SPLITTELSE: Det er stor intern splittelse i den ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah. (Foto: Montasje TV 2)
SPLITTELSE: Det er stor intern splittelse i den ekstreme islamistgruppen Profetens Ummah. (Foto: Montasje TV 2)

Nav-penger skaper splittelse blant islamister i Norge

Det er full splid i gruppen Profetens Ummah. En av årsakene skal være at lederen mottar 19.000 kroner i måneden fra Nav.

Den ekstreme islamistiske gruppen Profetens Ummah har søkt og fått mye oppmerksomhet. Men etter en pressekonferanse for tre måneder siden ble det stille. Årsaken skal være store interne stridigheter.

Ifølge TV 2s kilder er det spesielt stor frustrasjon med lederen Ubaydullah Hussain.

LES OGSÅ: Dette får Arfan Bhatti i Nav-stønad

Se reportasjen her: (artikkelen fortsetter under)

Får NAV-støtte

Mange i den ekstreme gruppen liker ikke at lederen Hussain mottar støtte fra Nav. Arbeidsledige Ubaydullah, som egentlig heter Arsalam Maroof Hussain, mottar 963 kroner i dagpenger av norske skattekroner. Det utgjør 19.260 kroner i måneden, før skatt.

LES OGSÅ: Islamisten langer ut mot skatt - hever selv dagpenger

Hussain får pengene utbetalt annenhver uke på konto og stønaden ble sist innvilget fra 17.januar 2013. Dagpengene beregnes ut fra en arbeidsuke på 37,5 timer, og utbetales på bakgrunn av innsendte meldekort.

Ifølge NAV var den gjennomsnittlige dagsatsen for ledige 750 kroner i 2012. Det betyr at Hussain får mer enn gjennomsnittet.

Hussain, som tidligere har uttalt at skattepenger går til å krige mot islam, vil ikke kommentere Nav-stønaden sin overfor TV 2.

LES OGSÅ: Profetens Ummah: – Vi er misforstått

Intern splittelse

Lederens dagpenger er én av årsakene til den interne splittelsen i Profetens Ummah.

En annen årsak er forsvinningen til Arfan Bhatti. Han har vært meldt savnet av familien sin i Pakistan siden 8.januar i år. Også flere andre lederskikkelser har ligget lavt de siste månedene. Den fremtredende islamisten Mohyeldeen Mohammed har ikke sagt noe offentlig etter han kom tilbake til Norge fra Syria tidligere i år.

Også en annen sentral person som holder lav profil er islamisten Bastian Vasquez. Den norsk-chilenske konvertitten, som for tiden befinner seg i Syria, er tiltalt for å ha laget en trusselvideo mot den norske regjeringen. Straffesaken mot Vasquez skal opp for retten i april, men tiltalen er ennå ikke forkynt for ham.

TV 2 er kjent med at ekstreme islamister fra utlandet nå forsøker å dempe stridighetene innad i Profetens Ummah.

LES OGSÅ: Islamistleder ba om politihjelp

Nekter for splittelse

I en epost til TV 2 hevder Ubaydullah Hussain at det ikke er interne stridigheter i gruppen.

«Vi har ingen splittelse i Profetens Ummah. Tvert imot. Vi takker Allah swt for at Han har samlet oss under en og samme organisasjon.»

– Hva er din nåværende posisjon i Profetens Ummah?

«Jeg fungerer fortsatt som leder og vil gjøre det så lenge Allah swt vil.»

Etter det TV 2 kjenner til har Profetens Ummah-lederen giftet seg i all hemmelighet med en kurdisk kvinne. Faren og de seks brødrene til kvinnen er rasende på Ubaydullah Hussain. Også dette har ført til splittelse i den islamistiske gruppen.

På spørsmål fra TV 2 om han får hjelp av norsk politi til å holde seg skjult for familien til kvinnen han giftet seg med, svarer Hussain:

«Som leder av en organisasjon så tar jeg mine forhåndsregler uavhengig av enkelsituasjoner. Og jeg mottar heller ikke bistand fra politiet.»

DEMONSTRASJON: Profetens Ummah demonstrerte utenfor den amerikanske ambassaden i september 2012. Der ropte de blant annet «Alle er Osama», med klare referanser til Osama bin Laden. (Foto: TV 2)