SKADD AV TRYKKBØLGEN: En mann som identifiserer seg som Viktor er fotografert etter at han ble behandlet ved et sykehus i Tsjeljabinsk. (Foto: Reuters/AP (montasje))
SKADD AV TRYKKBØLGEN: En mann som identifiserer seg som Viktor er fotografert etter at han ble behandlet ved et sykehus i Tsjeljabinsk. (Foto: Reuters/AP (montasje))

Viktor ble truffet av sjokkbølgen fra ildkulen

Minst 400 skadet etter meteoritt traff en by i de russiske Uralfjellene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På sykehuset i den russiske byen Tsjeljabinsk sitter Viktor med tydelige skader i ansiktet.

Sammen med minst 400 andre måtte han fredag morgen inn til behandling etter at en stor ildkule kom dundrende gjennom atmosfæren og landet ved byen som ligger i de russiske Uralfjellene. Ifølge en norsk meteorittekspert veier ildkulen opp mot 200 tonn og kommer fra et sted mellom Mars og Jupiter.

LES OGSÅ: Meteoritt traff by i Russland

Flere alvorlig skadet

Ifølge Reuters smalt det kraftig da meteoritten kom gjennom atmosfæren, og russiske myndigheter melder at de hørte smellet da ildkulen var rundt 10.000 meter over bakken.

Meteorekspert Morten Bilet sier til TV 2 at det trolig var én stor stein som raste mot jorden i en fart på nærmere 15 kilometer i sekundet, og den skapte en kraftig trykkbølge.

Trykket fra ildkulen knuste vinduer og bygninger kollapset. Ifølge russiske medier er nå 13 innlagt på sykehus med alvorlige skader, og minst 400 andre har lettere skader etter at glassbiter suste gjennom luften.

Vitner forteller at ildkulen for over himmelen med en lang hale av røyk etter seg. Mange trodde det var et fly som eksploderte i luften.

KRAFTIG: Meteoritten som traff i Uralfjellene fredag var ektremt kraftig, sier ekspert på meteoritter til TV 2.

– Det minnet meg om actionfilmer som Terminator 4. Lyset var veldig sterkt, det så ut som en sterk sol. Lyset varte i tre sekunder og tre minutter senere hørte jeg smellet, sier øyenvitnet Vitalij Kazakov ifølge AP.

Han sier at folk fikk panikk og at noen begynte å rope at det var verdens undergang.

Funnet

Deler av meteoritten er blitt funnet i en innsjø i nærheten av Tsjebarkul, vest for storbyen Tsjeljabinsk, opplyser regionenes guvernør ifølge russiske medier.

Russia Today skriver i en live-oppdatering at ildkulen eksploderte ni ganger på vei mot bakken.

Mobilnettet brøt sammen da folk varslet om strømbrudd og andre skader til myndighetene. Også mobilnettet falt ut.

Myndighetene er fortsatt i høy beredskap, og innbyggerne i Tsjeljabinsk-regionen oppfordres til å holde seg innendørs og borte fra vinduer.

Se skeptakulære videoopptak av hendelsen: