDEBEVISET: Det norske laget fikk se hvilken avsats Anders Bardal satte utfor fra i den første omgangen. (Foto: Bendiksby, Terje)

Det er stor forskjell på en andreplass og fjerdeplass i et verdensmesterskap. Men at arrangøren gjør en slik feil er bare håpløst.

– Helt håpløst!
Wirkola skjønner at de norske hopperne og landslagsledelsen nå er svært frustrerte og skuffet.

– Klart det er kjempeskuffende å miste en sølvmedalje på denne måten. Hopperne er nok skuffet til tusen nå. Det er stor forskjell på en andreplass og fjerdeplass i et verdensmesterskap. Men at arrangøren gjør en slik feil er bare håpløst. Jeg skjønner faktisk ikke at det går an å gjøre en slik blemme i et VM i det hele tatt, sier Wirkola.

Resultat etter lagkonkurranse stor bakke:
1. Østerrike - 1135,9 poeng
2. Tyskland - 1121,8 poeng
3. Polen - 1121 poeng
4. Norge - 1117, 3 poeng
5. Japan - 1099,1 poeng

DEBATT:
Hva synes du om juryens avgjørelse i Val di Fiemme?