bo (Foto: Scanpix)
bo (Foto: Scanpix)

Lege imponert av Bøs gull-comeback: – Imponerende og uvanlig

TWAR-bakterien ødela første halvdel av sesongen for Tarjei Bø, men søndag slo han tilbake med VM-gull i Nove Mesto.

Oslo (TV 2 Sporten): 24-åringen følte seg dårlig i fjor sommer og fikk etter hvert påvist at han var rammet av TWAR-bakterien.

1. november ble han friskmeldt og var tilbake i tilnærmet normal trening, og to måneder senere forsøkte han seg i konkurranse og endte på 25. plass på verdenscupsprinten i Oberhof.

At det var riktig å være tålmodig på veien mot sesongens store mål, VM i Nove Mesto, viste Bø søndag da han traff på 20 av 20 skudd og suste inn til gull på fellesstarten.

– Det er bra, og det er uvanlig. Men finner jo dem som er rammet av etablert TWAR og mister en sesong eller to, sier idrettslege og professor, Lars Engebretsen, til tv2.no.

 Lars Engebretsen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Lars Engebretsen (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Imponert
Han presiserer at Bø var rammet av en lettere utgave av sykdommen, men er likevel imponert over hvor raskt skiskytteren har kommet tilbake til verdenstoppen.

– Å være friskmeldt trenger ikke bety at man kan konkurrere, men heller at man får lov til å trene. Det er en lang prosess å gå fra lette økter til makstreningen som disse guttene trenger, sier Engebretsen, som selv så gulløpet på TV søndag.

Artikkelen fortsetter under bildet

698989

Lars Engebretsen mener det generelt sett er viktig å få stilt en diagnose tidlig i sykdomsfasen og starte passende behandling så raskt som mulig. Olympiatoppen overlege Ola Rønsen tror det kan ha vært med på å hjelpe Bø raskt tilbake i konkurranse.

– Jeg må presisere at jeg ikke har vært involvert i behandlingen av Bø, men ettersom jeg skjønte var han dårlig frem mot jul. Det å komme tilbake og vinne et VM i midten av februar er imponerende. Da må han ha hentet seg inn raskt, sier Rønsen til tv2.no.

Advarer mot tilbakefall
– Noen er tilbake på et bra prestasjonsnivå seks til åtte uker etter at de er ferdig med infeksjonen. Så raskt kan det gå for noen, men det har man lite forutsigbarhet på. Og noen kan komme tilbake for så å oppleve nedgang. Ikke i form av en ny infeksjon, men prestasjonsnivået kan gå litt tilbake. Slike tilbakefall kan forekomme, forteller overlegen.

Rønsen mener Bø og hans team må ha lagt opp en fornuftig treningsplan på veien tilbake hvor det har vært fokus på å skynde seg langsomt.

– Det er viktig at man er flink til å dosere treningen, og eventuelt trappe litt ned hvis man opplever dårlige tegn og ting tyder på lokalt tilbakeslag. Tarjei har vært flink til å lese signalene. Han viser jo også at det er mulig å komme tilbake på toppnivå selv med ganske lave treningsdoser i oppkjøringen.

– Jeg var litt gal da jeg krysset mållinjen. Det var mange følelser som skulle ut, sa Bø etter gulløpet i Nove Mesto.