Pål Golberg
Pål Golberg

Gråtkvalt Golberg om sprintsprekken: – Det ble bare helt bekmørkt

Petter Northugs makker klarte ikke holde tårene tilbake da han skulle forklare missen i semifinalen.

Hotel Olimpionico/Val di Fiemme/Bergen (TV 2): Pål Golberg gikk helt i kjelleren på den nest siste etappen på søndagens semifinale i lagsprint i VM i Val di Fiemme. Så dypt at selv ikke Petter Northug jr. maktet å hente inn forspranget.

Norge gikk dermed glipp av lagsprintfinalen. Et sjokk for hele sporten.

– Var bare helt bekmørkt
TV 2 Sporten møtte en nedbrutt Golberg etter exiten. Timer i forveien var nordmannen så sliten at han måtte slepes ut av langrennssporet.

– Det er litt tung. Det er det, sier en deppet Golberg til TV 2 Sporten.

– Hva kommer det av?

– Jeg vet ikke. Jeg følte meg ok da vi varmet opp. Jeg har slitt litt når det er fuktig og snø før, men det gikk bra de siste rundene, men så var det bare helt bekmørkt på siste.

Les også: Sjokkexit for Norge i herrenes semifinale i sprintstafett
Les også: Kriukov gjorde det igjen for Russland

Golberg bedyrer likevel at han kjente seg i bra slag før han skulle starte søndagens konkurranse.

– Jeg følte meg trygg på det jeg skulle gjøre i dag. Plutselig var det bare tre minutter som forandret alt. Jeg har ikke noen god forklaring på noe som helst, egentlig. Det gjør det enda litt verre når man er på et lag, sier Golberg og klarer ikke holde tårene tilbake.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Pål Golberg
Pål Golberg

Snakket ut på pressekonferanse
På en pressekonferanse forteller Golberg om hvordan han opplevde den tunge dagen i bakkene i Val di Fiemme.

– Først og fremst begynte det greit på de to første etappene. Det fungerte ganske bra. Jeg prøvde å følge planen som jeg hadde. I den første bakken på sisterunden kjente jeg at det var et teppe som gikk ned. Derfra og inn var det bare en krig om å komme seg i mål, sier Golberg.

For kollapsen gjorde oppgaven nærmest umulig for ankermann Petter Northug jr. Mosvik-ekspressen klarte nesten å hente inn en plass i finalen, men det ville seg ikke. Golberg mener det er vanskelig å sette en finger på hva som gikk galt.

– Jeg vet ikke om jeg har noe annet fornuftig svar enn at sånt kan skje. Selvfølgelig skal det ikke skje. Det kjenner ikke bra å sitte her nå og fortelle om det. Det er klart at dersom det hadde vært et individuell renn, så kunne jeg sagt at dette bare er et skirenn og det kommer nye. Men det er ikke så lett å si nå fordi det går utover en lagkamerat. Det gjør det litt annerledes, sier Golberg.

– Det tar nok litt tid å komme over dette.

Se opptak av pressekonferansen under:

700339

– Vi har klokketro på Pål
Sprinttrener Ulf Morten Aune sier at dersom Northug hadde klart å gå Norge inn til en plass i finalen, så hadde laget likevel blitt trukket. Han er likevel klar på at det meste gikk etter planen frem til Golbergs sprekk.

– Vi har fulgt den planen vi la til punkt og prikke. Planen så bra ut frem til Pål startet bakken. Da skjønte man hvilken vei det ville bære. Det er synd for Pål, men også Petter som er i sinnsykt god form, sier Aune, som i samråd med Vidar Løfshus tok ut sprintlaget.

– Klart det er vårt og mitt ansvar, vi som tar ut laget. Vi hadde ikke i vår villeste fantasti tenkt at det skulle gå sånn, da hadde han ikke gått. Vi har klokketro på Pål i fremtiden, det er viktig å understreke. Vi skal sammen med Pål bli sikre på at han skal gå jævlig mange gode skirenn.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Pål Golberg
Pål Golberg

Roser Northug
Northug sa selv etter søndagens semifinale-exit at han følte seg meget pigg og i god form. Men 27-åringen fikk aldri vist hva han var god for da det skulle gjøres opp om medaljene. Golberg sier at makkeren har komt med støttende ord.

– Petter har vært veldig snill. Det er ikke så mye han kan si. Han har vært veldig diplomatisk overfor meg. Han har sagt noen få ord, og det er klart at det hjelper, sier Golberg.

Les også: Knall og fall for Norge da sprintmedalje glapp: – Jeg tar all skyld

– Ganske langt nede
Golberg slet med sykdom like før VM, men han mener det er vanskelig å si om det var den utslagsgivende faktoren søndag.

– Det er vanskelig å spekulere i. Jeg hadde en bra dag på torsdag og ingen grunn til å tro at det skulle gå dårligere i dag. Det var rett og slett bare en dårlig dag i dag, sier Golberg.

– Det er nesten flaut å si at jeg var så sliten etter å ha gått så sakte på ski. Da jeg først fikk det var det bare en kamp. Jeg nok ganske langt nede både fysisk og mentalt.

Les også: – Marit ropte «vi har luke, vi må kjøre»
Les også: Norsk enevelde da Bjørgen ble historisk med sitt tiende VM-gull

Nå ser likevel Golberg fremover til nye og tøffe tak i skisporet, selv om han innrømmer at søndagens sprekk er tungt å fordøye.

– Jeg skal ikke legge skjul på at det har vært kjipt. Det kommer det sikkert til å være fremover også.

Neste gang Golberg blir å se i skisporet er i Lahti om to uker.