Audi Q5 er premium SUVen som gir deg laveste kostnader per måned   hvis du kjøper 'riktig' utgave.
Audi Q5 er premium SUVen som gir deg laveste kostnader per måned hvis du kjøper "riktig" utgave.

Audi Q5: Luksus-SUVen som koster deg minst

I denne bilklassen er det ekstra viktig å vite hva du bør kjøpe – og ikke.

SUV er den bilklassen som har vokst mest de siste årene. Blandingen av praktiske bruksegenskaper, framkommelighet og det å sitte litt hevet over de fleste andre på veien har gått rett hjem hos norske bilkjøpere.

Men det koster – særlig hvis du går etter premiummerkene i denne klassen.

Del med Facebook-vennene dine

Solid verditap

Da står det nemlig fort både 600.000 og 700.000 kroner på prislappen – en god del mer hvis du går amok på ekstrautstyr.

Og selv om dette også er attraktive biler i bruktmarkedet, er det klart du må regne med et solid verditap når du skal selge etter noen år.

LES OGSÅ: Denne bilen taper seg aller mest

Månedskostnaden

Hvor stort dette verditapet blir, kan du imidlertid i stor grad påvirke selv gjennom å kjøpe mest mulig "riktig" utgave. Den tematikken har avisen Dagens Næringsliv sett nærmere på, sammen med Haakon J. Marthinsen som leder det DNB-eide leasingselskapet Autolease.

I flere bilklasser har de tatt utgangspunkt i hva det vil koste å eie en nybil i tre år og 45.000 kilometer – og deretter regnet seg fram til månedskostnad. Denne omfatter kapitalkostnader, verditap, veiavgift, forsikring, service og vedlikeholdskostnader.

LES OGSÅ: Sjelden luksusbil kan være en tapsbombe

Q5 til topps

I kategorien "premium-SUV" går Audi Q5 helt til topps. Her mener Autolease at beste kjøp er Q5 med 2-liters TDI-diesel på 163 hestekrefter, i kombinasjon med S Tronic automatgir.

"Riktig" utstyrsnivå her er LTD-utgave med Sportspakke pluss. Listeprisen på denne bilen er 617.890 kroner. Det vil gi månedlige kostnader på 7140 kroner på denne bilen gjennom de tre første årene.

Norsk familiefavoritt: Les mer om Q5 her:

BMW på andreplass

Videre på oversikten hos Dagens Næringsliv finner vi BMW X3. X3 xDrive 2,0d med 163 hestekrefter og automat, vil ifølge denne oversikten koste deg 7249 kroner i måneden.

På tredjeplass kommer Volvo XC60. Også denne har 2-liters dieselmotor på 163 hestekrefter. Her havner månedsprisen på 7361 kroner.

Kresent og krevende

– Som vi ser er forskjellene små, men her har man altså plukket ut de modellene som skal gi det laveste verditapet. Det er fullt mulig å velge modeller som vil koste langt mer på eie.

– Bruktmarkedet for biler som dette er både kresent og krevende. Derfor gjelder det å sette seg inn i tingene før man kjøper, sier Brooms redaksjonssjef Vegard Møller Johnsen.

LES OGSÅ: Glemt SUV kan være veldig godt kjøp

Skremmer bort kjøperne

– Dette gjelder både motor og utstyr. Jeg har sett mange eksempler på biler som har blitt stående veldig lenge i bruktmarkedet og der eier har måttet gå kraftig ned i pris – fordi bilen har blitt ansett som ukurant.

– I denne klassen er ting som stoffseter, manuelt gir og en tomtom oppe i frontruta i stedet for innebygget navigasjon noe som effektivt skremmer bort de fleste kjøperne. Bensinmotor i stedet for diesel har også lenge vært veldig feil, selv om vi nok nå er i ferd med å se en liten endring på det, sier Vegard.

Dette bør du helst ikke lese hvis du har kjøpt nybil ...