Onsdag er det 70 år siden en liten gruppe norske soldater, ledet av nå 93 år gamle Joachim Holmboe Rønneberg, satset livet for å hindre tyskerne i å utvikle atomvåpen under andre verdenskrig.

Natt til 28. februar 1943 ble tungtvannsanlegget på Vemork ved Rjukan sprengt.

TV 2 fikk være med på rekonstruksjonen – se video:

30 kilo i sekken

Som du ser av nyhetsinnslaget har Forsvaret gjenskapt den legendariske begivenheten, nå som en øvelse for sine fallskjermjegere. Med 30 kilo på ryggen settes kursen mot målet.

LES OGSÅ: Arven fra kompani Linge

Ble Hollywood-film

Vemork-aksjonen ble første gang filmatisert i 1948, ved navn «Kampen om tungtvannet».

REKONSTRUKSJON: Her er et knippe fallskjermjegere fra Forsvaret klare til å hoppe ut over Hardangervidda og gjenskape tungtvannsaksjonen 70 år etterpå. (Foto: Forsvaret/TV 2)

Dette var en norsk-fransk filmproduksjon der flere av dem som faktisk deltok i de historiske begivenhetene, spiller seg selv. Senere ble aksjonen dramatisert av et britisk filmselskap med bistand fra Hollywood i filmen «Heltene fra Telemark» fra 1965.

LES OGSÅ: Knut M. Haugland er død

ALLE OVERLEVDE: Ingen av de ni norske soldatene som deltok i aksjonen i 1943 mistet livet. På vei tilbake måtte de gå 14 dager på ski. (Foto: Kampen om tungtvannet/TV 2)

14 dager på ski

Joachim Rønneberg var leder for gruppen Swallow og Gunnerside som sprengte anlegget.

To år tidligere flyktet han til Storbritannia fra Ålesund med en fiskeskøyte, tok del i Norwegian Independent Company No. 1, senere kalt Kompani Linge, og fikk den militære graden fenrik.

Etter aksjonen brukte Rønneberg og resten av sabotasjegruppen 14 dager på ski tvers over Sør-Norge til Sverige, der de kom seg i sikkerhet.

Ingen av de ni norske soldatene som deltok i aksjonen i 1943 mistet livet.