LDN forskere tror at LDN kan ha effekt på hele 177 forskjellige sykdommer og tilstander. På Universitetet i Tromsø har de registrert 15 tilfeller der LDN har hjulpet MS pasienter. (Foto: Guillermo Farias / TV 2)
LDN forskere tror at LDN kan ha effekt på hele 177 forskjellige sykdommer og tilstander. På Universitetet i Tromsø har de registrert 15 tilfeller der LDN har hjulpet MS pasienter. (Foto: Guillermo Farias / TV 2)

– Legene må sette seg inn i egenskapene til LDN

Flere pasienter og leger hevder at legemiddelet LDN hjelper mot sykdommer som MS, flere typer kreft, psoriasis, Alzheimer og ME.

Statens legemiddelverk oppfordrer leger til å sette seg inn i virkningen av det godkjente, men lite kjente legemiddelet LDN.

Rådet kommer i forbindelse med reportasjemagasinet «Vårt lille land» som ble sendt på TV 2 onsdag klokken 22.15.

– Da må legen sette seg inn i egenskapene til lav-dosert Naltrexon, lese den litteratur som finnes og gjøre seg opp en mening om dette kan være et alternativ for pasienten. Det er legens ansvar å finne ut av dette, forteller fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, til TV 2.

SE HELE LDN-REPORTASJEN FRA «VÅRT LILLE LAND» HER: Ukjent medisin kan gi håp for tusenvis av pasienter

Forandret livet til MS-pasient

I programmet hevder flere pasienter og leger at LDN hjelper mot en rekke sykdommer. En av dem som forteller sin historie er Nansy Schulzki. Tobarnsmoren har MS og var totalt utmattet som følge av sykdommen. Først åtte år etter at hun ble syk ble hun tipset om LDN – det forandret livet hennes.

– Plutselig merket jeg at «Hei, jeg er jo ikke sånn som var tidligere, det har skjedd noe!». Jeg ble Nansy igjen, forteller hun.

I dag jobber hun 50 prosent, og leder Valnesfjord Nærmiljøutvalg i Nordland.

Opprinnelig legemiddel mot rusmisbruk

LDN står for lav-dosert Naltrexon. Naltrexon er et godkjent legemiddel mot rusmisbruk, med 50 milligram virkestoff. LDN inneholder kun noen få milligram, og brukes på helt andre områder.

Rundt 100.000 mennesker på verdensbasis bruker LDN, hvorav 400 finnes i Norge. Mange brukere påstår at medikamentet er en effektiv symptomstopper.

- LEGENE SITT ANSVAR: Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk oppfordrer leger til å sette seg inn i legemiddelet LDN:  (Foto: SCANPIX)
- LEGENE SITT ANSVAR: Fagdirektør Steinar Madsen i Statens legemiddelverk oppfordrer leger til å sette seg inn i legemiddelet LDN: (Foto: SCANPIX)

LDN-forskere tror at hele 177 forskjellige sykdommer og tilstander kan behandles med LDN. Problemet er at den mulige virkningen av LDN ikke er dokumentert, og ingen legemiddelfirmaer eier preparatet, ettersom LDN ikke er patentert. Det produseres og selges derfor fritt.

En av legene som forteller om LDN i «Vårt lille land», er den irske legen Edmond O’Flaherty. Han har foreskrevet LDN til 300 pasienter, og har aldri sett alvorlige bivirkninger.

– Det har fullstendig forandret livet til hundrevis av pasienter, og jeg har brukt det på en serie av sykdommer. Det er pasienter i live i dag som jeg er sikker på ellers ville vært døde, forteller han.

Mange pasienter har imidlertid problemer med å få tak i LDN. Man må få resept fra legen for å bruke medikamentet, og mange norske leger kjenner ikke til legemiddelet.