– Det er rett og slett is og snø som lager problemer, forteller forsker Ingjerd Haddeland i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til tv2.no.

Mildvær og nedbørsmengder i Trøndelag og Møre og Romsdal gjør at det er fare for flom lørdag og også ut over søndag på grunn av regnbyger og snøsmelting i kombinasjon med delvis tette avløpsveier, som øker faren for lokale oversvømmelser.

– Det gjelder først og fremst lørdag i lavereliggende strøk, der de største nedbørsmengdene kommer, opplyser Haddeland.

LES OGSÅ: Det blir en klissvåt helg for mange

Tette rør

Det er snø og is som gjør at rørene under veiene overfylles, og som sørger for høy vannstand, sier NVE.

– Snø som nærmest blir slush-lignende og is tetter rørene. Det er ikke uvanlig når mildværet kommer, og flere kommuner i Trønderlag og Møre og Romsdal jobber nå for å unngå skader ved å renske disse rørene, forteller Haddeland.

Men i de større elvene er det føreløpig ikke noe problem.

– Nå blir det snø i høyden, så vi regner ikke med at det blir mye vann i de store elvene, så det er ikke det som er problemet i denne omgang, sier Haddeland.

LES OGSÅ: Utepilshelg - for de tøffeste i byen

Dårlig vær

Været i de største byene blir heller ikke mye å skryte av lørdag.

– Ingen av de største byene kommer til å få smake solen noe særlig i helgen. Søndag blir den fineste dagen, og været blir best i Sør-Norge, sier Stig-Arild Fagerli, meteorolog ved StormGeo.

De fleste steder i landet blir det ruskete vær, bortsett fra i hovedstaden.

Der blir det halvskyet og uten noe særlig nedbør, men det vil bli noen lokale kraftige vindkast, særlig lørdag.

Det betyr at utepilsen lar vente på seg for mange i vårmåneden mars.

– Det er søndag som er dagen for utepils. Det gjelder hele Sør-Norge, sør for Stadt. Nordafor er det ikke helt steming for det, sier Fagerli.

TETT: Rør og avløp er tettet med is og snø, noe som gjør at det kan bli flom flere steder i Trøndelag og Møre og Romsdal lørdag. (Foto: TV 2)

Stengte veier

Uvær gjør at Hurtigruten har innstilt alle sine avganger mellom Bergen og Trondheim lørdag. Flere fjelloverganger i Sør-Norge er stengt, og det er registrert orkan i kastene i høyfjellet.

Uværet var varslet på forhånd. Det siste varselet fra Meteorologisk institutt gikk ut på at det lørdag skulle bli kraftig vind på Vestlandet og i Trøndelag.

– Dette gir lokalt vanskelige kjøreforhold. I tillegg ventes det lokalt mye nedbør i Møre og Romsdal og Trøndelag og stor snøskredfare fra Nordfjord til Trollheimen. Lørdag ettermiddag og kveld lokalt sterk vind, heter det i varselet.

Og uvær ble det. En rekke lokale medier kunne lørdag melde om vind, stengte veier og kolonnekjøring.

På Hovden i Setesdal måtte skianlegget stenge alle heisene.

– Det er orkan i kastene oppe på fjelltoppene, så det er ikke noe å være i bakken etter i dag, sier daglig leder Sture Pilegård ved Hovden alpinsenter til Fædrelandsvennen. (TV 2/ ©NTB)