Brukt skiboks: Her kan du spare mange tusenlapper

Og det gjelder selv om du går for de mest eksklusive variantene.

Det er utrolig mye å velge mellom på skiboks   også i bruktmarkedet.
Det er utrolig mye å velge mellom på skiboks også i bruktmarkedet.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hallo! Etter å ha kommet oss på vinterferie med nød og neppe og mye banning, er det blitt veldig klart at det må bli skiboks innen påske. Har sett på noen modeller i flere prisklasser og ser det er veldig store forskjeller.

Jeg har ikke lyst til å kjøre rundt med noe som ser ut som en likkiste på taket og synes mange av de billige modellene virker veldig tynne og raklete.

Har mest lyst på en som ligger tett mot taket og som matcher bilen i farge også, men det virker som de koster veldig mye mer.

Er det slik at man da får det man betaler for, eller er det mye jåleri ute og går her? Har så vidt sett litt på brukte bokser, er det noe du kan anbefale eller er det fare for å få mye problemer på den måten? Hilsen Yngvar.

Benny svarer:

Hei Yngvar! Jåleri eller ikke, det er i alle fall veldig mange som er opptatt av det estetiske rundt skiboks – og ikke bare tenker praktisk bruksnytte her.

Jeg ser fortsatt de gamle Thule-boksene som ganske riktig ble kalt likkister (på grunn av fasongen) rundt om i trafikken av og til, men de begynner å bli mer sjeldne nå. I stedet er det større bokser som gjerne er tilpasset bilen i både form og farge.

Det sistnevnte er helt riktig fort ganske dyrt. Grovt sett skiller vi mellom to typer skibokser: Enten i ABS-plast eller i glassfiber. Førstnevnte er de rimeligste de er også lettere enn glassfiberboksene. Men boks i glassfiber vil gjerne oppfattes som stivere og mer solid.

De boksene som ligger lavest, er laget slik at man stikker takbøylene gjennom tunneler i boksen. Dermed blir avstanden ned til biltaket minst mulig. Til gjengjeld er nok dette en montering som ikke legger opp til at du tar boksen av og på taket veldig ofte.

Det er ganske riktig stort utvalg av skibokser på bruktmarkedet, kanskje særlig i perioden etter påske. Men skiboks har blitt mer og mer en helårsgreie, så variasjonene er ikke så store som før.

LES OGSÅ: Lakkere skiboksen selv – eller ..?

Sjekkliste

Hvis du ønsker deg en glassfiberboks lakkert i bilens farge, kan du her spare veldig mange tusenlapper på å finne den på bruktmarkedet.

Ny kan dette fort koste 12.000-15.000 kroner. Har du en relativt vanlig farge på bilen din, bør det ikke være vanskelig å finne en brukt til halve prisen.

Mange bytter også skiboks når de bytter bil, hvis nybilen har en annen farge enn den gamle. Det er nok også mange som selger skiboksen separat når de skal selge bil, de regner med å få mer igjen for den slik. Og så er det diverse leasingbiler som også har gått med skiboks som blir plukket av når bilen skal selges videre.

Alt dette gjør at det er mye å velge mellom. Det gjelder bare å ta en nøye titt på boksen. Sjekk at den ikke er skadet, verken bulker eller stygge skader i lakken. Se at den tetter skikkelig igjen når du lukker – og se etter eventuelle lekkasjer innvendig.

Det er også viktig at nøkler følger med, sjekk for sikkerhets skyld også at de passer! Selve låsemekanismen kan være en svakhet etter en stund, det samme gjelder stengene som holder boksen oppe.

Ser dette greit ut og boksen heller ikke er altfor gammel, da bør du kunne gjøre et trygt og godt kjøp – og spare mye penger!

Kjøpeguide: Her finner du skiboksen som passer for deg

Stort arkiv

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Disse vinterdekkene bør du styre unna

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: