- Behandllingen har gitt meg styrke og trygghet til å stå for den jeg er og min historie - uten skamfølelse og frykt for andres reaksjoner, sier Hege Fiske. (Foto: Privat)
- Behandllingen har gitt meg styrke og trygghet til å stå for den jeg er og min historie - uten skamfølelse og frykt for andres reaksjoner, sier Hege Fiske. (Foto: Privat)

Hege Fiske (46) fikk spiseforstyrrelse da hun var 14

Ny behandlingsform av spiseforstyrrelser gir gode resultater

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Da jeg møtte Hougen tenkte jeg bare «Dette er så riktig!», sier Hege Fiske.

Hun fikk anoreksi da hun var 14 år og etter et par år utviklet det seg til bulimi. Etter det har symptomene kommet og gått, og på sitt beste var hun helt symptomfri i sju år. Likevel følte hun et behov for å ta et siste oppgjør med spiseforstyrrelsen - over 30 år etter at hun ble syk for første gang.

I desember 2012 tok hun kontakt med coach Nils Henrik Hougen som har utviklet en behandlingsform for spiseforstyrrede basert på Nevro-Lingvistisk Programmering (NLP).

– Hougen gav meg øvelser som jeg kunne bruke for å styrke meg selv i hverdagen. Det har hjulpet meg mye i situasjoner hvor jeg vet at jeg ville sprukket tidligere, sier hun.

Les også: Hvordan får man anoreksi?

Behandling for alle

Hougens metoder kan brukes av dem som er alvorlig syke, dem som har et anstregt forhold til kropp og mat, eller dem som har fått spiseforstyrrelsen mer på avstand, slik som Hege.

– Jeg har ti barn, er i jobb og studerer. I det store og hele har jeg et veldig godt liv og et avslappet forhold til maten og min egen kropp, sier hun.

Likevel lå spiseforstyrrelsen der og kunne vippe henne ut av balanse i perioder og situasjoner som var ekstra krevende.

– Jeg kjente at jeg var lei nå. Jeg ønsker å bli helt fri fra dette, sier hun.

Les også: Mamma med spiseforstyrrelse

Gode resultater

De siste mentale styrkeøvelsene fikk hun gjennom terapi hos Hougen og gjennom boka hans «Jeg er vakker og stygg som juling». Den er både en roman og en selvhjelpsbok som gjennom ulike øvelser skal bygge opp pasientens selvfølelse, mestringsevne og forholdet til mat og kropp.

Hougens metode skiller seg fra den tradisjonelle psykoterapien ved at han ikke er opptatt av å grave i fortiden og å rippe opp i det som er vond. Heller ønsker han å hjelpe pasientene til å se sitt eget potensiale og til å bli glade i seg selv og kroppen sin.

– Det ligger stor kraft i tankene og språket. Jeg mener at man kan behandle en spiseforstyrrelse på noen få måneder, sier Hougen.

Les også: Kan man blogge seg ut av en anoreksi?

Glad for at hun ikke fikk behandling

Da Hege var 18 år forstod hun at noe var galt, og hun kontaktet helsevesenet for å få hjelp. Det ble avslått fordi de mente hun var for gammel.

– Nå er jeg faktisk glad for at jeg ikke fikk tilbud om behandling den gangen. Da hadde jeg sansynligvis bare blitt satt på antidepressiva, sier hun.

Hege ble nødt til å finne alternative behandlingsformer og har jobbet med flere ulike former for selvutvikling. Møtet med Hougens metoder representerte derfor mye gjennkjennbart for henne - men med noen nye elementer.

– Han jobbet med mye av det samme som jeg selv hadde fokusert på, men endelig var det en person som kunne sette det i system for meg, sier hun.

Øvelsene hun fikk var relatert til typiske problemer som personer med spisefortyrrelse sliter med.

– Det var nytt for meg å ta i bruk flere sanser samtidig i øvelsene. Det tror jeg var en viktig årsak til at jeg oppnådde endring så raskt, sier hun.

Les også: «Sinnablogger» Myhre: – Spiseforstyrrelse er en lidelse, ikke en livsstil

Nettprat

Du møter Nils Henrik Hougen og Hege Fiske i «God morgen Norge» klokken 08.10 torsdag 28.02. Rett etterpå kan du stille spørsmål til Hougen i nettpraten som starter klokken 08.30.