kombinertmontage
kombinertmontage

Hjelmeset om kombinertgutta: – Det virker ikke som at de tror på gull

TV 2s langrennsekspert etterlyser god stemning i kombinerttroppen foran lagsprinten.

Kombinertgutta har ikke nådd opp til forventningene i Val di Fiemme. Sammenlignet med langrennsutøverne kan kombinertgutta reise hjem med håndbagasje. En bronsemedalje når det gjenstår én øvelse er langt unna det man fikk servert da Bjarte Engen Vik og Fred Børre Lundberg tidvis herjet med konkurrentene.

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset er skuffet over det kombinertgutta har prestert i Val di Fiemme.

LES OGSÅ: Egil Kristiansen: – Vet ikke hvor mange medaljer vi har tatt

– De har ikke vært heldig. De har vært med på både seire og pallplasser i verdenscupen, men her har de ikke fått det til. Jeg ser veldig høye skuldre og det er alltid litt småklaging og slike ting, og det er aldri et godt tegn, sier langrennseksperten.

Gode tradisjoner
Kombinertlaget må leve med gode tradisjoner innenfor grenen. Men vi må helt tilbake til VM i Lahti i 2001 for å finne forrige individuelle VM-gull i kombinert. Da var det Bjarte Engen Vik som sikret den edleste valøren.

Lørdag får de norske gutta en siste mulighet til å sikre litt etterlengtet norsk jubel. Da er det lagsprint som står for tur.

Hjelmeset mener laget er inne i en dårlig syklus og at det blir høye skuldre.

– Det blir ikke god stemning i troppen med ett sølv og da blir det dårlige resultater. Jeg tror trenere og støtteapparat må forberede og dra i gang slik at de er klar til den siste øvelsen.

For langrennseksperten mener at laget innehar kvalitet til langt bedre.

LES OGSÅ: Slik forklarer svensketreneren Norges gullsuksess

– Gode nok til gull
– De er gode nok til å ta gull. Men man må være der og ha tro på seg selv, men det virker som at de ikke har tro på gull og det er for dårlig.

– Hva kan kombinertgutta lære av de andre grenene?

– Av og til blir det veldig høye skuldre og de må jage etter gullet, men så greier de ikke levere. Og da blir det enda høyere skuldre, sier Hjelmeset.

Til slutt kommer han med et velmenende råd til Magnus Moan & co.

– Ha det moro og kos deg og alt det der. Vi ser det på guttene, jentene og hopp at det er en vanvittig lagfølelse og at de synes det er dritkult å være med. Men kombinertgutta er det hele tiden «vi må» og da får du det aldri til, sier den tidligere langrennsløperen.

Venter med uttaket
På lørdagens lagsprint skal utøverne igjennom ett hopp hver, før begge avslutter med 5 x 1,5 kilometer langrenn. Det normale har derfor vært å satse på løperne med de beste langrennsegenskapene. I så fall vil nok Magnus Moan og Mikko Kokslien utgjøre laget.

– Vi venter med å opplyse om hvem som skal gå. Ikke det at jeg tror det har så mye å si, men vi gjør dette for ikke å si for tidlig til utlendingene om vi satser på et «hopplag» eller et «langrennslag», sier landslagstrener Kristian Hammer til NTB.