VIDEOEN USA NEPPE VIL SE: Statlig iransk TV viste video som de hevder stammer fra et amerikansk dronefly som de tok kontroll over i desember 2011. (Foto: Handout)
VIDEOEN USA NEPPE VIL SE: Statlig iransk TV viste video som de hevder stammer fra et amerikansk dronefly som de tok kontroll over i desember 2011. (Foto: Handout)
drone2 (Foto: Scanpix)
drone2 (Foto: Scanpix)
irandrone1
irandrone1

Iran avslørte spionvideo fra «kapret dronefly»

Propagandakrigen mellom Iran og USA når nye høyder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den spente situasjonen mellom USA og Iran tok en ny vending onsdag kveld da statlig iransk TV viste et videoopptak som angivelig skal være spilt inn fra et amerikansk ubemannet fly, et såkalt dronefly.

Hevder å ha dekodet hemmelig data

Opptaket skal stamme fra RQ-170 Sentinel-dronen som iransk militærehevdet å «tatt til fange» i desember 2011. USA benektet først at de savnet et fly. Iran svarte med å offentliggjøre bilder av droneflyet.

Iranske myndigheter hevder at de hacket seg inn og tok kontroll over flyet og landet det, men amerikanske myndigheter på sin side har hevdet at flyet fikk en teknisk svikt og måtte lande, skriver Fox News.

Les også:Slik opererer USAs drapsmaskiner

DRONE: Representanter for Irans militære står ved siden av droneflyet
  de hevder å ha skutt ned. Dronen skal tilhøre USA. (Foto: HANDOUT/Reuters)
DRONE: Representanter for Irans militære står ved siden av droneflyet de hevder å ha skutt ned. Dronen skal tilhøre USA. (Foto: HANDOUT/Reuters)

Se flere bilder av flyet her

I et intervju med iransk TV i forbindelsen med offentliggjøringen av videoen hevder den iranske kommandøren Sardar Hajizade at de har fått fram videoen ved å dekode krypterte data lagret i droneflyet, melder Reuters.

Se videoen i vinduet under:

697057

Er den ekte?

Frilansjournalist og tidligere pilot i det italienske luftforsvaret, David Cenciotti, skriver i sin blogg at videoen ser ut til å være ekte.

– Videoen viser bilder som er tatt opp fra kameraet på undersiden av dronen. Det viser blant annet området rundt Kandahar flyplass der flyet er i ferd med å lande. Det viser også en liten bygning, en C-130 Hercules-fly og minst en Reaper-drone, skriver Cenciotti.

Nyhetsbyrået Reuters skriver at de ikke har lyktes med å få verifisert at opptaket er ekte. Amerikanske myndigheter har i skrivende stund ikke kommentert saken.

Ikke første gang

Dette er ikke første gang Iran hevder å ha tatt over et dronefly.

I desember i fjor hevdet iranske myndigheter at de hadde tatt over et ScanEagle-dronefly, men amerikanske myndigheter benektet også den gangen at de savner et fly. Ifølge iranske myndigheter ble flyet «tatt til fange» da det beveget seg inn i iransk luftrom.

Les mer: Iran melder at de har fanget amerikansk drone