IKKE FORNØYD: Per Sandberg er ikke fornøyd med hvordan hans eget parti fremstår overfor velgerne. (Foto: TV 2)
IKKE FORNØYD: Per Sandberg er ikke fornøyd med hvordan hans eget parti fremstår overfor velgerne. (Foto: TV 2)

Frp-nestleder med hard kritikk til eget parti

Nestleder Per Sandberg er ikke nådig mot sitt eget parti. Han mener Frp må markere seg før valget og ikke bare «sparke småstein».

Under sju måneder før høstens stortingsvalg går Frps nestleder Per Sandberg ut med kritikk mot eget parti. Han mener Fremskrittspartiets har blitt for utydelige og må tørre å snakke rett ut til velgerne.

– Glattpolerte biljardkuler

For fire år siden handlet mye av den politiske debatten om Jens Stoltenberg og Siv Jensen. Nå er det annerledes for Frp.

– Konkurransen er betydelig hardere og vi slipper ikke til i alle de foraene vi ønsker oss heller, sier Per Sandberg til TV 2.

TV 2 vet at det har skapt stor frustrasjon i Fremskrittspartiet at de har havnet i skyggen av Høyre og Erna Solberg. Høyre er langt større enn Frp på målingene.

– Det var vel en som sa at mange i Frp virker nesten som glattpolerte biljardkuler.

Per Sandberg leder programkomiteen i Frp foran stortingsvalget. Nå går han ut med åpen kritikk av eget parti.

– Det kan være at Frp har gått i en felle og vært litt for forsiktig og at vi ikke har holdt fast på prinsippet om å snakke rent ut med folk, snakke med velgerne og kalle en spade for en spade, sier han.

LES OGSÅ: – Sterk tvil i Frp om regjering med sentrum

Mener politikken ikke er synlig nok

Frp-nestlederen mener veien egentlig ligger åpen for at Frp skal kunne bli like store som ved forrige valg.

– Jeg tror vi må tørre å gå på banen og kalle en spade for en spade, nå er vi i en situasjon med en regjering i åtte år uten å gjøre noe verdens ting, det burde vært en arena for Frp i stor grad.

En arena Sandberg mener Frp ikke klarer å utnytte i dag.

– Vår politikk må synliggjøres i mye større grad, opp i alt dette så må vi avsløre forskjellene på Frp, H, mellom Frp og KrF og mellom Frp og Venstre og ikke minst dagens regjeringspartier. Det er store forskjeller, sier Sandberg.

Men han mener det vil kreve en annen stil og et tøffere språk for å få større gjennomslagskraft.

– Vi har blitt så politisk korrekt at vi sparker i småstein, mens alle meldte seg inn for å flytte små fjell, ikke sparke i grusen, avslutter Sandberg.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se intervjuet her:

LES OGSÅ: Frp-Sandberg frykter borgerlig kollaps

Omfattende intern debatt

Partileder i Fremskrittspartiet, Siv Jensen, vil ikke kalle nestlederen sin for illojal. Tvert imot mener hun at Sandberg peker på viktige problem for Frp som parti.

– Jeg tror flere politikere av og til burde stikke fingeren i jorda og erkjenne at situasjonen ikke bare har vært rosenrød, sier Jensen til TV 2.

Hun sier at det dårlige valgresultatet for Frp i 2011 har vært utgangspunktet for en omfattende debatt internt i partiet.

IKKE ENIG: Partileder Siv Jensen er ikke enig med sin nestleder i at Frp er for like de andre partiene på høyresiden.  (Foto: TV 2)
IKKE ENIG: Partileder Siv Jensen er ikke enig med sin nestleder i at Frp er for like de andre partiene på høyresiden. (Foto: TV 2)

– Det har ført til at vi er på offensiven, er samlet og vi har klare ambisjoner, ikke om å komme i regjering for enhver pris, men å bruke en regjeringsdeltakelse for å få gjennomført mest mulig av Frps politikk.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Se intervjuet med Siv Jensen:

Mener Frp ikke for like andre

Jensen er imidlertid ikke enig med Sandberg om at partiet har blitt for like Høyre eller KrF. Hun mener det fortsatt er et klart skille på politikken Frp fører i forhold til de andre opposisjonspartiene på samme side.

Jensen trekker fram samferdselspolitikk, eldrepolitikk, skatte- og avgiftspolitikk og kanskje mest asyl- og innvandringspolitikk.

– Vi har jobbet i snart 40 år vi for å få en ny kurs i eldreomsorgen. Da sier det seg selv at det vil være en av de viktigste sakene for oss hvis vi setter oss ned ved forhandlingsbordet med de andre partiene.

Er du villig til å ta Frp tilbake til det Sandberg etterlyser?

– Frp er helt enig om at vi må uttrykke en felles vilje til å samarbeide og samtidig trekke opp det som er forskjellene. Høyre er for bompenger, vi er imot. Dette må velgerne bli klar over.

Se hele intervjuet med Per Sandberg:

699540