marius (Foto: Stella Pictures)
marius (Foto: Stella Pictures)

«Lille» Marius (16) får stilrefs

– Lavmål å kritisere en ung tenåringsgutts sveis, mener norsk kongeekspert.

Vanligvis er det Mette-Marit sine antrekk og hårfrisyrer som skaper overskrifter i media, men nå har svensk presse kastet seg over kronprinsessens eldste sønn, Marius (16).

– En stylist her, takk! Kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius ser bra ut – som sin mor. Men et par klipp med saksen ville vært fint, skriver den svenske kongeeksperten Åsa Bönnelyche i Svensk Damtidning.

Les også: Marius Borg Høiby misbrukt på nett

– Lavmål

Under teksten har hun lagt ved et bilde av Mette-Marits 16 år gamle sønn.

Dette er på grensen til lavmål, mener den norske kongeeksperten Kjell Arne Totland.

– Selv synes jeg det nærmer seg lavmål å kommentere og kritisere en ung tenåringsgutts sveis. Marius må få te seg og gre seg som han vil. Og jeg tror vel han vet hva som er hipt og moderne i dag, bedre enn en kvinnelig svensk journalist i 40-årene. For øvrig synes jeg selv Marius fremstår som en kul og kjekk kar, som klarer seg veldig bra i den spesielle og utsatte situasjonen han er. Han er utrolig flink med sine småsøsken – og de forguder ham, sier Totland til «God kveld Norge».

At Marius vekker interesse utenfor landegrensene overrasker likevel ikke kongeeksperten.

– «Lille» Marius er blitt stor – og utenlandske medier begynner igjen å fatte interesse for ham. Det så vi blant annet i forbindelse med konfirmasjonen hans sist høst, sier Totland.

Les også: Private bilder av kongefamilien florerte på nett

Oppdaget av verdenspressen

I fjor høst havnet 16-åringen i medienes søkelys. Flere eksperter slo i VG alarm om Slottet og Politiets sikkerhetstjenestes (PST) manglende sikkerhetsrutiner rundt kongefamiliens bruk av sosiale medier.

Det dreide seg om bilder og informasjon om Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby har delt på det populære nettsamfunnet Instagram.

Marius sin Instagram-konto ble stengt umiddelbart etter dette, og VGs oppslag vakte sterke reaksjoner hos kronprinsparet. I et åpent brev slår kronprinsparet tilbake mot at Marius Borg Høibys nettdeling av private bilder og informasjon om kongefamilien utgjør en sikkerhetsrisiko.

Etter deres mening var VGs artikkel «spekulativ, overdimensjonert og uten vesentlig substans på bekostning av et barn på 15 år».

Men i stedet for at saken da ble lagt død, nådde «lille Marius» ut til en rekke av verdens tabloider.

Det amerikanske magasinet Hello skrev følgende: «Mette-Marit og Haakon forsvarer sønnens Instagram-bruk etter sikkerhetsfrykt. Kronprinsparet har tatt det uvanlige steget å skrevet et åpent brev til en avis».

Også CBS omtalte kronprinsparets brev til VG i en artikkel på nett, og det samme har avisen Huffington Post.

«Den 15 år gamle sønnen til Norges kronprinsesse Mette-Marit har delt private bilder på Instagram – 133 totalt – fra familiens ferier og andre eventer. Dette kan være en sikkerhetsrisiko for den kongelige familien», het det i artikkelen hos Huffington Post.

Les mer: Verdenspressen har oppdaget lille Marius