Svein Tore Samdal
Svein Tore Samdal

Langrennsekspertens brannfakkel: – Det er mange som tror at norsk fotball er toppidrett

TV 2-ekspert mener norske fotballspillere trener for dårlig. Lars Tærnås reagerer.

Val di Fiemme (TV 2): Svein Tore Samdal var norsk landslagstrener i langrenn for kvinner fra 2001 til 2006. I sesongen 2007/2008 var han personlig trener for Marit Bjørgen.

TV 2-eksperten mener Finn Hågen Krogh åpnet for en viktig debatt da han på TV 2 hevdet at han lett kunne spilt i Tippeligaen med noen års trening.

– Jeg tror det hadde vært ganske lett å komme til Tippeligaen. Det tror jeg at jeg skulle klart med et par-tre år til med fotballsatsing. Fotball er en lagidrett og det er bare å prestere på det jevne og flyte med, sa Krogh til TV 2 mandag.

Les også: Se, Reginiussen – her trikser Krogh med en appelsin
Les også: Landslagsløperens fotball-stikk: – Ganske lett å komme til Tippeligaen

Noe som fikk fotball-Norge til å heve øyenbrynene.

Det er åpenbart at ikke alle har det største talentet

– Jeg har sett ham spille fotball for Tverrelvdalen IL, og det må nok adskillig mer til enn tre år med hard fotballtrening, sa RBK-profil Tore Reginiussen.

– Hvem er Finn Hågen Krogh? kontret Tarik Elyounoussi.

Kritisk til fotballspilleres fysiske nivå
Samdal mener begge tar skammelig feil.

– Det Finn Hågen sier er at han kunne spilt i Tippeligaen dersom han hadde lagt ned samme treningsmengde som nå. Det er veldig mange som spiller i Tippeligaen. Det er åpenbart at ikke alle har det største talentet, for de er ikke best i verden. Langrenn er ikke verdens største idrett, men de som er gode i langrenn tar ut potensialet sitt på trening hver dag - to ganger om dagen. Det er det ingen norske fotballspillere som gjør, sier Samdal.

Les også: Mäkäräinen: – Ski-VM som et kretsmesterskap
Les også: Nå vil Johaug kvitte seg med duracellkanin-stempelet

Eksperten mener fotballen stadig vekk gjemmer seg bak de samme flosklene.

– Det at du trenger så mye annet i fotball ser jeg brukes som argument. Du trenger teknikk, spilleforståelse osv. Men du får ikke dårligere teknikk eller spillerforståelse av å trene mer. Barcelona trener to ganger om dagen i oppkjøringen. Det er det ingen norske Tippeliga-klubber som gjør. Det er ingen Tippeliga-klubber som trener i nærheten av like mye som verdens beste fotballspillere gjør. Spillerforståelsen blir bedre av å trene mer, og alle dine fysiske egenskaper blir selvsagt bedre. Dagens fotball er langt mer fysisk enn den var for ti år siden. Det stilles langt større krav til utholdenhet enn for ti år siden. Det er klart at du blir bedre av å trene mer, sier Samdal.

– Hva legger du i at fotballspillere gjemmer seg bak spilleforståelse?

– Det er jo det de bruker som en unnskyldning som det ikke går an å angripe dem på, for det er ikke målbart. Alt annet som er målbart er de ikke i nærheten av å være toppidrettsutøvere på. Da har de en jobb på treningssiden. Det må de ta innover seg i stedet for å bli sur hver gang de blir gjort oppmerksom på det, sier Samdal.

Les også: Stoltenberg og Tajik gratulerte Johaug
Les også: Johaug tok VM-gull foran Bjørgen: – Jeg trodde egentlig ikke det var helt sant

– Ikke toppidrett
Samdal mener norsk fotball må akspetere at de ikke bedriver toppidrett.

– Noen få utøvere har kommet dit de er på grunn av at de har trent som toppidrettsutøvere. Alt for mange flyter på at de har fått et noenlunde godt talent som holder til å spille i Tippeligaen - som tross alt er lavt verdensnivå. Mange av disse kunne tatt det videre til å bli spillere på høyt internasjonalt nivå, for det er mange spillere internasjonalt som trener veldig bra, sier Samdal.

– Det er mange som er engasjert i fotball, og det er mange som tror at norsk fotball er toppidrett. I Rosenborg trener de nesten ikke i sesong. De restituerer fordi det er så tungt å spille kamper. De løper tross alt 10 kilometer. Men er du godt nok trent trenger du ikke å restituere så mye. Det er et gammelt Eggen-uttrykk som heter «det må trenes mye for å tåle mye trening». Det må mange i fotballen ta innover seg, sier Samdal.

Ber norsk fotball se mot Barcelona
Samdal mener norsk fotball har mye å gå på i treningsregi.

– En langrennsutøver har ansvar for sin egen kropp og sin egen utvikling. En fotballspiller møter opp på trening hver dag for å bli trent. Ofte er det med et opplegg som ikke er tilrettelagt for hver enkelt spiller, men som er et felles multiplum i forhold til at det skal være godt nok til å holde seg på et brukbart Tippeliga-nivå. Skal en drive toppidrett handler det om å ta ut potensiale i hver enkelt spiller slik at summen av de elleve spillerne er på et optimalt høyt nivå. Det gjør de i Barcelona. Der har de fem individuelle økter i uken der de trener på det de trenger for å bli best i verden på sin plass, sier Samdal.

Tjernås reagerer
Lars Tjærnås er en av flere som reagerer på Samdals verbale syrligheter mot fotball.

– Jeg begriper ikke dette behovet for å hevde seg selv ved å rakke ned på andre. Jeg skjønner enda mindre av stadig å skulle sammenligne epler med sennep. Så ulike er nemlig de to idrettene, skriver Tjærnås i sin blogg.

Tjærnås påpeker at de fysiologiske kravene til fotballspillere er ekstremt sammensatte:

– 10-12 kilometer løping.
– Rundt 20 % av dette er "høyhastighet" eller ren sprint, altså løp i over 20 km i timen.
– Rundt 1350 ulike aktiviteter i løpet av en kamp. Dette er fordelt på akselerasjon, retardasjon, vertikale bevegelser, retningsforandringer.
– Ca 220 aktiviteter i maksimal hastighet
– Intervallbasert jobbing, men en ny aktivitet hvert 4-6 sekund.
– Hjertefrekvens ligger omtrent på "anaerob terskel" i gjennomsnitt.

Han ber Samdal konsentrere seg om sin egen idrett.

– Jeg mener nemlig det er bedre å konsentrere seg om seg og sitt framfor å tråkke på andre idretter, skriver Tjærnås.

Hvem er du enig med, Tjærnås eller Samdal? Si din mening i kommentarfeltet!