Trenden ser ut til å ha snudd. Navigasjonsanlegg er ikke lengre noe man på død å liv må ha i alminnelige biler.  Mange bruker rett og slett mobilen i stedet. Illustrasjonsbilde.
Trenden ser ut til å ha snudd. Navigasjonsanlegg er ikke lengre noe man på død å liv må ha i alminnelige biler. Mange bruker rett og slett mobilen i stedet. Illustrasjonsbilde.

Navigasjon: Dette kan du fint klare deg uten

På mange biler kan det rett og slett være penger ut vinduet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny!

Jeg er for tiden på biljakt, og har falt pladask for den nye Mitsubishi Lancer. Jeg tenker en 2008 eller -09 modell, instyle 1.8 bensin, sedan og manuelt gir. Men hvor viktig er det med navigasjon med tanke på annenhåndsverdien? Er dette noe jeg MÅ ha i denne bilen, eller er de greie å selge uten? Jeg for min del klarer meg uten, men bilen skal jo selges en dag. Og er det ellers noe jeg bør se opp for eller sjekke nøye? Takk for en kjempeflott spalte! Mvh. Arne Martin.

Benny svarer:

Hei Arne Martin!

På en del biler er utstyrsnivået svært viktig. Vi snakker da gjerne premiumbiler som faktisk kan være svært tungsolgte om de er feil utstyrt. Navigasjon er en av flere ting som er et "must" i slike biler.

Mitsubishi Lancer er både fine, gode og kanskje litt glemte biler. Det gjør at du kan få mye bil for pengene.

De siste par årene – og kanskje særlig det siste – så har trenden vært at biler som er fullstappet av kostbart utstyr faktisk har hatt høyere verditap enn tilsvarende biler som har vært mer moderat – men "riktig" utstyrt.

Akkurat hva som er "riktig" utstyrt er veldig individuelt fra person til person, men også fra biltype til biltype. Jo mer folkelig og alminnelig bilen er jo mindre blir kravet til utstyr.

Les også: Dette utstyret kan det bli dyrt å droppe

Godt voksne

Mitsubishi Lancer er definitivt en folkelig bil. Jeg vil si at navigasjon er et pluss – men absolutt ikke noe krav på en slik bil. I alle fall så lenge du ikke har behov for dette selv. Det finnes mange andre, billigere og enklere løsninger på markedet etter hvert – ikke minst på mobilsiden, om du har en smarttelefon.

Trenden har blitt at flere og flere ikke tar seg bryet med å betale tusenvis av ekstra kroner for dette i alminnelige biler, om det ikke er standard. Dette gjelder også bruktbiler.

Nå skal det også sies at Mitsubishi Lancer har litt atypiske kunder. Nye kjøpes de stort sett av det vi litt diplomatisk kaller godt voksne mennesker, men de på bruktmarkedet stort sett omsettes til 19–20 åringer ...

Jeg har også merket meg at min egen 20-åring heller bruker sin smarttelefon enn bilens originale navigasjonsanlegg når han er ute å kjøre.

Derfor tenker jeg at om du har funnet en fin, velholdt Lancer med grei kilometerstand og i en fargekombinasjon som du liker, så bør ikke et manglende navigasjonsanlegg stoppe deg fra å kjøpe den.

Lykke til.

LES OGSÅ: Lancer kåret til beste bruktbil de siste 15 årene

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen–og lykke til!

LES OGSÅ: Disse vinterdekkene bør du styre unna

Har du innspill eller erfaringer–skriv inn i kommentarfeltet under: