Bergen (TV 2): De fleste gutter og jenter har vel spilt bordhockey en eller annen gang. Som lek. For Arne Johannes Holmin og de andre i Bergensligaen er det mer enn det.

Nostalgien er til å ta og føle på idet vi entrer Bergensligaen i bordhockey. Bord på rekke og rad, t-skjorter og vinnerinstinkt. De klassiske bordhockeyspillene har vært en del av norske hjem i over 75 år, men det mange ikke vet er at familiespillet også er blodig alvor – for noen.

– Når en er virkelig interessert i bordhockey så kan en gå og tenke på det nesten hele dagen. Tenke på triks og glede seg til neste turnering. Og når det nærmer seg mesterskap så er det en sport, sier Arne Johannes Holmin.

Han er en av flere pågangsdrivere bak det voksende bordhockey-miljøet i Bergen.

– Altså, vi er ikke som Petter Northug som driver med det hundre prosent, men når vi er i konkurranser er vi Petter Northug – minus, fortsetter han lattermildt.

– Ekstremt gøy
Vi møter i underkant av tjue utøvere denne kvelden i Bergen. Kun én jente har møtt opp i dag, men det pleier ikke å være langt flere. Holmin oppfordrer flere til å bli med å spille og legger ikke skjul på hvorfor bordhockey er favoritten.

– Det er ekstremt gøy. Det skjer veldig mye i løpet av en kamp på fem minutter, også spiller du 30 kamper i løpet av en turnering, sier han.

NBA
Norges Bordhockeyallianse (forkortet NBA) er paraplyorganisasjonen bak den noe ukjente sporten. Det funnes om lag 200 utøvere i Norge og rundt 5000 på verdensbasis forteller Holmin.

– Russerne er de sterkeste. Der er det ikke en lek, men heller blodig alvor, sier han.

Det er også de som vinner det meste.

Holmins råd til de som vil bli god i bordhockey
1. Rask. Du må kunne reagere når motstanderen angriper.
2. Tålmodig. Ikke angripe før du selv er klar.
3. Taktisk smart. Det er mye mental kamp i for eksempel en VM-finale.

– Det er 70 prosent mental kamp, 20 prosent dyktighet og 10 prosent flaks sier Holmin.

Best i Norge
Norge skal for første gang være vertskap for verdensmesterskapet i bordhockey juni 2013. Konkurransen holdes i Stavanger.

Holmin hadde en stund mål om åttedelsfinale i VM, men har siden den tid senket målene litt på grunn av høyt nivå i konkurransen.

– Målet nå er å bli best i Norge, jeg må innrømme det, avslutter han.

I helgen spiller han og de andre fra Bergensligaen den nasjonale konkurransen Bergen Open som arrangeres lørdag 2. mars i realfagsbygget ved Universitetet i Bergen.