LURT: Monicas drøm var en generasjonsbolig. Hun står igjen med en stusselig mur, etter å ha forhåndsbetalt snekkeren over en million kroner.  (Foto: Tor Byggland)
LURT: Monicas drøm var en generasjonsbolig. Hun står igjen med en stusselig mur, etter å ha forhåndsbetalt snekkeren over en million kroner. (Foto: Tor Byggland)

Monica har betalt 1.075 000 kroner for denne muren

Drømmen om generasjonsbolig ble familiens store mareritt.

– Jeg har betalt over en million kroner for det vi står i nå, og det er jo helt sykt. Det er forferdelig, sier Monica Berge fra Moss.

Monicas store drøm var en generasjonsbolig, vegg i vegg med datteren, svigersønnen og barnebarna. Men etter å ha forhåndsbetalt snekkeren til sammen 1.075.000 kroner, er alt hun sitter igjen med en stusselig mur.

– Det er trist å bare sitte igjen med dette, sier Monica.

Skulle stått klart i 2011

Historien starten sommeren 2011. Da skrev Monica under en kontrakt med snekker Trond Bøhn. Han skulle bygge Monicas nye hjem for 1,2 millioner kroner. I november 2011 skulle det stått klart, men sånn ble det ikke.

– Jeg hadde gledet meg veldig lenge, tenkt mye på det og sånn, sier Emilie (13).

Emilie er Monicas barnebarn, og sannsynligvis den som hadde gledet seg aller mest til å få bestemor vegg i vegg.

– Du skulle ha eget soverom her, så skulle du ligge her når du var hos meg, sier Monica til Emilie og viser planene for drømmehuset.

Monica gleda seg så mye til å bli nabo med barnebarna at hun ville investere alle sparepengene sine i det nye hjemmet.

Les også: Familien Øien har fått en monstermur utenfor døren

LURT: Monica Berge sammen med sin datteren og svigersønnen Erik Johansen mener de har blitt lurt trill rundt.  (Foto: Tor Byggland)
LURT: Monica Berge sammen med sin datteren og svigersønnen Erik Johansen mener de har blitt lurt trill rundt. (Foto: Tor Byggland)

Ba om penger på forskudd

Da kontrakten ble skrevet, fikk snekker Trond Bøhn 200.000 kroner på forskudd. Men kort tid etterpå begynte han å be om mer og mer penger.

– Han sa han skulle ha penger til materialer igjen. Det har du jo fått, sa jeg, forteller Monica.

Samtidig som Bøhn ba om mer og mer penger, ble Monica alvorlig syk. Hun fikk et hjerteinfarkt sommeren 2011.

– Monica visste jo ikke hvordan morgendagen skulle bli, så hun betalte vel ut penger for å få dette ferdig. Det var vel et siste håp om at det skulle ordne seg, sier Erik Johansen, Monicas svigersønn.

Til slutt hadde Monica forhåndsbetalt til sammen én million og 75.000 kroner.

– Jeg tenker jo sånn at det går an å være så dum, liksom. Å betale uten å se noen ting til materialene, sier Monica.

– Vi har jo blitt lurt, trill rundt, sier Erik.

Les også: Fritz Brodin (93) raser over mangel på reker i rekesalat

Svartelistet fra anbudstjeneste

Håvard Bungum, daglig leder i mittanbud.no har svartelistet Trond Bøhn fra tjenesten.  (Foto: Tor Byggland)
Håvard Bungum, daglig leder i mittanbud.no har svartelistet Trond Bøhn fra tjenesten. (Foto: Tor Byggland)

Familien er ikke alene om å føle seg lurt av snekker Trond Bøhn. TV 2 hjelper deg har snakket med flere som forteller at de har forhåndsbetalt penger til Bøhn, men aldri fått det de har betalt for.

– Når det gjelder dette konkrete tilfellet fikk vi tilbakemeldinger fra flere brukere av såpass alvorlig karakter at vi valgte å svarteliste bedriften fra tjenesten med umiddelbar virkning, sier Håvard Bungum, daglig leder i mittanbud.no, en av Norges største anbudstjenester.

Les også: Røykvarsler tilbake i salg etter strykkarakter i test

Takstmann: - Muren ser slurvete ut

Ikke nok med at Monica har betalt over én million for en mur. Når TV 2 hjelper deg leier inn en takstmann, viser det seg at selve muren er dårlig bygd.

– Noen steder ser det bra ut, mens andre steder ser det alt for enkelt og egentlig slurvete ut, sier takstmann John Egil Måleng i Takst Måleng AS.

Etter nøye vurderinger kommer takstmannen frem til at muren er verdt 88.000 kroner. Det betyr at Monica har betalt 12 ganger mer enn murens faktiske verdi.

– Han har på en måte ikke bare tatt pengene, han har ødelagt mye på huset. Sånn du ser verandaen der, sier Lina Johansen, Monicas datter.

UFERDIG: Slik ser tomten til Monica ut nå.  (Foto: Tor Byggland)
UFERDIG: Slik ser tomten til Monica ut nå. (Foto: Tor Byggland)

Lei av å vente

Siden høsten 2011 har familien ventet på at snekker Trond Bøhn skal ordne opp i saken, men han har ikke vist snurten av seg. Heller ikke i oktober 2012, da Trond Bøhn ble dømt i forliksrådet, til å betale tilbake pengene til familien (pluss omkostninger), møtte han opp. På tross av at dommen i forliksrådet er rettskraftig, har familien måttet se langt etter pengene.

– Det er greit nok at vi har blitt lurt og det virker ganske dumt dette her, men vi har ikke noe tro på han i det hele tatt, sier Erik.

Først når TV 2 hjelper deg tar tak i saken, møter Trond Bøhn familien.

Les også: Kåre ble truet til å betale pornopenger

Snekkeren: – Alt gikk gæli for oss

– Jeg mista kontrollen, fullstendig. Helt og holdent. Det finnes ikke rasjonell forklaring, det er bare å legge seg paddeflat. Her er det bare jeg som må ta ansvar for det som har skjedd, sier snekker Trond Bøhn.

– Men hvor er pengene?

Snekker Trond Bøhn (Foto: Tor Byggland)
Snekker Trond Bøhn (Foto: Tor Byggland)

– De har gått med til brannslukking, altså alt gikk galt. Jeg får bare si som sant er, alt gikk gæli for oss. Ikke bare her, men andre steder og. Jeg er så fryktelig lei meg for det som skjedde, sier Bøhn.

– Det har gått veldig utover familien dette. Du har jo tatt fra meg drømmen min, og det jeg liksom skulle ha til jeg ble eldre, sier Monica Berge.

– Skal gjøre alt vi kan for å finne drømmen tilbake. Jeg håper jeg kan få en sjanse til til å rydde opp i dette. Jeg skal klare det, men jeg klarer det ikke alene. Jeg har måttet spinne på alt mulig jeg har av venner, familie, litt banker, ja i det hele tatt. Jeg kan garantere nå at dette her blir gjort opp og avklart. Ellers så hadde jeg aldri kommet hit i dag, sier Bøhn.

Nå lover altså Trond Bøhn å rydde opp i saken, og gi tilbake pengene som Monica rettmessig har krav på. Familien har ikke troen på at Bøhn vil holde løftet sitt, men nå har de ingenting annet igjen enn å håpe.

– Vi har egentlig ikke troa på han, han har kommet med så mange løfter tidligere. Nå har vi ikke noe annet valg enn å håpe og tro. Det var i det minste positivt at han ville møte oss, så vi får bare håpe at han rydder opp i dette, avslutter Erik og Monica.

DRØMMEN: Slik skulle huset se ut til slutt. Det ble med drømmen.  (Foto: Jansen Arkitekter)
DRØMMEN: Slik skulle huset se ut til slutt. Det ble med drømmen. (Foto: Jansen Arkitekter)