BLIR HUN VM DRONNINGEN?: Marit Bjørgen jakter gull i Val di Fiemme. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI, © pg pak)
BLIR HUN VM DRONNINGEN?: Marit Bjørgen jakter gull i Val di Fiemme. (Foto: CLAUDIO BRESCIANI, © pg pak)

– Tror Bjørgen kan ta flere gull enn det svenske laget til sammen

Ekspertene strides om Sveriges gullsjanser i VM. – De tar feil, sier svensk journalist.

Cavalese/Bergen (TV 2 Sporten): Torsdag starter endelig ski-VM i Val di Fiemme. I løpet av halvannen uke skal det deles ut 36 medaljer i Italia, heltene skal hylles, mens taperne må dra slukøret hjem.

Har mer tro på Bjørgen enn svenskene
Og skal vi tro deler av den svenske befolkningen, så blir det langt ifra noe hyggelig mesterskap for deres egne langrennshelter. Den svenske avisen Expressen har nemlig gjennomført en spørreundersøkelse der leserne har stemt over hvor mange medaljer Sverige klarer å kapre i VM.

Pessimismen er stor hos en fjerdedel av stemmegiverne. 24 prosent av leserne tror det blir null medaljer for de gule og blå i Val di Fiemme. Til sammenligning er elleve prosent enig i avisens sportskommentator Tomas Petterssons anslag om sju medaljer.

– De tar feil. Jeg tror det blir et ganske bra svensk mesterskap. Jeg har selv tippet sju svenske medaljer, og det står jeg ved. Jeg tror mange i Sverige blir overrasket, sier Pettersson til tv2.no.

– I hvilke øvelser tar Sverige medalje?

– Jeg tror det blir medalje på alle fire stafetter. Jeg tror det blir medalje på herresprinten. Jeg tror Johan Olsson tar medalje på 5-mila og at Charlotte Kalla tar medalje på 10 kilometer.

Les også: Svenskekongen med stikk til Northug: – Han så sliten ut
Les også: – Jeg ser ikke like sliten ut som svenskekongen i alle fall

Pettersson støttes til dels av tidligere langrennsløper og sølv-medalist fra OL i Nagano i 1998, Niklas Jonsson. Men Jonsson tror likevel at Marit Bjørgen vil sette svenskene i skyggen.

Bjørn Dæhli (i midten) tok gull på 5-mila i OL i Nagano. Svenske Niklas Jonsson og Christian Hoffman fulgte på henholdsvis sølv og bronse. (Foto: PER LOECHEN, © LOCH/HALV)
Bjørn Dæhli (i midten) tok gull på 5-mila i OL i Nagano. Svenske Niklas Jonsson og Christian Hoffman fulgte på henholdsvis sølv og bronse. (Foto: PER LOECHEN, © LOCH/HALV)

– Jeg tror nok at Marit Bjørgen kan ta flere medaljer enn hele det svenske laget til sammen. Så finnes jo Petter Northug også, sier han til Expressen.

Les også: Bjørgens VM-mål er én (!) gullmedalje

TV 2s langrennsekspert Fredrik Aukland synes utsagnet til Jonsson virker noe overdrevet.

– Det er jo heftig. Jeg tror svenskene stiller likt med Bjørgen, men hun skal få det tøft hun også, sier Aukland til tv2.no.

Aukland tror svenskene kan overraske
Oppløftende resultater i helgens generalprøve i Davos kan likevel være med på å øke forventningene før det forestående verdensmesterskapet. Johan Olsson slo til med en sterk seier på søndagens 15 kilometer fri teknikk i Davos foran Dario Cologna og Alexander Legkov. Emma Wikén imponerte også med en fjerdeplass på kvinnenes 10 kilometer i samme stilart, mens Sveriges skidronning Charlotte Kalla endte på plassen bak.

Emil Jönsson fikk det heller ikke til å fungere på sprinten som følger av et stavbrekk. Svensken kom seg ikke videre fra semifinalen, men regnes som en av de store favorittene på torsdagens VM-sprint i Val di Fiemme.

– Jeg tror svenskene kan overraske. Det er det som er med svenskene. Emil Jönsson er blant de største favorittene i VM på sprint. I han har svenskene en stor favoritt. Når Johan Olsson kommer i form, noe han gjorde han i fjor også, så kan han kan gå fort i flere distanser i VM. De to er medaljekandidater på herresiden, sier Aukland, som er skeptisk til de svenske kvinnenes gullmuligheter.

– På damesiden tror jeg det blir norske løpere og Kowalczyk som tar alt.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VANT GENERALPRØVEN: Johan Olson slo til med seier i Davos under helgens verdenscuprenn. Svensken slo både Dario Cologna og Alexander Legkov på 15 kilometer fri teknikk. (Foto: Arno Balzarini, © AB ASU LG**BRL**)
VANT GENERALPRØVEN: Johan Olson slo til med seier i Davos under helgens verdenscuprenn. Svensken slo både Dario Cologna og Alexander Legkov på 15 kilometer fri teknikk. (Foto: Arno Balzarini, © AB ASU LG**BRL**)

Men ser en på de siste års resultater i VM, er det ikke noe positivt skue for svenskene. I Oslo-VM var Norge overlegne med åtte av ti mulige gull og totalt 16 medaljer, mens Sverige klarte å dra i land fem medaljer - to gull, to sølv og en bronse.

Les også: Jönsson knakk staven til «Pølsa» – sverger hevn

I Liberec-VM i 2009 ble det bare tre medaljer (to sølv og en bronse), mens fangsten var enda dårligere i Sapporo i 2007 da svenskene kun halte i land to medaljer (sølv og bronse).

– Det er ikke noen grunn til at svensken skal prestere dårligere enn oss. De har litt dårligere rekruttering, men de har mange på høyt nivå i Skandinavisk cup som banker på døra. Men de mangler toppresultat i mesterskap. De har jo profilene i Hellner, Jönsson, Rickardsson, Olsson og Kalla. Det gjelder at alle stjernene presterer når det gjelder som mest. Det har Norge vært gode på, sier Aukland.

– Usikker om det blir flere enn tre medaljer
Selv om Aukland har tro på at Sverige kan overraske i VM, tror han likevel at gullfangsten blir magrere enn den var i Oslo for to år siden.

Fredrik Aukland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © LOCH)
Fredrik Aukland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © LOCH)

– Jeg tipper de tar medalje på sprint. Så tror jeg de klarer det på 15 kilometer fri teknikk og 5-mil. De bør også klare det på stafettene. Jeg mener de har et mannskap som bør ta fem medaljer, men jeg er usikker på om de tar flere enn tre, sier Aukland.

– Hva med Marcus Hellner?

– Han er god nok til det, men han er ikke i nærhet av formen som skal til for å vinne. Han er en av dem som kan overraske, men jeg hadde ikke satt pengene mine på han nå.

Sveriges medaljefangst i VM de siste årene:
2011 i Oslo: Fem medaljer (to gull, to sølv og én bronse)
2009 i Liberec: Tre medaljer (to sølv og én bronse)
2007 i Sapporo: To medaljer (sølv og bronse)
2005 i Oberstdorf: Tre medaljer (gull, sølv og bronse)
2003 i Val di Fiemme: Seks medaljer (to gull, ett sølv og tre bronser)
2001 i Lahti: Fire medaljer (To gull og to sølv)

Hvor mange medaljer tror du Sverige tar i VM? Si din mening i kommentarfeltet nederst på siden!