Anders Bardal med hoppdressen sin. (Foto: TV 2)
Anders Bardal med hoppdressen sin. (Foto: TV 2)

Derfor blir de norske VM-hoppdressene sydd i rødt

- Rød er en treig farge.

Zeefeld (TV 2 Sporten): Den norske dressdesigneren, Andreas Vilberg, har ansvaret for å sy dressene til de norske hopperne. Og han er klar på hvilken farge som kommer til å fungere bra i Predazzo.

- Ulike farger oppfører seg forskjellig. Noen er som vi seier er raske, andre er treige. Og i Val di Fiemme som ligger høyt, og i små bakker, vil vi ha noe som er treigt og gir løft.

- Hvilken farge er treig?

- Rødt, ler Vilberg.

Se hele reportasjen i videovinduet over

Forskjellig stoff
Han forklarer at fargen på stoffet har ulike kvaliteter på overflate. Det kommer an på hvilken vei tøyfibrene ligger, og hvor glatt overflaten er. Dessuten ligger det en god dose psykologi bak også.

- Både Stjernen og Jacobsen har hoppet mye med rødt i det siste, og hoppet bra. Og det betyr ganske mye. Derfor har jeg valgt rødt, med et innslag av grått som jeg har hatt god erfaring med tidligere, forklarer Anders Bardal.

Anders Jacobsen beholder den røde dressen han hoppet med i Oberstdorf, men får ikke med seg favorittfargen til VM-bakken.

Aller helst ville jeg valgt svart, men den er for rask.

- Aller helst ville jeg valgt svart, men den er for rask. Så da blir det nok gull på meg, hvis jeg skulle velge favorittfarge, sier Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under reportasjen fra hopptesting i Zeefeld:

699319

Kan avgjøre
Og at en dress er viktig, er det ingen tvil om. Og den må være ny.

- Utøverne bruker mellom fem og ti dresser i løpet av en sesong, sier Vilberg.

- Hvor viktig er det å ha en fersk en til VM?

- Det kan være forskjell på en medalje, eller ikke, sier han.

Andreas Vilberg var selv en lovende skihopper, men kom aldri til mesterskap. Han får nå sin VM-debut etter to år i støtteapparatet.

- Jeg begynte å sy dresser til meg selv da jeg var aktiv, og nå er jeg med her, smiler Vilberg, som reiser fast rundt med sin hvite symaskin i hoppsirkuset.