Årelange køer og mangel på boliger til psykisk utviklingshemmede,  er et utbredt problem i hele Norge. Øyvind Kvernes har ventet på bolig  i åtte år.
Årelange køer og mangel på boliger til psykisk utviklingshemmede, er et utbredt problem i hele Norge. Øyvind Kvernes har ventet på bolig i åtte år.

Øyvind (26) har ventet åtte år på eget hjem

Da psykisk utviklingshemmede Øyvind Kvernes var 18 år, søkte familien om egen bolig til sønnen. Nå, åtte år senere, bor han fremdeles hjemme hos mor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har en drøm om å få en egen plass å bo. Det hadde vært et paradis på jord, sier han til TV 2.

Øyvind har Downs syndrom, men er selvstendig og har fast jobb innen pakking og montering. I flere år har Trondheim kommune lovet 26-åringen en egen bolig, men fremdeles har ingenting skjedd.

Eli er moren til Øyvind Kvernes.

– Vi føler at vi ikke blir hørt, og at kommunen bare holder oss for narr, sier mor Eli Kvernes.

LES OGSÅ: Psykisk utviklingshemmet toppsjef

Øyvind er en voksen mann som ønsker å flytte for seg selv. Samtidig begynner foreldrene å bli gamle, og er redd for hva som vil skje med sønnen den dagen de ikke er i stand til å ta vare på ham lenger.

– Når vi begynner å bli pensjonister, er det ikke bare bare, sier hun.

Drømmen er å flytte sammen med kjæresten:

Utbredt problem

Årelange køer og mangel på boliger til psykisk utviklingshemmede, er et utbredt problem i hele Norge.

I Oslo er det nå 268 som venter på bolig. I Bergen er tallet 117, i Trondheim er det 41, mens i Stavanger er det 73 som venter. Det er til sammen 499 ventende, kun i de største byene i Norge.

Grunnen er at kommunene ikke bygger nok boliger til psykisk utviklingshemmede.

LES OGSÅ: Psykisk utviklingshemmede fratatt lønn

– En av de verste forsømmelsene

Venstres gruppeleder i bystyret, Jon Gunnes, synes dette er en skam. Han sier hele bystyret i Trondheim er enig i at dette bør løses.

– Det har hele veien vært en kø, og de står lenge i kø. Det synes vi begynner å bli uforsvarlig. Vi syns dette er en av de verste forsømmelsene som vi har i forhold til enkelte grupper i Trondheim, sier han.

Gunnes forklarer at køene skyldes andre økonomiske prioriteringer.

– Det er kostbart å bygge disse boligene, men vi må komme i gang med bygging av flere bofellesskap for psykisk utviklingshemmede. De fortjener virkelig bedre, og ikke minst familiene deres fortjener bedre, sier han.

Jon Gunnes blir sjokkert av å høre om historien til Øyvind.

– Åtte år? Vi visste om at det er fire til seks års ventetid, men ikke åtte. Det er faktisk overraskende for meg også.

LES OGSÅ: Skyhøye forventninger til krisepakken

Ønsket å bygge selv

Familien Kvernes ble etterhvert med i en gruppe sammen med flere psykisk utviklingshemmede og deres foreldre. Planen var å bygge bolig sammen.

Men i 2010 bestemte kommunen seg for å ta over hele prosjektet.

– De lovte at huset skulle stå ferdig før 2012. Nå er vi i 2013, og ingenting har skjedd. Det har blitt strøket fra budsjettet to ganger. Jeg synes det er fælt, og vi blir utslitt. Vi har jo fremdeles et håp om at han skal få bolig, men det skjer nok ikke før i 2016, sier Eli.