GLIS: Så bredt smiler en mann som nettopp har mottatt 800 millioner til å bruke på prevensjon. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)
GLIS: Så bredt smiler en mann som nettopp har mottatt 800 millioner til å bruke på prevensjon. (Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix)

Regjeringen blar opp for Clinton-stiftelsen

800 millioner kroner til prevensjon skal sikre bedre kvinnehelse i fattige land. – Nordmenn bør være stolte av landet sitt, sier Bill Clinton

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Da USAs 42. president kom til Oslo i dag hadde utviklingsminister Heikki Holmås en gladmelding til Bill Clinton: 800 millioner kroner fra regjeringen som kan brukes som garanti for å kjøpe prevensjonsmidler til fattige kvinner i u-land.

– Det er 200 millioner kvinner i verden som ikke har tilgang til prevensjon og som ønsker det, det at de ikke får det gjør at veldig mange av dem dør i forbindelse med fødselskomplikasjoner. Vi setter av 800 millioner kroner, de pengene bruker Bill Clinton til å fremforhandle billigere prevensjon, forteller Holmås.

Se innslaget fra når Holmås møtte Clinton:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Vær stolte

Sammen med Bill og Melinda Gates-stiftelsen, Sverige og Childrens Investment Fund har Norges bidrag på 140 millioner dollar gitt en totalramme på 230 millioner dollar fram mot 2020. Pengene har gjort at legemiddelfirmaet Bayer AG vil redusere prisen på prevensjonsimplantater mot en garanti for et stort oppkjøp.

– Pengene fra Norge vil tvinge prisen på prevensjonsimplantater ned og la oss hjelpe flere kvinner. Dette gir kvinner makt. Det vil føre til bedre helse blant mødre og barn. Det norske folk bør være stolt av at landet gjør dette, sier Bill Clinton.

LES OGSÅ: Bill Clinton på hemmelig norgesbesøk

Skryter av Norge

Avtalen som sikrer kvinner billigere prevensjon er det første resultatet av FN-kommisjonen for livsviktige medisiner til kvinner og barn i utviklingsland som ble ledet av statsminister Jens Stoltenberg. Når Norge nå garanterer for prevensjonspengene er det første skritt på veien.

Clinton understreker at Norge er en viktig partner i arbeidet med å sikre bedre kvinnehelse.

– Jeg liker å samarbeide med Norge. De sier: «Vi kan investere, og dere kan gjennomføre det»

LES OGSÅ: Chelsea Clinton blir TV-reporter