REDD: Øyvind og Louise Steinsvik er redd for at den ulovlige muren bak huset deres skal rase inn på soverommene. Her sammen med naboene Karsten og Tatiana  (Foto: TV 2 hjelper deg)
REDD: Øyvind og Louise Steinsvik er redd for at den ulovlige muren bak huset deres skal rase inn på soverommene. Her sammen med naboene Karsten og Tatiana (Foto: TV 2 hjelper deg)

Frykter at ulovlig mur skal dundre inn i soverommene

Øyvind og Louise Steinsvik fra Jørpeland fortviler. Siden 2010 har verken kommunen eller entreprenøren som bygde den ulovlige muren sørget for å sikre muren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Kommunen tar bedre vare på entreprenøren enn beboerne. Vi føler oss 100 prosent maktesløse og urettferdig behandla, sier Øyvind og Louise Steinsvik som bor med sine tre små barn under den skumle muren.

Siden 2009 har de kjempet for at muren må sikres, men så langt har Strand kommune valgt å ikke bruke sitt viktigste pressmiddel mot entreprenøren, Brødrene Jørmeland AS.

Se innslaget øverst!

Flere ulovlige murer

Øyvind og Louise bygde drømmehuset i boligfeltet Steinhagen i 2008, der alle tomtene ble opparbeida og solgt av det lokale entreprenørfirmaet Brødrene Jørmeland AS.

Men for fire år siden fant de ut at muren bak huset deres er bygd uten tillatelse og at den ikke er prosjektert. Det betyr at det mangler dokumentasjon på hvordan den er bygd og hva den tåler, slik loven krever.

Høsten 2010 konkluderte Strand kommune med muren kan være rasfarlig og påla samtidig Brødrene Jørmeland å sørge for at muren settes i godkjent stand. Men over to år senere har lite skjedd.

Les også: Monica har betalt 1.075 000 kroner for denne muren

FARLIG: I følge Strand kommune er muren over huset til familien Steinsvik ulovlig og den kan være rasfarlig. Likevel gjør kommunen svært lite i saken.  (Foto: TV 2 hjelper deg)
FARLIG: I følge Strand kommune er muren over huset til familien Steinsvik ulovlig og den kan være rasfarlig. Likevel gjør kommunen svært lite i saken. (Foto: TV 2 hjelper deg)

En handlingslammet kommune

Strand kommunes viktigste pressmiddel i saken er å nekte Brødrene Jørmeland nye byggegodkjenninger inntil de fikser muren i Steinhagen, noe kommunen også truet med i et brev til Brødrene Jørmeland høsten 2010.

Men i stedet for å bruke dette pressmiddelet har kommunen utrolig nok gitt Brødrene Jørmeland hele 43 nye godkjenninger de siste to årene.

Les også: Vibeke fikk tatovert på øyenbryn: – Det ble ikke naturlig i det hele tatt

Tillater sprengning 100 meter fra muren

BARNEROMMET: Øyvind og Louise er redde for at barna skal få steiner fra den ulovlige muren inn på soverommene sine.  (Foto: TV 2 Hjelper deg )
BARNEROMMET: Øyvind og Louise er redde for at barna skal få steiner fra den ulovlige muren inn på soverommene sine. (Foto: TV 2 Hjelper deg )

Øyvind og Louise er spesielt sjokkert over én av disse godkjenningene:

– Nå skal de sprenge ut til en hel boligblokk 100 meter nedi gata, samtidig som kommunen har sagt at det kan være en rasfarlig mur rett ved huset vårt, sier Louise.

– I praksis har ikke kommunen straffa Brødrene Jørmeland i det hele tatt. Kommunen har ikke svart på mange av våre brev og e-poster, og vi har vært i to møter med dem uten at noe skjer. Det virker som om Brødrene Jørmeland er så store at kommunen ikke tør å røre dem, sier Øyvind og Louise.

Les også: To-ukers ferie ble til seks timer på Filippinene

Nabo risikerer 15.000 kr i bot per måned

I stedet for å bruke pressmiddelet mot entreprenøren, har kommunen valgt å legge press på Karsten og Tatiana Gaarder. De eier nabotomta og dermed også muren overfor Louise og Øyvind.

Selv om ekteparet Gaarder ikke visste at Brødrene Jørmeland anla en ulovlig mur på tomta de kjøpte, har kommunen vedtatt at de snart får dagsbøter på 500 kr hvis de ikke sikrer eller river muren.

– Jeg er overrasket over at kommunen skyver alt over på oss som er bosatt her, sier Karsten Gaarder, og får støtte fra Øyvind og Louise.

Gaarder har i ettertid leid inn Brødrene Jørmeland for å sikre muren, men ifølge takstmann Jan Eikelid i BBE Takst er ikke jobben bra nok utført. Han peker spesielt på én stor stein som ligger på høykant og er sikret med en slakk vaier.

SIKRING: Brødrene Jørmeland, som bygde den ulovlige muren, har forsøkt å sikre en stor stein med en løs vaier. Ikke bra nok, sier fagfolk. (Foto: TV 2 Hjelper deg )
SIKRING: Brødrene Jørmeland, som bygde den ulovlige muren, har forsøkt å sikre en stor stein med en løs vaier. Ikke bra nok, sier fagfolk. (Foto: TV 2 Hjelper deg )

Les også: Røykvarsler tilbake i salg etter strykkarakter i test

Sterk kritikk mot kommunen

Takstmannen mener også at kommunen burde lagt ansvaret på Brødrene Jørmeland i saken.

– Men det er lettere å angripe den svake og la den sterke styre, sier Jan Eikelid til TV 2 hjelper deg.

Selv om en grunneier juridisk sett har ansvaret for ulovlige byggverk på tomta si, mener også advokat Ola Fæhn at ansvaret bør legges på Brødrene Jørmeland som bygde muren.

– Jeg mener kommunen ikke har gjort jobben sin skikkelig. Det å følge opp den som har hovedansvaret, altså entreprenøren, er faktisk i tråd med hva både departementet og Stortinget har ønsket seg, sier han.

Rådmannen ville ikke svare til beboerne

Rådmann Jon Ola Syrstad i Strand kommune vil først bare svare på spørsmål fra TV 2 og ikke fra Louise Steinsvik. Etter ei stund tillater han likevel Louise å stille spørsmål.

– Når kommunen vet at det er en mur som kan være rasfarlig 100 meter unna tomta der det nå skal bygges en ny boligblokk, har dere ikke da et ansvar for at entreprenøren må finne ut hva muren tåler før de sprenger? spør Louise.

– Det er de firmaene som har påtatt seg ansvaret for å gjennomføre prosjektet som har ansvaret for at det ikke gir skade på omgivelsene. Vi har ansvar for at søknaden er komplett og at ansvarlig søker er kompetent til å vurdere alt som må vurderes, svarer rådmann Jon Ola Syrstad.

Syrstad mener også det er riktig at de legger press på Karsten Gaarder i saken.

– Det har jo gått 2 ½ år, hvorfor fratar dere ikke Brødrene Jørmeland nye godkjenninger som dere tidligere har truet med? undrer «TV 2 hjelper deg».

– Det presset ligger der hele veien, svarer rådmannen. Han innrømmer at saken har tatt for lang tid, men vil ikke love at entreprenøren kan miste fremtidige byggegodkjenninger.

Les også: Fritz Brodin (93) raser over mangel på reker i rekesalat

Brødrene Jørmeland: – Vi vil ikke ha dette tullet

Daglig leder Arne Jørmeland i Brødrene Jørmeland mener den omstridte muren er en skråning og at de derfor ikke har tatt ansvar for den, selv om kommunen i flere brev har konkludert med at det er en søknadspliktig mur. Men når «TV 2 hjelper deg» tar kontakt skjer det ting i saken.

– Vi har nå valgt å rydde opp og få det ut av verden. For vi vil ikke ha det tullet, sier Arne Jørmeland.

Louise vil vite om det betyr at de faktisk sikrer muren og betaler for det.

– Det tar vi en annen dag, svarer Arne Jørmeland.

– Men da er ikke «TV 2 hjelper deg» her, og da får vi gjerne ikke den hjelpa vi faktisk trenger. Vi har ikke fått noe hjelp hos deg før, sier Louise.

– Jeg har ikke noen kommentar ut over dette, svarer Arne Jørmeland.

Men når det gjelder det nye byggeprosjektet nedi gata garanterer Arne Jørmeland at muren ikke er så dårlig at den ikke tåler sprengningene.

Brødrene Jørmeland vil likevel ikke love noe

Brødrene Jørmeland har i ettertid leid inn et konsulentfirma som har konkludert med at muren bør sikres med fjellbolter, og at det både bør dreneres og støpes.

Da «TV 2 hjelper deg» nylig spurte Brødrene Jørmeland om de faktisk vil gjøre dette, svarer de pr e-post at de vil avvente svar fra kommunen om de godkjenner tiltakene. Utover dette vil de ikke love at de faktisk skal gjøre noe i saken.

– Det er utrolig dårlig. Det betyr jo at selv om de leverer noe som er feil, så blir kundene sittende igjen med ansvaret, sier Louise.

«TV 2 hjelper deg» tar en prat med kommunen og entreprenøren:

702040

«TV 2 hjelper deg» ser du på TV 2 torsdager klokken 20.30!