BAK LÅS OG SLÅ: Mulla Krekar ble i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler.
BAK LÅS OG SLÅ: Mulla Krekar ble i Borgarting lagmannsrett dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler.

PST advarer mot hevnaksjoner for å få løslatt islamister

– Flere ekstreme islamister er fengslet i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I årets trusselvurdering advarer Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mot trusler og hevnaksjoner mot norske interesser.

Sikkerhetstjenesten viser til at profilerte internasjonale ideologer har oppfordret til å gjennomføre aksjoner for å få løslatt ekstreme islamister som sitter fengslet i Norge.

– Flere ekstreme islamister er fengslet i Norge, og vi forventer at dette kan føre til trusler eller hevnaksjoner mot norske interesser, heter det i trusselvurderingen.

I oktober i fjor fortalte TV 2 at britiske støttespillere hevdet Norges behandling av mulla Krekar kan få konsekvenser.

Krekar er den mest profilerte islamisten som sitter fengslet i Norge. Han ble i desember dømt i Borgarting lagmannsrett til fengsel i to år og ti måneder for trusler.

– Vi er samlet for å sende en veldig klar beskjed til norske myndigheter om at han må løslates. Han er uskyldig. Det er ikke sunt for norske myndigheter å gi seg inn på dette, sa Anjem Choudary, som leder en av de mest ekstreme islamistiske gruppene i Storbritannia, til TV 2.

Les hele trusselvurderingen her (ekstern lenke)

Bedre organisert enn tidligere

Islamistene i Norge er bedre organisert og mer samlet enn tidligere. De er inspirert av al-Qaida, men født og oppvokst i Norge, sier PST.

Sikkerhetstjenesten er bekymret over utviklingen.

– Vi ser en tydelig vilje, og muligens også evne, til å utøve voldelige handlinger i Norge. Vi er mer bekymret nå enn vi har vært tidligere fordi personer fra ekstreme, islamistiske miljøer har reist ut til konfliktområder. De kan ha deltatt i væpnede konflikter ute, de kan ha deltatt i terrorhandlinger ute, og de har returnert til Norge, sier Benedicte Bjørnland til TV 2.

Vi fulgte dekningen av trusselvurderingen 2013 i vårt livesenter

I trusselvurderingen heter det at reisevirksomheten er bedre organisert enn tidligere, og at flere vil reise for å delta i konflikter. PST er også bekymret over at norske, ekstreme islamister under disse utenlandsoppholdene kan få utvidet sitt kontaktnettverk.

– Når de har vært ute så har de fått kunnskap om det å håndtere våpen. De kan også ha mistet noen mentale sperrer på veien. Og det gjør at vi vurderer dem som potensielt farligere enn tidligere, sier Bjørnland til TV 2.

PST-sjef Benedicte Bjørnland og justis- og beredskapsminister Grete Faremo under pressekonferansen mandag.

Sikkerhetstjenesten tror det i 2013 kan bli en økning av antall personer med erfaring fra treningsleire og krigshandlinger:

«Deler av miljøet er mer samlet og bedre organisert enn tidligere. Flere ytrer seg offentlig, særlig på sosiale medier. Enkelte er handlingsorienterte og gir inntrykk av å være utålmodige.»

BAKGRUNN: Her er de mest ekstreme islamistene i Norge

De organiserte høyre- og venstreekstreme miljøene er mindre truende mot samfunnet enn de ekstreme islamistene sier PST. Lilkevel mener sikkerhetstjenesten at de kan utgjøre en fare.

– Det vi er bekymret for er personer som ikke er en del av et etablert miljø men som befinner seg i randsonen. Som er konspirasjonstenkende. Som nærer et intenst myndighetshat. Og kanskje er det også en kombinasjon med psykisk lidelse. Disse personene ser ikke vi like tydelig, men det betyr ikke at de ikke kan utgjøre en stor trussel, sier Bjørnland.

Breivik er en inspirator

Anders Behring Breivik vil fortsatt være en inspirator for enkeltpersoner, både i Norge og internasjonalt. Det er flere eksempler på at utenlandske sympatisører har planlagt terroraksjoner, inspirert av Breiviks handlinger, skriver PST i trusselvurderingen.

De fleste sympatisører i Norge tar avstand fra terroraksjonen på Utøya men flere støtter angrepet mot regjeringskvartalet og regjeringen. Det er mulig at også norske Breivik-sympatisører vil forsøke å gjennomføre voldelige handlinger, sier PST.