solhjell (Foto: TV 2/KrfU)
solhjell (Foto: TV 2/KrfU)

– Kan ikke kjøpe Moland og French fri med bistandspenger

Kristelig Folkepartis Ungdom mener miljøvernministeren bruker bistandspenger som pressmiddel i Kongo.

Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) er for tiden i Kongo for å snakke om flere regnskogmillioner fra Norge. Samtidig tar han opp forhandlingene om Tjostolv Moland og Joshua French.

Mandag ettermiddag tar Solhjell situasjonen til de to opp i et møte med den kongolesiske visestatsministeren Daniel Mukoko Samba, skriver Dagbladet.

– Bistand er ikke pressmiddel, mener Elisabeth Løland, leder i Kristelig Folkepartis Ungdom.

Vil frigi Moland og French

Norge har siden 2009 bevilget 213 millioner kroner til en rekke forskjellige tiltak for vern av regnskog i Kongo. 70 av dem er allerede utbetalt. Da Solhjell møtte landets miljøvernminister Bavon N'sa Mputu søndag, tok han også opp ønsket om å få de dødsdømte fangene hjem til Norge, skriver Dagbladet.

Dette får KrFU til å reagerere.

– Selv om det kongolesiske rettssystemet er korrupt kan ikke medlemmer av den norske regjeringen kjøpe fri fanger med penger som skulle gått til å bekjempe fattigdom, sier Løland.

– Signaliserer korrupsjon

Hun mener Solhjell sender signaler til myndighetene i Kongo om at korrupsjon er akseptert.

– Når Solhjell reiser til Kongo med millioner i kofferten og et budskap om å sette de norske fangene fri, gjør han det motsatte av det bistandspenger burde gå til, nemlig å signalisere at det er mulig å påvirke et rettssystem med penger utenfra, sier Løland.

Hun mener forhandlingene om situasjonen til Moland og French ikke tilhører pliktene til en miljøvernminister.

– Når det blir gjort som i dag blir dette en måte omtale bistandspenger på som svekker bistandens legitimitet. Norge skal ha en god bistandspolitikk for å hjelpe fattige ut av fattigdom, ikke nordmenn ut av fengsel, avslutter Løland.