Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På hemmelige adresser flere steder i Norge bor kvinner som frykter tvangsekteskap eller bryter ut av slike forhold.

Krisesentrene i landets største byer har de siste årene opplevd en jevn økning av minoritetskvinner som flykter fra tvangsekteskap, enten før de er blitt giftet bort, eller etter ekteskapet er inngått.

LES OGSÅ: Zahra var 13 da hun ble presset til tvangsekteskap

Høy andel

– Det er en veldig høy andel av våre kvinner som enten har blitt tvangsgiftet eller står i fare for dette, sier Inger-Lise Walmsness Larsen, daglig leder ved Oslo krisesenter.

Hun forteller at kvinner i økende grad har oppsøkt krisesenteret og mener det er viktig at samfunnet får vite at dette forekommer.

– Vi må forstå at dette forekommer for i det hele tatt å kunne hjelpe dem videre, hvis ikke så blir det sånn at de er nødt til å redde seg selv, det er ikke det norske samfunn verdig, vi burde ha kommet lenger en det, fortviler Walmsness Larsen.

LES OGSÅ: Rekordmange søker hjelp etter tvangsekteskap

Grov vold og trakassering

– Hva opplever disse kvinnene?

– Et av de store problemene er jo stigmatiseringen når de da er sterke nok i forhold til å bryte ut. De blir sett på som dårlige kvinner i enkelte miljøer. Det gjør det jo enda vanskeligere for disse kvinnene å få den hjelpen de har krav på, og som også er deres rett.

Flere krisesentre i Norge er godt kjent med trusselbildet og samarbeider tidvis tett med politiet. Flere kvinner har voldsalarm. Noen forteller at de har vært utsatt for grov vold og psykisk trakassering over år. Det handler oftest om familiens ære, og flere er livredd for å bli drept.

LES OGSÅ: Svigerfamilie dømt til fengsel for tvangsekteskap

Frykter æresdrap

– Jeg tror nok gjerne det kan være en del æresdrap i Norge. Noen kan være fordekte som selvmord, mener Walmsness Larsen.

TV 2 har hørt det samme blant annet fra politikilder.

Minoritetsjenter mangler ofte et nettverk utenfor sitt eget miljø. De vegrer seg derfor for å bryte ut. Og problemet er også at såkalt oppdragervold og krav om å gifte seg med en familien peker ut, ikke avdekkes.

– Vi har vel en tradisjon i Norge for å se på det her med vold i nære relasjoner som en privatsak. Vi har etter hvert fått veldig gode lover og handlingsplaner, men vi sliter med å avdekke dette som går på tvangsekteskap, avslutter Walmsness Larsen.