Den kjente islamkritikeren Lars Hedegaard ble tirsdag formiddag forsøkt drept i sitt hjem i København. Det bekrefter dansk politi.

København-politiet fikk klokken 11.21 melding om at det var løsnet skudd utenfor islamkritikerens hjem på Frederiksberg i København.

PIstolen klikket

Hedegaard har forklart til politiet at en ukjent mann ringte på dørtelefonen til hans hjem tirsdag formiddag. Da han kikket ut vinduet så han en mann som han mente var utkledt som postbud.

– Personen hadde med seg en pakke og fornærmede (Hedegaard red.anm.) gikk ned og åpnet døren, opplyser politiet i en pressemelding.

Da Hedegaard åpnet døren forsøkte gjerningsmannen å skyte ham i hodet, men skuddet bommet. Da gjerningsmannen begynte å fikle med pistolen oppsto det et basketak før gjerningsmannen løp fra stedet.

– Kulen gikk over hodet på ham. Da han forsøkte å skyte igjen, klikket pistolen, sier politikommissær Lars-Christian Borg.

– Han er sjokkert, men han ble ikke truffet av skuddet. Mer kan jeg ikke si, sier Borg.

DRAPSFORSØK: Ifølge TV 2 News unnslapp islamkritikeren Lars Hedegaard så vidt et attentatforsøk utenfor sitt hjem. Her blir åstedet sperret av etter funn av en mistenkelig gjenstand som gjerningsmannen trolig hadde med seg. (Foto: TV 2 Danmark)

Politistyrker gjennomsøkte København Zoo etter at vitner fortalte om to menn som løp inn i dyrehagen etter attentatforsøket.

Ifølge Bt.dk. sendte Hedegaard etter hendelsen ut en epost til kollegene i Trykkerifrihedsselskabet hvor han informerte om at han ble forsøkt drept.

Utkledt som postbud

Ifølge TV 2 News undersøker politiets bombegruppe pakken som gjerningsmannen hadde med seg. De frykter at det kan være eksplosiver i pakken, og i 14.30-tiden ble sperringene rundt åstedet utvidet bombegruppen forberedte en kontrollert sprengning av den mistenkelige gjenstanden.

Københavnspolitiet har gått ut med beskrivelse av gjerningsmannen. Han er rundt 30 år gammel, hadde tykt mørkt hår og var iført en rød postbud-jakke med postlogo på ryggen.

Islam-kritikeren Lars Hedegaard som er leder for «Trykkefrihedsselskabet af 2004» har vært gjennom en lengre rettssak i forbindelse med en rekke kontroversielle utsagn om muslimer.

Han skal blant annet ha uttalt:

ÅSTEDET: Politi med hund undersøker åstedet hvor den kjente islamkritikeren ble forsøkt drept tirsdag formiddag. (Foto: DRESLING JENS/Ap)

– Den moderne islamisme, som nesten alle danske imamer går inn for, kaller seg en religion, men er først og fremst en politisk ideologi på linje med kommunismen og nazismen.

Fordømmer drapsforsøket

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kaller drapsforsøket på Hedegaard for en avskyelig handling.

– Et angrep på Lars Hedegaard er en avskyelig handling som jeg fordømmer på det sterkeste. Og det gjør det enda verre dersom handlingen er et forsøk på å forhindre Lars Hedegaard i å bruke sin ytringsfrihet, sier statsministeren i en uttalelse tirsdag.

Hun understreket samtidig at omstendighetene i saken ennå ikke er kjent.

– Politiet arbeider for fullt med å finne ut av sakens omfang, sier hun.

Også den tidligere lederen for Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, sier hun er sjokkert over drapsforsøket.

– Jeg kan bare håpe at gjerningsmannen blir pågrepet slik at politiet kan finne ut av motivet og hvorvidt det er flere gjerningsmenn, sier Kjærsgaard, som i fjor høst gikk av som partileder.

(©NTB / TV 2)

tv2.no følger saken.