Kvinnehets (Foto: SVT)
Kvinnehets (Foto: SVT)

Kjente mediekvinner står frem med grotesk hatpost

«Du er et skikkelig ludder og ei hore. Du har to uker igjen å leve.» Se sjikanen som sjokkerer alle.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag sender den svenske TV-kanalen SVT dokumentaren «Män som näthatar kvinnor» («Menn som netthater kvinner»). I programmet forteller kvinnelige journalister, forfattere, bloggere og samfunnsdebattanter at de blir sjikanert og truet med drap og voldtekt.

Kvinnene leser selv opp trusler de har mottatt på internett og i e-post:

– Du er et skikkelig ludder og ei hore. Du har to uker igjen å leve. Jeg kommer til å vise at jeg mener alvor, leser TV4-programleder Jenny Alversjö opp i dokumentaren.

Se klipp fra SVT-dokumentaren «Män som näthatar kvinnor»:
(klippet gjengis med tillatelse fra SVT og er dessverre ikke tilgjengelig på mobil)

Detaljerte beskrivelser av drap

Det er i dokumentarprogrammet «Uppdrag granskning» at mediekvinnene deler sine erfaringer, og leser opp trusler de har mottatt de siste årene. Flere av truslene beskriver detaljert hvordan de vil skade eller drepe kvinnene.

– Jeg kommer til å myrde deg når du minst venter det. Å få sitte tolv år på fengselshotellet er en ære, snarere enn en straff. Valget er ditt. Uhyggelige hilsninger Breiviks fanclub, leser journalist og forfatter Maria Sveland opp i dokumentaren.

Konfronterer avsendere

Tv2.no har sett programmet som går på luften i Sverige onsdag kveld. Der blir flere av personene som står bak truslene konfrontert. En av mennene har skrevet at han håper at en av kvinnene skal bli voldtatt og steinet.

– Jeg gjør ikke direkte det. Det er mer en måte å uttrykke seg på. Jeg vil åpenbart ikke at noen skal bli voldtatt, men jeg ble veldig irritert over det hun hadde skrevet, sier mannen til «Uppdrag granskning».

– Hvordan tror du hun reagerer når du skriver noe slikt?

– Det jeg mener er at hun var helt ute og syklet og dum i hodet sitt, sier den anonyme mannen.

Fire av ti sjikaneres

Journalisthets er også et problem i Norge. En undersøkelse fra Norsk Journalistlag (NJ) viser at i de siste fem årene har over 60 journalister blitt fysisk angrepet og utsatt for vold i Norge.

Verst er det for krimjournalister og fotografer. Åtte av ti krimjournalister har opplevd trusler de siste årene. Undersøkelsen viser også at fire av ti norske journalister har blitt sjikanert, trakassert eller truet.

Kokkvold: – Uakseptabelt

Generalsekretær i Norsk Presseforbund (NP), Per Edgar Kokkvold, mener trusler mot journalister aldri kan aksepteres.

KRITISK: ¿ Politiet har ingenting i en redaksjon å gjøre, sier generalsekretæren i Norsk presseforbund. (Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .)

– Sjikane og hets er uakseptabelt, og jeg anbefaler at man følger godt med på hva som blir skrevet, sier Kokkvold til tv2.no.

Han mener å ha sett en endring i norsk nettdebatt det siste halvannet året.

– Jeg har inntrykk av at det har blitt bedre enn terroraksjonen 22. juli 2011. Redaktørene ser et ansvar, og driver bedre oppfølging, sier Kokkvold.

LES OGSÅ: Mottar ofte trusler på nett: – Loven er en revolusjon

Vil gjøre nettrusler ulovlig

Regjeringen foreslo i desember 2012 en lov som gjør trusler på nett ulovlig. Staten vil da kunne straffeforfølge ytringer i blogger og kommentarfelt på nett.

– Slik kan vi ikke ha det og derfor foreslår vi å kriminalisere trusler på nett, sa justisminister Grete Faremo (Ap) til TV2 da regjeringen la frem forslaget.

Bakgrunnen for forslaget er den såkalte «blogger-saken» hvor ekstrembloggeren Eivind Berge i sommer oppfordret til politidrap i bloggen sin.

Saken gikk helt til Høyesterett, og de kom til at ytringene ikke var «offentlige» uttalelser, og dermed ikke kunne straffeforfølges. Et flertall i Høyesteretts ankutvalg sa imidlertid at oppfordring til drap på polititjenestemenn på Internett helt klart var straffverdig.

Ble truet etter kritisk artikkel

I november 2012 ble den norske islamisten Ubaydullah Hussain siktet for å truet to norske journalister.

Den ene var Dagsavisens Nina Johnsrud.

Bakgrunnen for truslene var at hun 12. oktober 2012 skrev en artikkel om ekstreme norske islamisters forsøk på skaffe seg våpen på lovlig måte gjennom å ta jegerprøven. På kurset skal flere av deltakerne med tilknytning til gruppen Profetens Ummah, ha snakket om å jakte på jøder. Dette skrev Johnsrud om i artikkelen.

– Han ba meg sende spørsmålene på e-post, så skulle han vurdere om han ville svare. Det gjorde han, og fikk sitatene uredigert på trykk i Dagsavisen. Likevel kom trusselen i min innboks klokka 09.16 neste morgen. Mailen er undertegnet av Hussain selv, fortalte Johnsrud til TV 2 etter hendelsen.

Se intervju med Johnsrud her