NORSK DOMINANS: De norske løperne tok de fire første plassene på lørdagens skiathlon i VM. Marit Bjørgen tok gull, Therese Johaug sølv og Heidi Weng bronse. Kristin Størmer Steira endte på den sure fjerdeplassen. (Foto: Åserud, Lise)
NORSK DOMINANS: De norske løperne tok de fire første plassene på lørdagens skiathlon i VM. Marit Bjørgen tok gull, Therese Johaug sølv og Heidi Weng bronse. Kristin Størmer Steira endte på den sure fjerdeplassen. (Foto: Åserud, Lise)

Norsk enevelde da Bjørgen ble historisk med sitt tiende VM-gull

Norsk tapetserte pallen på lørdagens skiathlon i VM. – Jeg holdt på å spy i mål, sier Bjørgen til TV 2 Sporten.

Se Marit Bjørgen juble for gull i videovinduet over!

Val di Fiemme/Bergen (TV 2 Sporten): Det ble en ellevill norsk jubeldag på kvinnenes andre konkurransedag i VM i Val di Fiemme. På den siste runden lå fire norske jenter samlet i kamp mot polske Justyna Kowalczyk – og det endte med best tenkelig resultat i norske øyne.

Etter tøff gåing på skøytedelen kontret Marit Bjørgen angrepet til Therese Johaugs i den siste bakken før målgang. Rognes-jenta fikk den nødvendige luken og kunne komfortabelt gå inn til sin tiende VM-medalje gjennom tidene.

– Marit er helt dronning, sier Heidi Weng til TV 2 Sporten.

Bjørgen ble historisk
Dagen ble enda mer perfekt for Norge da Therese Johaug gikk inn til sølv, før Heidi Weng spurtslo Kristin Størmer Steira i kampen om bronsen. Kowalczyk klarte ikke å hamle opp med de norske jentene og måtte ta til takke med femteplassen.

– Jeg hadde forberedt løpsopplegget på forhånd. Hvis jeg kjente meg sterk på forhånd, skulle jeg rykke i bakken. Jeg kjente meg så sterk at jeg fulgte den planen, sier Bjørgen til TV 2 Sporten.

Skiesset måtte ned i knestående i målområdet, og holdt på å kaste opp etter det utmattende gulløpet.

– Jeg ble fryktelig kvalm og holdt på å kaste opp. Det var nære på at jeg måtte spy, sier Bjørgen, som bekrefter at hun ikke går morgendagens lagsprint.

Landslagstrener Egil Kristiansen hyller skidronningen.

– Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Dette er vanvittig stort. Det begynner å bli noen store dager etter hvert, men denne er helt i toppen. Jeg hadde ikke forventet dette, sier Kristiansen.

Lørdagens gull gjør sitt til at Bjørgen passerte Bjørn Dæhlis ni gullmedaljer og hun er nå tidenes mestvinnende gullmedaljevinner i VM-sammenheng for Norge.

TV 2 Sporten-fan på Facebook: «Rått! Helt rått! Grattis!»

Artikkelen fortsetter under bildet!

TOK SITT TIENDE VM-GULL: Marit Bjørgen viste kjempekreftene da hun vant lørdagens skiathlon i VM foran Therese Johaug og Heidi Weng. (Foto: Åserud, Lise)
TOK SITT TIENDE VM-GULL: Marit Bjørgen viste kjempekreftene da hun vant lørdagens skiathlon i VM foran Therese Johaug og Heidi Weng. (Foto: Åserud, Lise)

– Gratulerer til hele Norge
De solide norske prestasjonene imponerer statsminister Jens Stoltenberg.

– Firedobbelt norsk er helt enestående. Det sier noe om hvor fantastisk gode skiløpere vi har. De gir Norge store idrettsopplevelser og fantastisk underholdning, sier Stoltenberg.

Les også: Stoltenberg gratulerte gulljentene: – Helt enestående

– Først og fremst gjøres det enormt bra arbeid i den norske dameleieren. De trener like mye som herrene og det er det få andre nasjoner som gjør, skrev Fredrik Aukland i TV 2s livechat under skiathlonet.

Med taktisk gåing og rå kraft på skøytedelen, klarte de norske jentene å parkere den eneste som kunne ødelagt rød, hvit og blå storeslem. Kowalczyk klarte å hente krefter til å følge Bjørgen og co.

– Gratulerer til hele Norge. Jeg prøvde å gå i tet med Therese, men gruppen var så stor etter klassiskdelen. Jeg skøytet ikke perfekt, sier Kowalczyk.

Kom med dine gratulasjoner til de norske jentene i kommentarfeltet nederst på siden!

Rykk det luktet svidd av
Fra start til slutt på lørdagens 15 kilometer med skibytte så det ut til at det skulle bli norsk jubel. Johaug og Kowalczyk prøvde å sette opp tempoet på klassiskdelen, men inn mot skibytte var fremdeles de fleste kanonene samlet i en gruppe på ti løpere. De finske og svenske jentene klarte ikke å holde følge da tempoet steg ytterligere på skøytedelen der Johaug nok en gang satte på turboen ut fra stadion.

En gruppe på fem løpere ble til slutt gående sammen - Kowalczyk mot Bjørgen, Johaug, Weng og Størmer Steira. Johaug var tydelig klar over at hun ikke kunne «matche» Bjørgen i kampen om gullet på oppløpet, og hun satte en vanvittig fart i den siste bakken før mål.

Les også: Marit Bjørgen står over lagsprinten: – Det er selvsagt synd

Kun Bjørgen klarte å følge hardkjøret, men Rognes-jenta så sitt snitt til å avgjøre det hele før en eventuell spurt. Bjørgen slo tilbake og raste fra Johaug i stor fart. Dermed ble den en parademarsj for Bjørgen mot sitt foreløpig andre VM-gull i Val di Fiemme.

Johaug kunne også gli rolig inn til sølvmedaljen, mens Weng hentet frem en sterk spurt da hun tok sin aller første individuelle VM-medalje. Like bak fulgte Størmer Steira og Kowalczyk.

Resultater 15 kilometer skiathlon for kvinner:
1. Marit Bjørgen
2. Therese Johaug + 3,4 sek
3. Heidi Weng + 14,9 sek
4. Kristin Størmer Steira + 16, 3 sek
5. Justyna Kowalczyk + 27,1 sek

9. Astrid Uhrenholdt Jacobsen + 1 minutt og 6,5 sek