Eirik Brandsdal (Foto: MONTASJE/TV 2)
Eirik Brandsdal (Foto: MONTASJE/TV 2)

Nå skal sprintgladiatoren Brandsdal kjempe om VM-gull

Sprintløypen er Eirik Brandsdals Colosseum.

Cavalese (TV 2): «Strength and honor». Ordene som pryder rustningen til Eirik Brandsdal er inspirert av filmen «Gladiatoren». Han forbereder seg på VM-krig, akkurat som Maximus Decimus Meridius forberedte seg på krig mot germanerne i storfilmens åpningssekvens.

Frykter svenskene og russerne
Brandsdal vil neppe få kamp om VM-gullet i sprint fra germanere. Kjelsås-løperen har en klar formening om hvilke løpere som vil prøve å snyte ham for medalje. Emil Jönsson, Teodor Petterson og Nikita Kriukov er de heteste kandidatene.

– Russerne er alltid hissige på grøten. Jeg ser for meg at det blir mange svensker, et par nordmenn og noen russere i finalen. Kriukov er blodrask på oppløpet. Han liker å ligge litt bak for så å komme mot slutten. Svenskene er alltid offensive fra start. De liker å ligge foran og bremse. Pål Golberg kjører på og går jevnt hardt hele veien. I NM hadde han i tillegg et supergir på slutten. Da blir han farlig, sier Brandsdal.

Sjur Røthe skapte oppstandelse i Sverige da han spurtslo Marcus Hellner i La Clusaz. De svenske distanseløperne har ikke vært i nærheten av å slå nordmennene på oppløpet. I sprint har det vært en annen melodi.

– I sprint må jeg være så ærlig å innrømme at svenskene har vært veldig bra. De har gitt mye juling. Distansegutta har jekket dem litt ned, men jeg kan ikke si at vi har herjet med svenskene, sier Brandsdal.

– Så du kommer ikke til å ta en «Kong Carl Gustav, can you hear me»?

– Jeg vet ikke om jeg kjører den kopien der, men vi har jo skrevet litt på draktene våres. Jeg har noen Gladiator-uttrykk. Jeg digger jo de filmene, så det kan jo komme fra en sånn film, sier Brandsdal.

Les også: Sjekk Northugs draktbeskjed: «Haters gonna hate»
Les også: Kynisk Northug bløffet om sykdom – løy for NM-arrangør

Vil ta teten
Sprinthåpet måtte ta til takke med en noe skuffende bronse i NM, slått av Pål Golberg og Åmund Lid Byggland. I verdenscupen er det blitt én individuell pallplassering (3. plass i Kuusamo) og to pallplasseringer i lagsprint (3. plass i Quebec og 2. plass i Liberec).

Forrige sesong sto Brandsdal øverst på pallen hele fire ganger. Han vet hva han må gjøre for å finne godfølelsen igjen.

– Jeg må være mer offensiv. Jeg synes jeg så det i Liberec. Da kom jeg dårlig ut og Pål var der fremme hele tiden. Han er typen som er offensiv. Som regel er det lønnsomt, sier Brandsdal.

Selv om 26-åringen ikke har gått i VM-løypa har han dannet seg et klart bilde av hvordan den ser ut. For Brandsdal kan det fort bli aktuelt å gå to øvelser i VM. I lagsprinten blir det en kamp om å være løperen som skal gå sammen med Petter Northug.

Brandsdal har merket seg at Finn-Hågen Krogh er svært lysten på den plassen.

– Jeg tror jeg har mer rutine enn det Krogh har, men Krogh har jo vunnet en sprint i skøyting i år. Han er en het kandidat, sier Brandsdal.

Sprintkvalifiseringen begynner i morgen kl. 10.45!