makspris hovedbilde
makspris hovedbilde

– Lokker med falsk trygghet

Norges største strømselskap, Hafslund, lokker med at kundene skal skjermes for de verste pristoppene. Men maksprisgarantien slår nesten aldri inn.

”Med maksprisgarantien får du det beste fra to verdener”, skriver Hafslund i reklamen. Maksprisgarantien baserer seg på spotprisen som er den billigste til enhver tid, og i tillegg skal du være sikret mot de verste pristoppene.

Slår ikke inn

Garantien fungerer slik at kundene betaler spotpris, men når spotprisen stiger og når en bestemt grense, så slår maksprisgarantien inn.

– Problemet er bare at Hafslund som regel setter denne grensen så høyt at den nesten aldri slår inn, sier redaktør i Kraftnytt.no, Kjell Rønningsbakk.

Les også: Monica har betalt 1.075 000 kroner for denne muren

– Falsk trygghet

Annerledes var det da Hafslund innførte maksprisgarantien for tre og et halvt år siden. Da slo garantien inn fem ganger i løpet av ett år. Men, kanskje var ordningen for god for kundene? Eller for dårlig for Hafslund?

Ekspert 2
Ekspert 2

For to år siden skrudde Hafslund maksprisgrensen i taket. Fra en måned til en annen økte den fra 49,9 øre til 129. Prisrekorden på strøm er 82 øre, men den måtte bli over 129 øre om kundene skulle får glede av garantien, og det har ikke skjedd.

– Garantien gir en falsk trygghet, fordi den nesten aldri slår inn, sier Kjell Rønningsbakk.

Les også: – Chipsindustrien sitter på en bombe

– Gir god beskyttelse

– Vi vet mange kunder er engstelig for høye strømpriser, og vi mener garantien gir en god beskyttelse mot høye priser, sier markedsdirektør i Hafslund, Thomas A. Braathen.

Markedssjef Hafslund
Markedssjef Hafslund

– Men prisene har jo vært nært opp mot prisrekorden på strøm og likevel så har ikke garantien slått inn. Hvordan kan du da hevde at den gir en god beskyttelse mot høye strømpriser?

– I 2010 slo garantien inn fem ganger, sier Braathen

Men de siste to årene har den altså ikke vært i nærheten av å slå inn. Kundene betaler 69,90 kroner i måneden, eller 839 kroner gjennom et år for garantien.

Les også: Hygienesjokket på McDonald's går verden rundt

Ombudet advarer

Også Forbrukerombudet er skeptisk til maksprisgarantien.

– Maksprisgarantier er dyre produkter, men vi ser at de sjelden gir beskyttelse mot pristopper, sier juridisk direktør Frode Elton Haug.

Hafslund har nå en makspris på 49,9 kroner for perioden fram til september. I januar var prisen 40 øre, og makspriskundene var ikke i nærheten av å få bruk for garantien de har betalt ekstra for. Og det blir neppe annerledes til sommeren.

– Det er bedre å velge en billig strømavtale, og så sette av pengene maksprisgarantien koster på en egen konto, sier Kjell Rønningsbakk. - Da har man en liten buffer når neste pristopp på strøm kommer, sier han.

«TV 2 hjelper deg» har i samarbeid med Kjell Rønningsbakk i Kraftnytt.no satt opp en liste med ti råd for hvordan man skaffer seg den beste strømavtalen.

Se de ti rådene her.