MISTET HUSET: Sotsji OL krever sine ofre. (Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix / TV 2 (montasje))
MISTET HUSET: Sotsji OL krever sine ofre. (Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix / TV 2 (montasje))
MISTET HUSET: Sotsji OL krever sine ofre.
MISTET HUSET: Sotsji OL krever sine ofre.

Mistet hjemmet sitt til OL-bygging

Byggingen av OL-anleggene i Sotsji før vinterlekene i 2014 krever offer fra lokalbefolkningen. Tatianas familien ble kastet ut av hjemmet sitt fordi myndighetene trengte arealet.

Adler-området like utenfor Sotsji sentrum er stedet der Olympiaparken er under konstruksjon. Her bygges haller for ishockey, skøyter og curling, samt pressesenter og landsby for deltakerne. Til dét trengs store arealområder.

Bare noen steinkast unna hovedareneaen, der åpnings- og avslutningsseremonien skal foregå, treffer vi 32 år gamle Tatiana Samochwal. Vi står på tomten der det en gang sto et hus. Et hus Tatiana delte med sin ektemann, to barn, og sine foreldre.

En dag kom bulldoserne og pulverserte stedet. Myndighetene trengte området for å bygge strømforsyning til Olympiaparken. Nå er det bare et gjørmehull tilbake.

– Vi hadde et stort hus med loftstue. Vi hadde mandarinhage, der vi også kunne grille. Vi hadde også bananer i hagen. Nå har vi ingenting. Alt ble fullstendig ødelagt. Alt som var her, ble revet ned og fjernet, sier Tatiana Samochwal til TV 2, og krøller sammen et bilde hun har fra dagen bulldoserne kom.

Se reportasjen her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

697122

Staten gir, og staten tar

3000 mennesker i Sotsji har måttet forlate hjemmene sine for å bane vei for vinterlekene i 2014. Noen har blitt kompensert i form av penger eller nye boliger, andre ikke. Eiendomsretten er mer uklar i Russland enn i Norge.

LES OGSÅ: Regningen for Sotsji-OL blir gigantisk

Etter andre verdenskrig ga staten bort land og tomter til familier over hele landet, uten at de nødvendigvis fikk papirer på at de var eiere. Eiendommene har så gått i arv til nye generasjoner. Når myndighetene så vil ha arealet tilbake, er det vanskelig å stoppe utkastelser, som i Tatianas tilfelle.

– Slik jeg oppfatter den generelle situasjonen i Russland, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner, så har det blitt strammere de siste årene, sier seniorrådgiver i Nucleus, Andreas Selliaas til TV2.

IOC følger med

Selliaas har idrett og utenrikspolitikk som fagfelt, og har jobbet både for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), samt Norges Idrettsforbund. Han mener utkasting av lokalbefolkningen før 0L hører inn under menneskerettighetsbegrepet. Den internasjonale komité (IOC), sier de er oppmerksomme på situasjonen.

– Vi må akseptere at noen av og til må flytte. Men de må tilvises et nytt sted å bo, ellers går det ikke, sier Norges IOC-medlem Gerhard Heiberg til TV 2.

– Involverer IOC seg i det arbeidet?

– Når det kommer klager på dette, så involverer vi oss i høyeste grad.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

JEVNET MED JORDEN: Tatiana står på sin gamle tomt og viser bilder av huset. Slik så det ut før bulldoserne kom. (Foto: TV 2)
JEVNET MED JORDEN: Tatiana står på sin gamle tomt og viser bilder av huset. Slik så det ut før bulldoserne kom. (Foto: TV 2)

Fikk ingenting for huset sitt

Tatiana vet lite om IOC, eller om hvordan hun skal gå fram for å få hjelp derfra. Hun har klaget til de lokale myndighetene, uten hell.

Hun og familien fikk ingen kompensasjon for huset sitt, og måtte skaffe nytt bosted på egenhånd. Tatiana skuer ut over tomten som en gang var deres hjem. Nå har gravemaskinene tatt over.

– Det eneste som er igjen, er treet som faren min plantet. Det er alt vi har igjen, sier Tatiana.

LES OGSÅ: Bygger tidenes dyreste OL for ti kroner timen