50
50

Slik ble rekkehushagen en skjermet drømmehage

Se Kjerstis prosjektblogg og før- og etterbilder.

På tide å prøve seg på en hage som er en hage fra før, ikke bare en steinhaug eller en eksisterende terrasse!

Det er motivasjonen min for å sette i gang med Lindas rekkehushage.

For området er supert, passe stort, godt med sol, og jeg tenker at her kan vi få vist litt om hva du kan gjøre dersom du har, eller har overtatt en hage, som har vokst i vei på egenhånd.


Les også: Disse produktene ble brukt til hagen på Finnbergåsen

Les også: Dette kostet det å lage «Tid for hjem»-hagen

Utfordringene

Her er det en del fine planter fra før, men her er det også store mengder flerårig ugress, den forhatte Hanefoten, eller Skvalderkål som mange kaller den.

1
1

Her er det Rhododendroner som er vakre, men som er blitt for store. Her er det klatreplanter (Kaprifol) som har vokst i stykker, et gjerde, en dårlig plen, murer, heller og gangstier som har sett sine beste dager.

Her finnes det en liten intim krok nede ved kjellerdøren, ellers er det mye innsyn fra hele husrekkens andretasjer. Alt dette må vi gjøre noe med.

Tanken bak designet

Jeg ønsker å lage fire rom i hagen.

2
2

Rom 1: Beholde «sofa-avdeling» ved terrassedøren. Denne fungerer som en forlenging av stuen. Her skal vi ta opp det gamle skiferdekket som er blitt ganske løst og legge nytt. Vi skal også slette teglsteinsmurene slik at det blir mer helhet mellom hagemurer og husets murvegg.

Rom 2: Lage en liten intim café-setting nede ved kjellerdøren. Her kan man sitte i skyggen dersom det blir for varmt, eller her kan man sitte fullstendig i fred for naboers innsyn.

Rom 3: Et midtparti bestående av et rolig plenområde, innrammet av den eksisterende bøkehekken, og bed både på hus-siden og på paviljongsiden.

3
3

Rom 4: Paviljongen som vi kaller den. Øverst i hagen vil jeg lage et lettstelt område med godt med sitteplasser, innrammet med trellisvegger og med litt «takfølelse». Dette for at man skal føle seg litt mer beskyttet mot innsyn fra naboer, og også fordi Linda er glad i planter. For med integrerte bed og litt stolper og bjelker kan hun på sikt få til flotte klatreplanter. Muligheten til å henge opp potter med hengeplanter er også fint og gir et skikkelig romantisk sommerpreg.

Arbeidet

Ja, det er ganske så mye å ta fatt på. Og mye av det handler om godt gammeldags fysisk hagearbeid.

4
4

Busker og planter må graves opp. Den store rhododendronen må dessverre bøte med livet, den var for stor til å flyttes. Ellers tar vi vare på det vi klarer å få opp med tilstrekkelige røtter til at de kan leve videre et annet sted. Stauder (fine Peoner, Astilber, Liljer) blir forsiktig gravd opp og rensket for ugress.

Noe havner hos naboene slik at de kan gjøre ugressarbeidet selv, og resten beholder vi for ny-utplanting. Det finnes ofte fine gamle planter i slike hager, og det går fint å plante dem på nytt. De vil trolig trenge noen år på å bli like praktfulle som de var, men man bør ta vare på slike gamle hageplanter. De har bevist sin levedyktighet på akkurat dette stedet, og kanskje er de ikke lenger å få fatt på i butikken.

5
5

Vi graver også av all gresstorven på midtpartiet i hagen, her skal vi legge ny rulleplen. Jeg tror dessverre ikke vi klarte å fjerne alt det flerårige ugresset, men det vil få god kamp fra det nye gresset, og med litt innsats fra Linda vil hun kunne holde det i sjakk. Men vi fjernet store mengder altså. Mye graving og store hauger med jord blir det av slikt arbeid.

Mange velger å bruke ugressmiddel på slikt flerårig ugress, da må man ha litt tid til rådighet da det tar en tid før ugresset visner og man må gjenta behandlingen.

6
6

Paviljongen

Dette er en ganske liten hage med nabohager på alle sider. Derfor må vi i dette tilfellet sende inn en byggemelding på det vi lager. Høyden på trellisgjerder og stopler har mål som ellers ville måttet stå fire meter fra nabogrense. Når hagen bare er ni meter bred, så sier det seg selv at det ikke er mulig.

Så tegninger blir sendt naboer og kommune for godkjenning. Heldigvis går det greit. Jeg har tenkt nøye gjennom hvordan vi kan lage dette uten at det skal sjenere eller stjele sol og utsikt fra noen andre.

7
7

Paviljongen er ca 4 x 5 meter til sammen. For å fundamentere det hele graver vi 12 dype hull som vi først legger fiberduk i og deretter fyller ganske høyt med pukk. Deretter armeringsjern og støping av fundamenter.

Vi setter søylesko i fundamentene og bygger et bjelkelag ut i fra dette. (Ja det er litt styr med å bestemme høyder osv både i forbindelse med graving og støping, og til slutt med oppvatring av bjelkelaget) Så plasserer vi alle stolpene som skal danne grunnlaget for gjerder, benker og bed. Vi bygger benkene og innrammingen til bedene og til slutt legger vi terrassegolvet i midten.

8
8

Materialet er eikeplanker til gulv, benker og gjerder, stolpene og «tak bjelkene» er limtre.

Trellisgjerdene

Vi bruker de samme eikeplankene til å lage gjerdemodulene. Disse blir slisset (saget på langs) til ca tre cm brede spiler. Her kan du velge å bruke tynne lekter i stedet dersom du ikke har verktøy til å slisse bord selv, eller du kan få et verksted til å gjøre det for deg.

Så lager vi en mal slik at det skal gå raskt å sette sammen alle gjerdemodulene. Disse blir til slutt skrudd fast til stolpene.

Pleksipynt

Jeg har lyst til å lage et litt eget utrykk på disse gjerdene, et utrykk som vil prege hele paviljongen og gi den en litt moderne «look».

9
9

Så etter mye tenking og skissing faller jeg ned på å sette inn remser av stripete pleksiglass. Jeg velger farger og får et firma til å trykke dette på en stor akrylplate/ pleksiglassplate. Deretter blir denne platen skåret opp i strimler som passer akkurat i mellomrommene i gjerdekonstruksjonen. Jeg bruker et firma som heter Informativ, disse lager reklameplakater, butikkskilt osv. Noen av strimlene er transparente i fargene, og på noen av dem får jeg lagt en hvit folie på baksiden. Fint ikke sant?

Lett tak

Hvis man ønsker at plassen skal være litt mer skjermet for naboer, eller det er litt duskregn, eller solen rett og slett er litt heftig, kan man rulle ut et lite pinnetak.

Vi får fatt i «levegg på rull», dette er rett og slett tynne grener av pil som er vevet sammen med metalltråder. De finnes i ulike bredder (se produktliste) Vi kapper til slik at rullen får passe bredde, og dette gir en vakker lys/skygge effekt når solen skinner.

Lett å legge på, lett å ta av om vinteren. Varer så lenge den varer.

Belysning

I denne hagen skal vi ha stemningslys. Man skal «være i mørket» når det er mørkt, og man skal kunne sitte inne og se ut på noe litt romantisk og trolsk når årstid og vær er til innebruk.

10
10
Det mest iøynefallende når det gjelder lys her er nok de grønne lysekronene. Disse er laget av følgende: En vedkurv i metall som er snudd på hodet, diverse grønne hengeplanter i plastikk som er festet inne i kurven, og dekorlys fra en julebelysning beregnet for utendørsbruk. Plast eller ikke, lysekronene blander seg fint sammen med de andre hengeplantene som henges fra bjelkene.

Gunnar og jeg er meeeeget fornøyde.

Ellers lager Gunnar gulvbelysning av eikeplanker, små bokser som har akkurat samme bredde som stolpene og som bygges inn i benkekonstruksjonen. En fin måte å lage stemningsbelysning, og noe som ikke blender øyet når det er mørkt. Rundt om ellers i hagen, i bed og hekk plasserer vi diverse hagelamper på spyd, og litt mer «julebelysning».

Resten av hagen

Plen blir rullet ut når underlaget er jevnet, gjødslet litt og rensket for det verste ugresset. Mellom plen og terrassen foran huset bygger vi et bed som også er en benk/ bord på begge sider. Poenget med denne er å forsterke følelsen av at her er flere rom i hagen.

Vi ordner de gamle bedene og planter de gamle plantene tilbake sammen med litt nytt.

11
11

På plassen foran kjellerdøren maler vi det blå plankegjerdet hvit , vi monterer stopler, en hylle og gjerdemoduler som er like til dem vi har i paviljongen. Slik knytter vi områdene litt sammen. Også her havner en «lysekrone» sammen med diverse henge- og klatreplanter. Sterke glade farger på blomster og et cafemøblement som vi maler rødt.

På gulvet her lager vi en avgrensing mot kjellertrapp og legger ut grus/ singelstein. Det gir et rolig inntrykk og løser en problematikk angående takrenne nedløp og en rist som er på litt «umulige nivåer».

12
12

Planter og pynt

I paviljongen blir det plantet Clematis som skal vokse oppover, litt gress og bregner, noe sommerblomster (bl annet hvit Pyntekorg/ Cosmos), noen vakre liljer samt en del av de gamle staudene. Fargeskalaen er blomster som er i nærheten av hvitt. På fremsiden av paviljongen lager vi et generøst trappetrinn som fortsetter som plantekasser på hver side. Her setter vi et lite tre på ene siden og noen busker på andre siden (ja treet har godt med plass til røttene sine under plantekassen, den er bunnløs) . Buskene står nok litt tett, så her må Linda være flink med saksen i fremtiden, evt grave opp og flytte noe av det. Meningen er at dette skal vokse seg passe stort og viske ut litt av skillet mellom «paviljong» og resten av hagen. Når den er nybygget og plantene er små synes jeg den er litt ensom og ruvende, men dette vil tiden fikse på.

13
13

Puh! Ferdig!

Til slutt lager vi gardinstenger i paviljongen, gardiner i syntetisk stoff kan godt brukes ute. De vil gi litt skjerming mot parken som er bak samtidig som de slipper lyse gjennom. De har fått en nisje mellom gjerdene og ryggstøtten på benkene som de kan henge ned mellom, på den måten vil de neppe blafre vilt i vinden er planen. Ellers er sakene montert slik at de er lette å ta ned om du ikke vil ha dem der.

Benkene får «madrasser», store solstol puter kjøpt på Ikea. Litt rause med puter er vi også, og samme puter blir brukt både i paviljongen og på terrassen foran huset.

14
14

Siste på arbeidslisten er å bygge nytt nettinggjerde bak paviljongen mot parken og å plassere en omfangsrik hvit parasoll ved sofagruppen. Puh! Ferdig!

Og om jeg skal si noe selv om hva jeg synes, så er jeg veldig fornøyd med denne hagen. Den er fremdeles en grønn hage med planter og alle de gleder årstider og litt hagearbeid utgjør, og selv om den er liten byr den på ulike områder og ulike opplevelser. Og guttene mine,- dere gjorde en fabelaktig god gammeldags arbeidsøkt, med skit under neglene og såre knær, vannblemmer i spadehender og ømme rygger. Godt jobbet.

Og Linda hageeier? Jeg vet hun ble glad og jeg vet at hagen «virker». Du kan lese hva hun selv har skrevet og se hennes private bilder fra hagen i en annen sak.

Les også:

Takk for oss!

1
1
2 (Foto: TV 2)
2 (Foto: TV 2)
3 (Foto: TV 2)
3 (Foto: TV 2)
4 (Foto: TV 2)
4 (Foto: TV 2)
5 (Foto: TV 2)
5 (Foto: TV 2)
6 (Foto: TV 2)
6 (Foto: TV 2)
7 (Foto: TV 2)
7 (Foto: TV 2)
8 (Foto: TV 2)
8 (Foto: TV 2)
9 (Foto: TV 2)
9 (Foto: TV 2)
10 (Foto: TV 2)
10 (Foto: TV 2)
11 (Foto: TV 2)
11 (Foto: TV 2)
12 (Foto: TV 2)
12 (Foto: TV 2)
13 (Foto: TV 2)
13 (Foto: TV 2)
14 (Foto: TV 2)
14 (Foto: TV 2)
15
15