HATET
HATET

Dette er USAs mest forhatte idrettsutøvere

Ingen nådde opp til Lance Armstrong.

Lance Armstrong stilte nylig opp hos Oprah Winfrey og innrømmet det de fleste allerede var overbevist om, nemlig at han hadde benyttet seg av ulovlige middel i store deler av sin karrière.

Når det amerikanske nettstedet forbes.com nå offentliggjør en fersk måling av landets ti mest forhatte idrettsutøvere er det ikke overraskende den tidligere sykkelhelten som topper listen.

– Oprah-intervjuet skadet ham
Til tross for flere år med dopingrykter og negativ omtale rundt sitt navn og person har han likevel på overraskende vis klart å holde populariteten oppe blant sine landsmenn. Comebacket etter kreftdiagnosen og arbeidet med Livestrong-stiftelsen har skaffet Armstrong mye sympati.

Etter besøket hos Oprah ser det derimot ut som om folket har snudd.

– Oprah-intervjuet har skadet ham. Han fremsto som pompøs, arrogant og lite angrende, sier Stephen Master, som er visepresident i sportsavdelingen til selskapet som har gjennomført undersøkelsen.

Armstrong ble i fjor fratatt alle sine syv Tour de France-titler etter at USADA la frem en knusende rapport som eliminerte all tvil om at amerikaneren hadde benyttet seg av ulovlige stoffer. Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) svarte med å utestenge syklisten fra sporten i all fremtid.

lanceoprah (Foto: George Burns, © GJB/MSF)
lanceoprah (Foto: George Burns, © GJB/MSF)

Ikke lenge etter måtte han også fratre sin rolle i Livestrong. Noe han omtalte som det mest ydmykende med det hele da han snakket med Oprah. Nå spørs det om ikke også tittelen som Amerikas mest forhatte idrettsutøver også føyer seg fint inn på listen over ydmykende opplevelser.

Les også:– Ingen planer om å straffeforfølge Armstrong
Les også:Armstrong om sønnen: – Visste jeg måtte fortelle det da jeg så ham forsvare meg

Løy om død kjæreste
En som ga Armstrong sterk konkurranse om førsteplassen er Manti Te'o. Te'o er collegespilleren fra Notre-Dame (katolsk skole) som diktet opp en historie om at kjæresten hadde dødd på samme dagen som hans bestemor. En historie som rørte hele landet på typisk amerikansk vis. Spilleren presterte likevel veldig bra på banen og var en stor favoritt blant fansen. Spesielt var han kjent for sine spenstige postintervjuer. Alt dette gjorde han til tross for at han sørget over sin «døde kjæreste».

Etter at Notre-Dame tapte tittelkampen mot Alabama ble det derimot kjærestespøken avslørt av et nettsted, og spilleren selv valgte å avsløre at historien bare var oppspinn, og at han hadde vært offer for en online-spøk. Lagkameratene hans trodde derimot ikke på at Te'o var blitt lurt og mente at spilleren hadde funnet på det hele bare for å få oppmerksomhet.

– Historien er bare så ekkel. Til og med da han visste at han hadde blitt utsatt for en spøk så klamret han seg til historien en stund og fortalte folk at han hadde truffet vedkommende, sier Nielsen.

Manti Te'o (Foto: JEFF CHRISTENSEN/Reuters)
Manti Te'o (Foto: JEFF CHRISTENSEN/Reuters)

Te'o lå an til å bli tatt tidlig av NFL-lagene i draften april, men etter hvert som sannheten kom frem har han falt i verdi og interessen rundt Te'o har lunket.

I motsetning til Armstrong har han likevel mulighetentil å legge episoden bak seg og fokusere på idretten fremover. Det blir nok vanskeligere for Lance Armstrong.

Tiger Woods-skandalen ikke glemt
Selv om Tiger Woods har begynt å få sving på golfkøllen igjen, så er det køllesvingene fra 2009 som fortsatt ødelegger for mannen som noen år før utroskandalen var verdens desidert beste golfer. Nedturen startet med en bilulykke natt til 29. november 2009.

Omstendighetene rundt ulykken var lenge uklare, men etter noen dager gikk golferen ut og innrømmet utenomekteskapelige forhold. Innrømmelsen førte til at flere kvinner sto frem som Woods' elskere noe som og førte til at han mistet flere store sponsorer. Woods tok 11. desember samme år en avgjørelse om å ta pause fra golfen for å redde ekteskapet sitt med svenske Elin Nordegren. Det funket likevel dårlig og paret skilte seg i august 2010.

Les også: Woods innrømmet omfattende utroskap

Skandalen er tydeligvis ikke glemt i USA, og Tiger Woods må finne seg i å få en topp tre-plassering på den ikke altfor glamorøse lista.

Tiger Woods (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
Tiger Woods (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
e

Fjorårets vinner falt på listen
Mannen som toppet listen for ett år siden heter Michael Vick og er quarterback for Philedelphia Eagles. Vick gjorde seg fortjent som fjorårets vinner med å arrangere ulovlige hundekamper, og ble i tillegg arrestert. Arrestasjonen fikk også konsekvenser for hans inntekter. Sponsorer til en verdi på én milliard kroner ville ikke lenger assosieres med den eksentriske spilleren, og valgte å trekke seg.

I år har Vick havnet på skadebenken, og står nå i fare for å bli kastet ut av klubben. Til tross for dette måtte han nøye seg med en syvende plass i år.

Vick (Foto: Rich Schultz/Afp)
Vick (Foto: Rich Schultz/Afp)

Her er hele listen:
1. Lance Armstrong-Sykkel
2. Manti Te'o-Amerikansk collegefotball
3. Tiger Woods-Golf
4. Jay Cutler-Quarterback, Chicago Bears
5. Mettea World Peace- Basketball, Los Angeles Lakers
6. Alex Rodriguez-Baseball, New York Yankees
7, Michael Vick-Quarterback, Philadelphia Eagles
8. Kurt Busch-Kurt Busch-NASCAR-sjåfør
9. Kobe Bryant-Basketball, Los Angeles Lakers
10. Tony Romo-Quarterback, Dallas Cowboys