Pål Golberg
Pål Golberg

Sjokkexit for Norge i herrenes semifinale i sprintstafett

Norge var ett sekund unna finale - Pål Golberg måtte hjelpes ut av stadion.

Val di Fiemme/Bergen (TV 2 Sporten): Det var ventet at Norge, med Pål Golberg og Petter Northug jr., skulle ta seg greit videre til finalen i søndagens lagsprint, men det gikk ikke som planlagt for det norske laget.

I stedet havnet det norske laget kraftig bakpå da Pål Golberg gikk den tredje av sine etapper. Petter Northug vekslet ut altfor sent i forhold til konkurrentene, og maktet aldri å ta inn igjen det tapte.

Northug: Det er ikke min oppgave å ta ut laget

– Kjennes litt uvirkelig
Dermed gikk finalen i sprintstaffeten uten Golberg og Northug, som ikke kom seg videre på tid med ett sekunds margin.

– Jeg hang greit med på de to første rundene, men i bakken på den siste runden ble det bare helt svart. Jeg prøvde, men hadde ikke noe å gi. Hadde jeg gått en individuell konkurranse hadde det vært greit, men når jeg går på lag med noen andre føles det helt for jævlig, sier Golberg til NRK.

Les også: Knall og fall for Norge da sprintmedalje glapp: – Jeg tar all skyld

TV 2s langrennsekspert Svein Tore Samdal sier at han var skeptisk til valget av Golberg som Northugs makker på sprintstafetten.

– Vi snakket om dette før, og dette har ikke noe med sprint å gjøre. Det er en utholdenhetsøvelse. Du skal ikke kødde med første etappe når du har Petter Northug på den andre, sier Samdal til tv2.no.

Mener Finn Håge Krogh burde gått
Samdal mener at landslagsledelsen burde valgt en allrounder på den første etappen.

– For å være «safe» burde de tatt ut en allrounder. Finn Hågen Krogh sitter klar. Han har høy toppfart og god kapastitet, sier Samdal.

Sprinttrener Ulf Morten Aune lover at de skal ta godt vare på Golberg etter den tøffe påkjenningen han var gjennom søndag.

– Det var ikke sånn vi hadde tenkt at denne dagen skulle gå. Vi skal ta vare på Pål. Han har hatt en forferdelig tøff dag, sier Aune.

Om å ta ut Golberg på laget, sier Aune følgende:

– Med fasit i hånden sier det svaret seg selv, sier Aune.

Artikkelen fortsetter under bildet!

MISSET FINALEN: Petter Northug gikk inn tid på den siste etappen, men det holdt ikke til en finaleplass for Norge. (Foto: Åserud, Lise)
MISSET FINALEN: Petter Northug gikk inn tid på den siste etappen, men det holdt ikke til en finaleplass for Norge. (Foto: Åserud, Lise)

Golberg måtte hjelpes ut av stadion
Etter å ha gått helt i kjelleren på sin etappe, måtte Golberg hjelpes ut av stadion etter å ha tatt ut alt på den nest siste etappen.

– Det som skjer med Pål er kjedelig. Pål var med i finalen på torsdag og er norgesmester. Plutselig er det stang ut, sier Northug til et samlet pressekorps i Val di Fiemme.

– Pål går gode sprinter veldig ofte. Han har gått gode teamsprinter og vant NM i sprint. Han var i finale på torsdag. Alle kan ha en tung dag. Jeg har ikke snakket med ham, men jeg skal si til ham at han må glemme dette så fort som mulig, sier Northug.

– Hvordan oppleves det ikke å kjempe om medaljer?

– Det er kjedelig. Vi ønsker å være i en finale. Jeg hadde veldig gode bein i dag, så jeg skulle gjerne vært der.

– Hva tenkte du da han vekslet?

– Da skjønte jeg at det ikke var vits i å være i finale. Pål må lære av det og glemme det. Han får nye sjanser, sier Northug.

– Var du enig i uttaket?

– Det er ikke min oppgave å ta ut laget. Jeg fikk tidlig beskjed om at jeg skulle gå 2. etappe, forteller Mosvik-ekspressen.

Les også: – Gidder ikke tenke på at langrenn skal være en internasjonal idrett
Les også: Colognas norske rådgiver om gulløpet: – Målet var å parkere Northug før spurten

Det norske laget endte på sjetteplass. De var åtte sekunder bak Sverige, som vant semifinalen.

– Det er ekstremt høye forventninger til Norge i verdensmesterskap. Pål Golberg har nok sikkert vært veldig nervøs og kjent på de ekstremt høye forventningene. Dette er noe annet enn å gå verdenscuprenn. Det kan få konsekvenser for løpere som ikke er rutinerte nok. Det er selvsagt veldig synd for Pål at det skjer i et VM, sier TV 2-ekspert Fredrik Aukland til tv2.no.

– Fikk behandling for det mentale
Det norske landslagets fysioterapeut sier at Golberg gikk helt tom på den siste etappen og at han ble kjørt direkte til hotellet etter sjokkexiten.

– Han fikk behandling for det mentale. Han var ikke spesielt snakkesalig og han sa ingenting om hva som gikk galt, sier Torger Hansen til TV 2 Sporten.

– Vi vil ikke spekulere, men han er veldig skuffa. Men han smilte og har tatt dette veldig bra.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SPRAKK: Pål Golberg måtte hjelpes ut av stadion etter å ha sviktet på sin etappe under søndagens sprintstafett i VM. (Foto: Åserud, Lise)
SPRAKK: Pål Golberg måtte hjelpes ut av stadion etter å ha sviktet på sin etappe under søndagens sprintstafett i VM. (Foto: Åserud, Lise)

Ikke videre med minst mulig margin
For det så lenge ut til at Norge skulle klare å ta seg enkelt videre til finalen. Pål Golberg hang bra med Marcus Hellner og Aleksej Petukhov, mens Northug gjorde det samme i duell med Emil Jönsson og Niktia Kriukov. Men på den nest siste etappen ble det hele avgjort for Norge sin del.

Golberg gikk på en kjempesmell og mistet sekund etter sekund. Kanonene i front skjønte fort at muligheten til å slå ut Norge var til stede, og hardkjøret inn mot veksling startet. Northug hadde dermed en formidabel oppgave foran seg på den siste og avgjørende etappen.

Les også: Northug om medaljemissen: – Jeg skulle gå forbi dem i bakken, men kom aldri forbi
Les også: Stoltenberg gratulerte gulljentene: – Helt enestående

Men Mosvik-ekspressens kjempekrefter strakk ikke til. Norge gikk i mål drøyt ett sekund unna å gå videre til finalen på tid.

Fredrik Aukland vil ikke kappe hodet av landslagsledelsen etter Golbergs helsprekk.

– Det valget ble tatt av treneren. Han tar ut det laget han mener er det rette, men det er ofte smart å prioritere rutine i slike store mesterskap. En mann som Eirik Brandsdal har mer erfaring og kunne kanskje gjort en bedre jobb. Finn Hågen Krogh har ikke mer erfaring enn Golberg. Det var uansett ingenting som tilsa at dette skulle skje. Jeg vil ikke være etterpåklok. Dette er slikt som kan skje i mesterskap, men dette var i utgangspunktet et av våre sikreste gullhåp, sier Aukland.

– Da er det først og fremst trist for Pål selv.