NULL EGENKAPITAL: Fremskrittspartiet lanserer boligpakke som de mener skal senke boligprisene. (Foto: TV 2)
NULL EGENKAPITAL: Fremskrittspartiet lanserer boligpakke som de mener skal senke boligprisene. (Foto: TV 2)

Frp vil gi boligkjøpere lån uten egenkapital

Fremskrittspartiet lanserer boligpakke som de mener skal senke boligprisene. Statsminister Jens Stoltenberg er ikke imponert.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For å få kontroll over de økende boligprisene og gjøre det lettere for ungdom og førstegangskjøpere å komme seg inn på boligmarkedet lanserer Fremskrittspartiets programkomité en egen boligpakke.

Et av tiltakene i pakken er å fjerne egenkapitalkravet på 15 prosent for å sikre at flere førstegangskjøpere kommer seg inn på markedet.

NULL EGENKAPITAL: Fremskrittspartiet lanserer boligpakke som de mener skal senke boligprisene. Her med Himanshu Gulati, leder i Fremskrittspartiets ungdom. (Foto: TV 2)

– Det at man har et egenkapitalkrav på 15 prosent, det er rett og slett en politikk bare for de som har råd, sier Per Sandberg som er lederen for partiets programkomité.

Himanshu Gulati som ved siden av å være leder for FpU også har vært med på programkomitéarbeidet, er også enig:

– Det å kjøpe bolig i Norge har blitt veldig vanskelig med mindre man får hjelp hjemmefra, mener Gulati.

Se hele boligpakke-forslaget nederst i artikkelen.

LES OGSÅ: Boliggjelden tredoblet i barnefamiliene

– Vil gi økte priser

I tillegg ønsker partiet blant annet å heve grensen for sparing gjennom BSU-ordningen og å fjerne dagens dokumentavgift på selveierboliger.

Tiltakspakken forutsetter også at det bygges langt flere boliger enn i dag, og partiet ønsker å få til det ved å redusere muligheten til innsigelser mot boligprosjekter.

Sjeføkonom i DnB Markets, Øystein Dørum, mener det er en nøkkel å få til nok boligbygging om partiet skal lykkes. Samtidig tror han det utover det nesten er umulig å si noe om totaleffekten utover det.

POSITIV: Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Markets. (Foto: TV 2)

Likevel advarer han mot å fjerne egenkapitalkravet på 15 prosent om man vil senke presset på boligprisene.

– En del folk som nå ikke har den egenkapitalen, de stenges ute fra boligmarkedet eller har ikke råd til å kjøpe bolig. Fjernes egenkapitalkravet så vil kjøpekraften i boligmarkedet isolert øke, da vil prisene øke, forklarer Dørum.

LES OGSÅ: Må ta opp privat boliglån for å dekke høy formuesskatt

Stoltenberg ikke imponert

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) er ikke videre imponert over Frps forslag.

– Det er ikke god politikk å gjøre uansvarlige ting, sier Stoltenberg til TV 2.

Han mener Fremskrittspartiet tar helt feil om at prisene vil gå ned hvis kravet om egenkapital fjernes.

IKKE IMPONERT: Statsminister Jens Stoltenberg tror ikke det er noen god idé å fjerne kravet til egenkapital ved boligkjøp. (Foto: TV 2)

– Jeg kan ikke forstå hvordan Frp kan tro det. For det er jo en entydig faglig tilråding også fra Finanstilsynet, som er vårt fremste fagorgan, på at å akseptere null krav til egenkapital vil øke prisene.

Stoltenberg mener Frps forslag vil skape en boligboble i Norge.

– Ja, det er helt klart at det i hvert fall kan bidra til at faren for at vi får en boligboble som sprekker - øker. Fordi vi gjentar feil vi selv gjorde på 1990-tallet da vi hadde boligkrise, bankkrise og gjeldsskrise. Vi gjentar feil som mange land ute i Europa har gjort de senere årene, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se reportasjen:

Mener partiets tiltak er redningen

Dersom programkomiteen får gjennomslag for boligpakken sin, vil Frp gå til valg på å fjerne egenkapitalkravet.

Per Sandberg mener lån uten egenkapital ikke vil være prisdrivende og utgjøre en fare for boligboble så lenge det skjer sammen med resten av partiets tiltaksforslag.

Han mener en boligboble vil komme dersom man ikke følger partiets boligtiltak som vil liberalisere boligpolitikken sammenlignet med i dag.

Sandberg mener at hvis man er redd for boligboblen i forhold til kapitalkravet, så må man da også innrømme at man har et kapitalkrav på 15 prosent fordi man vil holde en rekke ungdommer utenfor boligmarkedet.

– Fordi det er det som ligger i det. Vi tror ikke på det, jeg tror heller at boligboblen kommer som et resultat av alle disse restriksjonene og kravene som politikerne har lagt inn, avslutter Sandberg.

Dette er Fremskrittspartiets boligpakke:

  • Heve grensen for sparing gjennom BSU-ordningen (både årlig og totalsum
  • Utsette krav om passivhus
  • Reversere fordyrende detaljkrav til universell utforming og byggemåter
  • Redusere dagens dokumentavgift
  • Fjerne loven om eiendomsskatt
  • Legge til rette for økt regulering av tilgjengelige tomter i kommunene ved å sette en stopper for mange av dagens innsigelser fra staten og fylkesmenn
  • La private bygge studentboliger på lik linje med studentsamskipnadene
  • Fjerne arveavgiften og formuesskatten