GULL  OG SØLVGLIS: Therese Johaug jublet for sølvmedaljen bak historiske Marit Bjørgen. (Foto: ANDREAS SOLARO, © ADS/AC)
GULL OG SØLVGLIS: Therese Johaug jublet for sølvmedaljen bak historiske Marit Bjørgen. (Foto: ANDREAS SOLARO, © ADS/AC)

– Marit ropte «vi har luke, vi må kjøre»

Therese Johaug var strålende fornøyd med sølv på den norske jubeldagen i Val di Fiemme.

Val di Fiemme/Bergen (TV 2 Sporten): Therese Johaug prøvde alt for å parkere konkurrentene i den aller siste bakken på lørdagens skiathlon i VM. Den bakkesterke jenta klarte å rive seg løs fra gruppen på fem løpere, der Justyna Kowalczyk var eneste ikke-norske løper, men Marit Bjørgen ble igjen for sterk.

– Jublet for sølv
Mesterskapsveteranen kontret angrepet og parkerte Johaug før det ble snakk om noen spurt. Dermed ble det sølv på Johaug.

– Jeg jublet for sølv og vant det i dag. Jeg prøvde så godt jeg kunne å følge ryggen til Bjørgen opp den siste bakken, men hun hadde et gir ekstra. Jeg klarte ikke å følge og hun var bedre enn meg i dag. Jeg vant sølvet, sier Johaug til TV 2 Sporten.

– Jeg tenkte er, er det NM, eller? Vi kunne jo gått i lysløypa i Dalsbygda, sa hun til det fremmøtte pressekorpset i Val di Fiemme.

Se intervju i videovinduet øverst på siden!

Les også: Norsk dominans da Bjørgen ble historisk med sitt tiende VM-gull

For det ble etter hvert et lureløp på lørdagens 15 kilometer. De norske hadde tidenes mulighet til å vise Kowalczyk ryggen med godt lagarbeid - det ble også tilfellet. Men Johaug jaktet likevel gull, og brukte store deler av løpet på å forsøke å sprenge feltet.

– Jeg kjente at jeg brukte mye krefter på å taue hele veien, men samtidig ble konkurrentene «kje» også. Jeg og Marit merket det da jeg trøkket til i den siste bakken så fikk jeg luke. Marit ropte «vi har luke, vi må kjøre». Da var det bare til å legge seg på hjul og trykke til, smiler Johaug.

USTOPPELIG: Marit Bjørgen kom alene over den siste bakketoppen før målgang i Val di Fiemme. (Foto: Pierre Teyssot, © PTY/AC)
USTOPPELIG: Marit Bjørgen kom alene over den siste bakketoppen før målgang i Val di Fiemme. (Foto: Pierre Teyssot, © PTY/AC)

Hyller Marit Bjørgen
24-åringen, som var strålende fornøyd med sølv, innrømmer at Bjørgen var ustoppelig på lørdagens øvelse.

– Hun sa til meg da hun kom i mål at hun hadde en veldig rå dag. Hun kunne bare gå og kose seg. Utrolig moro for min del å ta en individuell medalje – det var det som var målet mitt i dette mesterskapet, sier Johaug, som føler at hun er i gang i Val di Fiemme.

– Nå kan jeg senke skuldrene. Det var godt å komme i gang. Jeg kjente før start at det var nerver i kroppen.

Bak Bjørgen og Johaug kapret Heidi Weng bronsemedaljen. Kristin Størmer Steira tok den sure fjerdeplassen, mens en sliten Kowalczyk gikk inn til femteplass.