BAKGRUNN: Forsvarssjefen vil ha «egen forsvarsgren» for spesialstyrkene

Mens det var klart at marinejegerne fortsatt skulle bli værende i Bergen, der hele spesialkommandoen er stasjonert i dag, hadde forsvarssjef Harald Sunde planer om å flytte deler av staben.

Men fredag forteller forsvarssjefen til TV 2 at han har ombestemt seg. Hele Marinejegerkommandoen blir værende på Vestlandet.

– I dag har jeg fremmet et forslag, som utfyller min anbefaling, som går på at vi beholder Marinejegerkommandoen, og marinejegerne, i Bergen tilsvarende i dag. Og det tilsvarende for styrkene på Rena. Det betyr at vi på det taktiske nivået, nede i organisasjonen, der bruker vi det utgangspunktet vi har i dag, sier Sunde til TV 2.

– Er du nå tvunget til retrett etter spetakkelet som har vært om å slå sammen spesialstyrkene?

– Jeg bruker nå mitt lederskap, min respekt og mitt ansvar for eget personell. Dette er ingen retrett, dette er å finne en god løsning for de soldatene som skal gjøre jobben, sier forsvarssjefen.

LES OGSÅ: Forsvarssjefen forsikrer at marinejegerne blir i Bergen

Verken marinejegerne selv eller Generalinspektøren for Sjøforsvaret ønsket å stille til intervju om saken tidligere denne uka, men forsvarssjefen avviste at forslaget var et forsøk på å kneble generaler og admiraler, slik noen hevder:

– Dette er ingen knebling, det er en åpen og inkluderende prosess. Dette er påstander som ikke har rot i virkeligheten, sier Sunde til TV 2.